Opadanje kose u jesen i kako ga sprečiti?

Opadanje kose je najizraženije u jesen, mada se javlja tokom cele godine. U svakom slučaju uz adekvatnu negu ovo nije nerešiv problem i možete ga sa lakoćom sanirati. Postoji izreka koja kaže – da kosa tokom jeseni opada u skladu sa prirodom, odnosno kao što lišće napušta granje, tako i vlasi u ovom periodu učestalije opadaju.
jesenje opadanje kose

Opadanje kose je najizraženije u jesen, mada se javlja tokom cele godine. U svakom slučaju uz adekvatnu negu ovo nije nerešiv problem i možete ga sa lakoćom sanirati. Postoji izreka koja kaže – da kosa tokom jeseni opada u skladu sa prirodom, odnosno kao što lišće napušta granje, tako i vlasi u ovom periodu učestalije opadaju. U pitanju je privremeno stanje koje ne traje dugo.

Podjednako se javlja kod muškaraca i kod žena, samo što je kod žena primetnije zbog duže kose. Slana voda, hlor iz bazena, kao i UV zraci doprinose tome da kosa postane krhka i lomljiva, a samim tim pojavom hladnih dana dolazi do učestalijeg opadanja. Vrlo jednostavno možete pomoći sebi i sprečiti preterano jesenje opadanje kose tako što ćete je adekvatno negovati, promeniti loše navike i redovno koristiti maske za kosu.

Opadanje kose kod žena u jesen

Pripadnice nežnijeg pola se neretko uspaniče kada shvate da im kosa opada više nego uobičajeno. Istina, ovo zna da bude frustrijaće, ali u pitanju je potpuno prirodan proces. Pored letnje isušenosti kose svakako treba dodati i razne uređaje za stilizovanje koje žene često koriste. Najčešće su to prese i pegle za kosu koje je usled vrućeg vazduha dodatno isušuju.

Ukoliko ste primetili da je jesenje opadanje kose učestalije nego obično, onda je potrebno da tokom lete bez obzira na vrućinu povedete više računa o kosi. Kako biste sačuvale kosu tokom leta, zaštitite je šeširom, posebno kada ste na plaži. Izbegavajte uređaje za stilizovanje kose i ne zaboravite maske i pakovanja za kosu.

Opadanje kose kod muškaraca u jesen

Opadanje kose muškarcima stvara problem i dovodi do nervoze, jer im je prva pomisao ćelavost, što dodatno vodi ka gubitku samopouzdanja. Razloga za paniku nema, jer ma koliko da nije prijatno u datom trenutku, ne predstavlja nerešiv problem.

Činjenica je da veoma mali broj muškaraca koristi preparate za zaštitu kose tokom leta. Smatra se da je opadanje kose u jesen učestalije kod muškaraca nego kod žena, mada je manje primetno zbog kratke kose.

Kako da smanjite pojačano opadanje kose u jesen?

Kako je opadanje kose u jesen prisutno kod pripadnika oba pola postoji nekoliko načina pomoću kojih možete pomoći svojoj kosi da se lakše izbori sa sezonskim promenama. Što je najvažnije nemate prostora za brigu, jer postoje jednostavni načini pomoću kojih ćete uspešno rešiti ovaj problem.

Redovno skraćujte kosu

Kako bi vaša kosa bila zdrava važno je da redovno skraćujete ispucale i lomljive krajeve. Posebno nakon leta primetićete da vam je kosa suva, ispucala a samim tim i lako lomljiva. Važno je da oštećene krajeve kose skratite kako biste je oporavili i pružili joj šansu da raste. Oštećeni i ispucali vrhovi kose ne samo da narušavaju izgled i nemogućnost stilizovanja, već utiču na kvalitet cele vlasi.

Pružite kosi adekvatnu negu

Od presudnog značaja je adekvatna nega kose što podrazumeva upotrebu kvalitetnih preparata. Ni slučajno nemojte koristiti šampone koji su puni jakih hemijskih sastojaka, jer ćete tako dodatno oštetiti kosu. Birajte šampone koji u sebi ne sadrže sulfate, parabene i silikone jer oni dodatno isušuju kosu i pospešuju njeno opadanje.

