Kako odabrati najbolji šampon za kosu?

Ma koliko se činilo lako na prvi pogled, odabrati najbolji šampon za kosu nije ni najmanje jednostavno. Ukoliko ste skloni eksperimentisanju onda ste i sami imali prilike da se uverite. Pri odabiru preparata za negu kose potrebna je posebna opreznost, jer ukoliko odaberete neadekvatan prozvod samo ćete stvoriti kontraefekat.
najbolji sampon za rast kose

Ma koliko se činilo lako na prvi pogled, odabrati najbolji šampon za kosu nije nimalo jednostavno. Ukoliko ste skloni eksperimentisanju, onda ste i sami imali prilike da se uverite. Pri odabiru preparata za negu kose potrebna je posebna opreznost, jer ukoliko odaberete neadekvatan prozvod, samo ćete stvoriti kontraefekat.

Ono što je ključno pri odabiru šampona je da bude prirodan i da ne sadrži sulfate, parabene i silikone. Verovatno ste već imali prilike da čujete ovo, a sada ćemo detaljno objasniti šta to podrazumeva, kao i zbog čega su pomenuti sastojci štetni. Pokušaćemo da vam pomognemo savetima kako biste napokon i vi uspeli da pronađete najbolji šampon koji ne samo da će poboljšati rast, već će značajno i oporaviti vašu kosu.

Idealan šampon ne sme da sadrži parabene, sulfate i silikone

Kvalitetan šampon za kosu ni slučajno ne sme da sadrži sulfate, parabene i silikone. A sada ćemo objasniti i zašto: 

 • Sulfati su sredstva koji uklanjaju prirodna ulja sa kose. Samim tim isušuju kožu glave i kosu, jer doprinose da se u potpunosti ukloni ulje sa temena.
 • Parabeni su konzervansi koji imaju široku primenu u hrani, lekovima, kozmetici i uopšte u farmaceutskim proizvodima. Njihova uloga je da spreče razvijanje parazita i gljivica u kosi, kao i da produže rok trajanja određenog proizvoda. Osim što mogu izazvati alergijske reakcije, parabeni mogu pogoršati dermatitis. 
 • Silikoni imaju ulogu da kosi pruže veštački sjaj. Zapravo, oni su isključivo veštačka tvorevina, nešto poput gume ili plastike.
 • Takođe, jaki alkoholi mogu isušiti vlasište i kosu.

dermatitis cesanje glave

Sve ove hemikalije imaju tendenciju da iritiraju ne samo kožu, već i oči. Šampon za kosu koji sadrži ove sastojke dodatno isušuje dlaku, tako da ona postaje lomljiva i oštećena, a vremenom dolazi do prekomernog opadanja kose. 

Jedino rešenje je da zauvek zaboravite na šampone sa ovim štetnim sastojcima ma koliko vam u datom momentu izgledali primamljivo. Umesto toga, fokusirajte se na prirodne šampone za kosu.

Šta su sulfati i zašto su štetni za vašu kosu?

Već smo rekli da sulfati uklanjaju prirodna ulja sa kose, isušuju je, a samim tim pospešuju njeno lomljenje i opadanje. Istovremeno imaju agresivan hemijski uticaj na kosu, tako da doprinose da farba za kosu brže izbledi. Sulfati su penušavi tenzidi koji se obilato koriste u izradi tradicionalnih šampona i regeneratora.

Obratite pažnju ukoliko vidite da na šamponu piše da sadrži sledeće sastojke: 

 • Coco-glukozid
 • Natrijum coco-glukozid tartarat
 • Sodium lauryl sulphate
 • Sodium laureth sulphate

Takođe vodite računa prilikom kupovine šampona da li sadrži oznaku SLS.

Sulfati stvaraju bogatu, mehurastu penu. Ne samo da su izuzetno grubi za kosu, već uklanjaju sve dobre stvari sa kose poput vlage, prirodnih ulja, pa čak i boje za kosu.

Iako sulfati temeljno skidaju prljavštinu sa temena, oni su istovremeno veliki neprijatelji zdrave, sjajne i hidrirane kose. Vreme je da zauvek zaboravite na preparate koji sadrže sulfate i da se okrenete prirodnim šamponima. Istina, oni možda neće peniti onako kako ste navilki do sada, ali će svakako doprineti da vaša kosa bude čista i zdrava.

Šta su parabeni i zašto su štetni za kosu?

Parabeni su zapravo jeftini konzervansi čija je uloga da produže rok trajanja nekog preparata. Osim što ih ima u kozmetičkim preparatima, ima ih čak i u hrani. Istraživanja koja su rađena potvrdila su da parabeni imaju slične efekte kao i estrogen, što ih čini još nepoželjnijima.

