Zašto se javlja opadanje kose u pečatima ili alopecija areata

Alopecija areata je opadanje kose na pečate koje se pojavljuje iznenada i naglo, a najčešće se vezuje za stresne situacije. Smatra se da je ova pojava daleko prisutnija u mlađoj populaciji i može da se pojavi u ranim godinama.

Alopecija areata je opadanje kose na pečate koje se pojavljuje iznenada i naglo, a najčešće se vezuje za stresne situacije. Smatra se da je ova pojava daleko prisutnija u mlađoj populaciji i može da se pojavi u ranim godinama. Pre nego što pristupite lečenju, potrebno je utvrditi uzrok kao i simptome koji ukazuju da je u pitanju alopecija areata.

Pored lečenja kod dermatologa kao i korišćenja prirodnjih ulja, vrlo često se primenjuju razni tretmani u salonima. Oni su se veoma dobro pokazali u lečenju alopecije areate. U današnjem blogu saznaćete uzroke zbog kojih se javlja alopecija areata, koji su joj glavni simptomi i kako se izboriti sa ovim stanjem.

Opadanje kose u pečatima – uzrok

Izvor

Ne postoji precizan odgovor na pitanje kako nastaje alopecija areata, ali se pretpostavlja da može biti reč o autoimunoj bolesti. Alopecija areata je, dakle, autoimuna bolest koja nastaje kada ćelije našeg imunog sistema napadaju folikule dlake, što se može povezati sa potpunim prekidom u rastu kose.

Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi šta je to što dovodi do ovakve reakcije imunog sistema, pretpostavlja se da za to postoji genetska predispozicija, ali su važni i faktori života. To se najčešće dešava kod ljudi koji imaju porodičnu istoriju raznih autoimunih bolesti.

Sem genetske predispozicije, pojačan stres ili nezdrav način života takođe može da uzrokuje opadanje kose na pečate.

Simptomi karakteristični za opadanje kose na pečate

Glavni simptom alopecije areate je gubitak kose u obliku krugova, odnosno pečata. Ovi krugovi mogu biti veličine do nekoliko centimetara i mogu se javiti kao više manjih ili manje većih pečata na glavi.

Pre nego što se pojave pečati, može se desiti da osetite peckanje na pojedinim delovima na koži glave ili čak da ugledate čitav pramen kose na jastuku. Količina kose koja opadne, ali i ona koja ponovo izraste varira od osobe do osobe.

Promene u vidu gubitka kose ili dlake mogu da nastanu na bradi i na obrvama, trepavicama, kao i na drugim delovima tela. Alopecija areata se može proširiti na ceo skalp, i tada se ne zove areata već alopecija totalis. 

Alopecija universalis nije isto što i alopecija totalis iako je karakteriše totalno opadanje kose.  Simptomi ovog stanja opadanja kose i dlake nastaju kada bolest zahvati imuni sistem u potpunosti i tada dolazi do kompletnog opadanja dlaka, uključujući dlake i na pubičnom i aksilarnom delu tela.

Ukoliko Vam se učini da je količina kose koja je opala prevelika i da se dešava učestalo u kratkom vremenskom roku, važno je da pratite stanje gubitka kose. Ne mora nužno da znači da je u pitanju neki zdravstevni problem.

Opadanje kose na pečate kod žena

Izvor

Kada je generalno reč o opadanju kose kod žena, postoje brojni uzroci za to. Osim stresa koji je ključan, veliku ulogu ima i genetika, a alopecija areata može da se pojavi i zbog policističnih jajnika kao i kontraceptivnih pilula, bolesti štitne žlezde. Takođe je često i opadanje kose nakon porođaja. Kada je u pitanju opadanje kose na pečate, osim pomenutih faktora mogu ga izazvati hormonski poremećaji kao i menopauza.

Alopecija areata bilo da se pojavljuje kod muškaraca ili kod žena ima potpuno iste glavne simptome. Razlika je u tome što je ženama mnogo teže emotivno da prihvate stanje gubitka kose. Privremeno rešenje mogu biti marame, šeširi ili perika, ali svakako treba nešto preduzeti i početi sa lečenjem na vreme, jer je zdrava i bujna kosa želja svake žene.

Opadanje kose u pečatima kod muškaraca

Proređivanje kose je nešto sa čime se suočava većina muške populacije najčešće u zrelim godinama. Međutim, gubitak kose u pečatima ni njima nije ni najmanje prijatan, posebno što se alopecija areata može pojaviti u mlađim godinama.

U svakom slučaju, ukoliko uočite crvenilo ili osetite svrab i peckanje, trebalo bi da posetite dermatologa, zato što to mogu biti prvi simptomi alopecije areate, odnosno gubitka kose na pečate. Nekada se dešava da gubitak kose u pečatima prestane bez ikakvog tretmana, ali postoje i situacije u kojima je neophodno pristupiti lečenju.

Kako se leči alopecija areata?