Viviscal šampon i balsam za kosu su idealni utoliko što osvežavaju kosu, daju joj neophodni zaštitni sloj i sprečavaju listanje dlake. Pored toga održavaju kožu glave zdravom, poboljšavaju rast kose i ishranjuju dlaku od korena do vrha.

Redovno hidrirajte kosu, jer je nakon toplih i sunčanih dana kosi neophodna veća hidratacija kao i hranljive materije. Već sa prvim jesenjim danima možete krenuti sa redovnim hidriranjem kose kako biste sprečili njeno opadanje. Obavezno koristite prirodne maske za kosu koje jednostavno možete sami napraviti, a efekat koji one pružaju je zadivljujući.

Poboljšajte ishranu

Kako biste sprečili opadanje kose u jesen a pri tom imali zdravu i jaku kosu neophodno je da posebnu pažnju posvetite ishrani. Potrebno je da povećate unos namirnica koje su bogate vitaminima kao što su A, B i E. Uvrstite u ishranu namirnice bogate cinkom i omega masnim kiselinama.

Opadanje kose u jesen

Ne zaboravite da dodatni razlog za opadanje kose može biti i nedostatak gvožđa u organizmu. Sa unosom gvožđa obavezno unosite i namirnice koje obiluju folnom kiselinom i vitaminom C, jer oni pomažu razgradnji gvožđa iz namirnica. Obavezno koristite selen i cink, jer utiču na  brži rast kose.

Izbacite loše navike

Zdrave navike su preduslov za zdravu i lepu kosu, tako da je važno da alkohol i cigarete, ukoliko baš ne možete da odbacite u potpunosti, barem svedete na minimum. Važno je da naučite da kontrolišete stres.

Pored toga što nepovoljno utiče na ceo organizam negativno se odražava i na kosu. Jesen je sama po stresna. To je period kada se vraćamo sa godišnjeg odmora i nastavljamo sa ustaljenim životnim ritmom i poslovnim obavezama. Pored toga, to je i period koji sam po sebi iziskuje veće novčane izdatke, a još kada se sve to iskombinuje sa tmurnim i kišnim vremenom, stres je neminovan. Zato je potrebno maksimalno eliminisati stres i okružiti se pozitivnim ljudima.

Sprečite jesenji gubitak kose uz prirodne maske

Prirodne maske za hidrataciju i negu kose vam mnogo mogu pomoći kako biste jesenje opadanje kose sveli na minimum. Lako se prave, jednostavne su za upotrebu, a što je najvažnije uglavnom sve potrebne sastojke imate u kući.

Maska od maslinovog ulja i đumbira

Potrebni sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ¼ kašike đumbira u prahu

Način pripreme i korišćenja:

Đumbir u prahu pomešajte sa maslinovim uljem a zatim dobijenu mešavinu utrljajte u vlasište. Najbolje bi bilo da kosu prekrijete kapom za tuširanje ili običnom plastičnom kesom, a zatim ostavite da odstoji 45 minuta na glavi. Nakon toga isperite kosu i operite je šamponom koji ne sadrži sulfate.

Već nakon prvog tretmana ćete primetiti da vam je kosa mekša i jača, a nakon nekoliko nedelja redovne upotrebe ćete se uveriti da vam kosa sve manje opada.

Vitamin E sprečava opadanje kose

Potrebni sastojci:

  • 1 kašika bademovog ulja
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašika ricinusovog ulja
  • 2 kapsule vitamina E (ima ih u svakoj apoteci)

Način pripreme i korišćenja:

Sve ove sastojke pomešajte a zatim dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande. Ovaj vitaminski eliksir nanesite na celu dužinu kose i ostavite preko noći da deluju. Ujutru operite kosu šamponom bez sulfata, parabena i silikona. Poželjno je da ovu masku koristite najmanje jednom nedeljno kako biste opadanje kose sveli na minimum.

Opadanje kose tokom jeseni nije nešto što bi trebalo da vas zabrinjava. Dešava se gotovo svima bez obzira na pol i na uzrast. Uz adekvatnu negu i izmenjen režim ishrane za veoma kratko vreme ćete uspeti da oporavite kosu i da joj vratite gustinu, volumen i sjaj.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up