S obzirom da je estrogen ženski hormon čiji disbalans dovodi do poremećaja u funkcijama organizma, onda je sasvim jasno zašto se potencira na štetnosti parabena.

Mnogi parabeni su označeni kao kancerogeni, tako da je neophodno izvršiti povremenu detoksikaciju organizma. Nemojte ovo shvatiti kao alarm za uzbunu, ali ubuduće obratite pažnju na sastav proizvoda kojim tretirate kosu i kožu.

Šta su silikoni i zašto su loši za kosu?

Silikoni se koriste kako bi se nakon pranja dobio osećaj svilenkaste, lepršave i glatke kose. Međutim, reč je o vrsti polimera ili plastike čiji je efekat poguban za kosu nakon duže upotrebe.

Na tržištu postoji dosta proizvoda namenjenih oštećenoj kosi u čijem sastavu se često nalaze silikoni, te je neophodna dodatna opreznost prilikom odabira preparata za kosu.

Silikoni se koriste u industriji, medicini kao i u proizvodnji kozmetike. U kozmetičkoj industriji se najčešće koriste za čišćenje, negu, kao i za dekorativnu kozmetiku.

Šamponi i uopšte preparati za negu kose su najčešći preparati koji sadrže silikone. Prekomerna upotreba kozmetike sa silikonima stvara kontraefekat, jer dovodi do gubitka sjaja i do oštećenja dlake pri čemu se ona lomi i kida.

Ovo zahteva dodatnu opreznost, jer koliko god šampon za kosu sa silikonima u početku delovao kao lek, on zapravo postaje veliki neprijatelj kose, u šta ćete se i sami uveriti. I ne zaboravite svilenkasta i sjajna kosa nakon upotrebe silikona ima kratkotrajni efekat koji će nestati čim prestanete da koristite proizvode na bazi silikona.

Alkoholi

Alkohol u šamponima i drugim proizvodima za kosu može imati različite efekte, zavisno od vrste alkohola koji se koristi. Nisu svi alkoholi loši za kosu i zapravo, neki mogu biti veoma korisni. Međutim, određene vrste alkohola, poznate kao „loši“ ili „isušujući“ alkoholi, mogu biti vrlo problematične.

 • Isušujući alkoholi, kao što su etil alkohol, denaturirani alkohol, izopropil alkohol, i SD alkohol 40, brzo isparavaju, crpeći vlagu iz kose i vlasišta. Ovo može dovesti do suve, beživotne kose, a vlasište može postati suvo i može svrbeti. Ovi alkoholi se često koriste u proizvodima za kosu jer pružaju osećaj lakoće i nemasnoće na kosi, ali dugoročno mogu dovesti do isušivanja kose. 
 • S druge strane, postoje i „dobri“ alkoholi, kao što su cetil, steril, i behenil alkohol, koji su masni alkoholi i pomažu u zadržavanju vlage u kosi.

Kada birate proizvode za kosu, preporučljivo je izbegavati one koji sadrže isušujuće alkohole, posebno ako imate suvu ili oštećenu kosu. Umesto toga, potražite proizvode koji sadrže masne alkohole i druge hidratantne sastojke

Koje sastojke treba tražiti u šamponu?

Evo nekih sastojaka koje treba potražiti prilikom odabira šampona, u zavisnosti od specifičnih potreba vaše kose:

 • Surfaktanti: Ovi sastojci se koriste za odstranjivanje prljavštine i ulja sa vaše kose i vlasišta. Najčešći surfaktanti uključuju natrijum lauret sulfat i natrijum lauril sulfat. Međutim, ovi sastojci mogu biti preagresivni za ljude sa osetljivim vlasištem ili suvom kosom. Za takve tipove kose, blagi surfaktanti kao što su kokamidopropil betain ili sulfati iz kokosa mogu biti bolja opcija.
 • Hidratantni sastojci: Sastojci kao što su glicerin, sorbitol i pantenol mogu pomoći u održavanju vlage u kosi, čineći je mekom i sjajnom. Ako je vaša kosa suva ili oštećena, potražite šampone sa ovim hidratantnim sastojcima.
 • Proteini: Proteini poput keratina, kolagena i svilenih proteina mogu pomoći u jačanju vlasi kose i poboljšanju njenog izgleda. Oni mogu biti posebno korisni za kosu koja je oštećena tretmanima poput bojenja ili ravnanja.
 • Ulja i puteri: Sastojci poput arganovog ulja, ulja jojobe, kokosovog ulja, putera od karitea i drugih mogu pružiti dodatnu hidrataciju i hranljive materije kosi. Ovi sastojci mogu biti korisni za suvu ili kovrdžavu kosu koja prirodno ima tendenciju da bude suva.
 • Antistatički sastojci: Sastojci poput kvaternijum-15 mogu pomoći u smanjenju statičkog elektriciteta u kosi, čineći je manje sklonoj naelektrisanju i mršenju.
 • Vitamini i minerali: Vitamini poput vitamina E i B5, kao i minerali poput cinka, mogu poboljšati zdravlje vlasišta i kose.