Obavezno je da se obratite specijalisti koji se bavi opadanjem kose kako biste dobili odgovarajuću terapiju, mada postoji nešto što biste i sami mogli da preduzmete. Najčešći medicinski tretmani su kreme i masti na bazi kortikosteroida, injekcije steroida, kao i utrljavanje određenih lekova u skalp kako bi se stimulisao rast kose.

Pored medicinskih tretmana koje možete koristiti isključivo po preporuci lekara, možete pokušati sa nekim prirodnim sredstvima koja su manje agresivna. Pre nego što pristupite nekim prirodnim melemima za lečenje alopecije, važno je da pravilno tretirate kosu odgovarajućim šamponom.

Izbegavajte šampon koji ima sulfate, parabene i silikone kako biste sprečili gubitak kose, hidrirali je i povratili joj volumen i sjaj. Viviscal suplementacija obnavlja kosu, vraćajući joj volumen i sjaj. Takođe održava normalan ciklus rasta i čini kosu zdravom i bujnom.

Šampon poput Viviscal Man Full Force Shampoo za muškarce ili Viviscal Densifying za žene koji se koristi protiv opadanja kose daće joj sve potrebne vitamine i minerale i uz adekvatnu terapiju održavati kosu zdravom, jačajući je. 

Prirodna ulja u borbi protiv alopecije

Izvor

Smatra se da prirodna ulja za kosu mogu imati izuzetan efekat u sprečavanju alopecije, ali i u podsticanju rasta kose. Posebno se preporučuje ulje lavande, ricinusa ili ruzmarina. Takođe je preporučljivo i bademovo ulje, ali i ulje pirinča.

Bademovo ulje

Ovo ulje je čest sastojak proizvoda koji ubrzavaju rast kose. Njegovim korišćenjem ćete smanjiti perut i poboljšati kvalitet kose. Redovnom upotrebom bademovog ulja sprečićete gubitak kose kod alopecije areate.

Dovoljno je pre spavanja bademovo ulje naneti na vlasište, dobro utrljati i ostaviti da prenoći. Ujutru operite kosu šamponom bez sulfata.

Ulje pirinča

Ulje pirinča se u istočnjačkoj medicini koristi od davnina u cilju rešavanja problema sa alopecijom. Pirinač je bogat mineralima, vitaminima i masnim kiselinama koje su kosi neophodne da bi bila zdrava i da bi mogla da raste.

Možete kombinovati na svakih 15 dana da odradite tretman vrućim uljem tako što ćete pomešati ovo ulje sa kokosovim i ribljim uljem. Dovoljno je da pomešate po pola kašike ribljeg i pirinčanog ulja sa jednom kašikom kokosovog ulja i da zagrejete.

Nakon toga utrljajte direktno na vlasište, posebno na onim mestima gde je kosa opala u pečatima. Najbolje bi bilo da tako prenoćite i ujutru operete kosu šamponom bez sulfata.

Tretmani u salonima pomoću kojih se leči alopecija areata

Postoje razni tretmani koji se izvode u salonima i koji su se pokazali kao delotvorni kada je u pitanju lečenje alopecije areate.

Laser za kosu

Laser za kosu se koristi već duži niz godina kao efikasan način za lečenje androgene alopecije. Svetlosni zraci pozitivno utiču na rast i razvoj folikula kose, tako što podstiču rast kose i promet hranljivih materija u vlasištu.

Karboksiterapija

Karboksiterapija je procedura prilikom koje se u skalp ubrizgava gas CO2. To dovodi do poboljšanja cirkulacije, ali i oslobađanja kiseonika koji je neophodan za regeneraciju oštećenih ćelija. Sem toga, delotvorna je i za brži rast kose.

Fotobiostimulacija

Fotobiostimulacija je poznata i kao laserska terapija niskog nivoa zraka. Pomoću posebnih infracrvenih zraka se uspavani folikuli kose podstiču na brži rast.

Osim ovih tretmana postoje i PRP tretmani i tretmani mezonitima koji su se pokazali kao veoma efikasni u lečenju alopecije, ali su nešto zahtevniji u odnosu na gore pomenute tretmane.

Trihopatting

Trihopatting je najsavremenija metoda u lečenju mnogih patoloških stanja kože glave i kose. Pokazala se veoma efikasnom kod lečenja alopecije areate. Ova tehnologija kombinuje nanoneedling i iontoforezu hranljivih vitamina i minerala u kožu glave.

Pobedite alopeciju areatu pravilnom negom

Izvor

Opadanje kose u pečatima, ma koliko vam se činilo deprimirajuće u prvom momentu, ne predstavlja nerešiv problem. Veoma je važno da vodite računa o zdravlju, da ne dozvolite sebi konstantan stres, kao i da pravilno i redovno negujete kosu.

Probajte da koristite maske od prirodnih ulja, kao i odgovarajuće šampone za početak. Priznaćete da je lakše delovati preventivno nego sanirati posledice. Ukoliko smatrate da je Vaš slučaj alopecije areate malo ozbiljniji, trebalo bi da razmislite o konsultaciji kod lekara i dobijete adekvatnu terapiju na vreme. Što pre počnete, Vaša kosa će se pre obnoviti.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

4.490,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Feritin za kosu

Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Saznajte više...