Kako odabrati najbolji šampon za kosu?

Ključna stvar u odabiru šampona je da bude bez sulfata, parabena i silikona. Nasuprot njima postoje šamponi koji su rađeni na bazi biljnih sastojaka i pokazali su se kao idealni za rast kose.

Ukoliko želite proveren šampon za kosu, naša preporuka je Viviscal. Ovaj šampon održava kožu glave zdravom za optimalan rast kose i ishranjuje dlaku od korena do vrha. Ogromna njegova prednost je što vlasima obezbeđuje potrebne vitamine i minerale.

U kombinaciji sa Viviscal balzamom daje izuzetne rezultate. Osnovni sastojci ovih preparata čine jedinstven kompleks koji produžava aktivnu fazu rasta dlake, čime se smanjuje opadanje. Hidrolizirani keratin koji se nalazi u sastavu ovih preparata osvežava kosu, pružajući joj neophodni zaštitni sloj. Viviscal preparati istovremeno sprečavaju listanje dlake, pružajući kosi neophodan volumen i sjaj.

A kako bi vaša kosa bila potpuno zdrava, neophodno je da povedete računa i o načinu ishrane. Dobro zdravlje je osnova svega, jer kada je organizam zdrav i kosa izgleda lepo. Tretirajte kosu isključivo šamponima koji su rađeni na prirodnoj bazi, jer jedino oni adekvatno utiču na rast kose. I naravno budite uporni i istrajni kako bi rezultati ubrzo bili vidljivi i zadivljujući.

Šamponi za različite tipove kose

Uvek je dobro pročitati etiketu pre kupovine šampona i birati proizvode koji su najbolji za vaš specifičan tip kose i potrebe. Evo nekoliko saveta za odabir šampona prema tipu kose:

 • Šampon za masnu kosu: Potražite šampon za kosu sa surfaktantima koji će efikasno ukloniti višak sebuma, ali neće previše isušiti kosu. Šamponi sa sastojcima poput gline, čajevca ili limuna mogu pomoći u regulaciji proizvodnje ulja.
 • Za suvu kosu: Odaberite šampone sa hidratantnim sastojcima, uljima i puterima kako biste nahranili i hidrirali kosu. Izbegavajte šampone sa agresivnim surfaktantima koji bi mogli dodatno isušiti kosu.
 • Za oštećenu kosu: Potražite šampone sa proteinima, hidratantnim sastojcima i uljima kako biste obnovili snagu i elastičnost kose. Izbegavajte šampone sa agresivnim surfaktantima koji bi mogli dodatno oštetiti kosu.
 • Za osetljivo vlasište: Blagi šamponi sa hidratantnim sastojcima, uljima i bez iritirajućih sastojaka poput sulfata, parabena i sintetičkih mirisa mogu biti najbolji izbor za ljude sa osetljivim vlasištem.
 • Za kovrdžavu kosu: Šamponi sa hidratantnim sastojcima, uljima i puterima mogu pomoći u održavanju vlage u kosi, što je ključno za definiciju i oblik kovrdža. Izbegavajte šampone koji sadrže agresivne surfaktante koji mogu isušiti kosu i otežati oblikovanje kovrdža.

Zaključak

Biranje šampona može biti izazov, ali uz pravilno razumevanje sastojaka i potreba vaše kose, ovaj proces se može značajno olakšati. Ključ je u tome da odaberete šampon koji je formulisan da se bavi specifičnim problemima i potrebama vaše kose. 

Surfaktanti, hidratantni sastojci, proteini, ulja i puterii, antistatički sastojci, vitamini, minerali i sastojci koji podržavaju rast kose poput biotina, sve su to sastojci koje možete potražiti u šamponima. Izbegavajte šampone sa isušujućim alkoholima, parabenima i sintetičkim mirisima, posebno ako imate suvu ili oštećenu kosu.

I naravno, treba eksperimentisati jer ono što odgovara jednoj osobi možda neće odgovarati drugoj. Stoga, nemojte se bojati probati različite šampone dok ne pronađete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

4.490,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Feritin za kosu

Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Saznajte više...