Da li zaista cink i selen utiču na brzi rast kose?

Odavno je poznato da pravilan i dovoljan unos vitamina i minerala ima pozitivno dejstvo na ceo organizam, a takođe i pospešuju brzi rast kose. Cink je neopravdano potcenjen mineral a izuzetno je važan za pravilno funkcionisanje celog organizma.
cink za kosu

Odavno je poznato da pravilan i dovoljan unos vitamina i minerala ima pozitivno dejstvo na ceo organizam, a takođe i pospešuju brzi rast kose. Cink je neopravdano potcenjen mineral a izuzetno je važan za pravilno funkcionisanje celog organizma. Ništa manje nije značajan ni selen koji predstavlja esencijalni mineral, a u organizmu se nalazi u tragovima.

U nastavku teksta pozabavićemo se podrobnije ovim mineralima kao i njihovom uticaju kako na kosu tako i na zdravlje celokupnog organizma.

Koja je uloga cinka u organizmu?

Cink je veoma važan mineral koji je neophodan za pravilno funkcionisanje celog organizma. Naravno, samim tim ni kosa nije izuzetak. Cink jača kosu, sprečava njeno opadanje, čuva pigment i utiče na brzi rast kose. Osim toga pomaže da lojne žlezde oko folikula dlake pravilno rade.

cink za kosu

Ćelije kose spadaju na drugo mesto po brzini rasta u celom organizmu. A kako bi kosa nesputano rasla prirodnom brzinom neophodan joj je redovan unos vitamina i minerala. U tu grupu spada i cink koji je jedan od bitnih elemenata za brzi rast kose.

Dovoljne količine cinka u organizmu su neophodne za regulaciju hormona, izgradnju zdravih ćelija kao i za pomoć pri apsorpciji drugih hranljivih sastojaka. S obzirom da pomaže u održavanju nivoa hormona sasvim je jasno zašto je toliko značajan za brzi rast kose.

Da li cink pospešuje rast kose?

Nedostatak cinka dovodi do gubitka kose. Osim toga dovodi do promene strukture folikula dlake, a samim tim dolazi do slabljenja njihove strukturne celine. To zapravo znači da će nove dlake otpasti mnogo brže nego što je uobičajeno. Istraživanja koja su rađenja pokazuju da osobe koje imaju problem sa opadanjem kose imaju znatno niži nivo cinka u krvi.

Čak neke studije govore o tome da ukoliko se koristi ishrana bogata cinkom moguće je donekle povratiti prirodnu boju kao i vitalnost dlake. Cink je veoma važan za kosu, ali je takođe bitna količina  njegovog unosa u organizam. Premalo ili previše cinka neretko dovodi do zdravstvenih problema.

U oba slučaja može doći do opadanja kose. Usled nedovoljnog unosa cinka kroz ishranu preporučuje se unos suplemenata kako bi se pospešio rast kose i poboljšao kvalitet dlake. Ali svakako pre nego što odaberete suplemente neophodno je da se dobro informišete ili konsultujete sa stručnjacima.

Viviscal vitaminska suplementacija za žene predstavlja kompleksan proizvod u čijem sastavu se između ostalog nalazi i cink koji predstavlja esencijalni mineral za rast kose. Zahvaljujući unosu ovih suplemenata koren dlake se ojačava a kosa postaje zdrava i bujna.

Kako cink utiče na pigmentaciju?

Koncentracija cinka u melanosomima u ljudskoj dlaci predstavlja najveću koncentraciju cinka koja se postiže u strukturi ljudskog tela. Zapravo cink ima veoma veliku ulogu u proizvodnji melanina koji je odgovoran za boju dlake.

Da biste bili sigurni da unosite dovoljno cinka u organizam a istovremeno da ne preterujete sa tim unosom potrebno je konzumirati namirnice bogate ovim mineralom. Ishrana bazirana na dovoljnom unosu crvenog mesa, pšenice, jaja, mahunarki kao i mlečnih proizvoda će vam pomoći u tome.

Da li se preporučuju tablete cinka za brzi rast kose?

Bez obzira što se cink ishranom unosi u organizam samo se oko 30% cinka apsorbuje. Osobama koje nemaju problem sa rastom kose pravilna ishrana može pomoći da bi se održao optimalan unos cinka. Međutim, ukoliko je opadanje kose pojačano potrebno je unositi suplemente cinka kao dodatak ishrani.

Nedostatak cinka možete nadoknaditi tabletama za kosu, jer ćete se tako najbrže uveriti u značaj suplementacije za brži rast kose. Na tržištu su dostupni različiti suplementi. U svakom slučaju koristiće vam bez obzira da li odaberete samo cink ili što je još bolje kombinaciju cinka i selena.

Koja je uloga selena u organizmu?

Selen je neophodan oligoelement. Deluje kao oksidans u organizmu i štiteći ćelije od oksidacije sprečava preterano starenje kože, mišića i mozga. Pospešuje rast kose i utiče na kvalitet dlake. A što je najznačajnije od svega poboljšava kompletan kardiovaskularni sistem.

selen za kosu

Naš organizam ga ne proizvodi, ali se može naći u određenim namirnicama. Do nedostatka selena dolazi zbog ishrane koja je siromašna proteinima. Takođe zdravstveno stanje i godine utiču na količinu selena koji je potreban organizmu za nesmetano funkcionisanje.

Uloga selena u organizmu je višestruka, jer predstavlja jedan od najvažnijih esencijalnih minerala. Selen reguliše antitela u organizmu čime se eliminišu virusi a samim tim se poboljšava imunitet.

Pozitivno utiče na tiroidnu žlezdu koja je odgovorna za regulaciju hormona, što se odražava na celokupan organizam. Zahvaljujući svom antioksidativnom svojstvu usporava proces starenja.

Manje poznata uloga selena, ali veoma bitna je ta što ima pozitivan uticaj na zdravlje i kvalitet kose. Istraživanja su pokazala da nedostatak selena u organizmu, između ostalog dovodi do pojave peruti. Dovoljnim unosom selena u organizam ubrzo ćete videti poboljšanje u smislu kako kvaliteta dlake tako i samog vlasišta.

Nedostatak selena dovodi do opadanja kose

Simptomi koji ukazuju na nedostatak selena su loša koncentracija, preveliki umor kao i opadanje kose. Selen je veoma važan za pravilan rast kose. Ukoliko ne unosite dovoljno selena kroz ishranu možete ga unositi kroz vitaminsku suplementaciju. Viviscal suplementacija osim cinka i selena omogućava i druge neophodne sastojke kao što su Amini Mar kompleks, biotin, vitamin C kao i gvožđe. Zahvaljujući upotrebi ovih suplemenata kosi ćete obezbediti svu potrebnu negu.

Nedostatak selena nastaje usled nezdravog načina života

Selen je mineral koji je važan za celokupni organizam kao i za rast kose. Ima ga u morskim plodovima, žitaricama, orašastim plodovima kao i u nekim vrstama mesa.

Mnogi preparati protiv opadanja kose uključuju selen. Takođe je važan sastojak preparata protiv peruti. Zahvaljujući njemu smanjuje se pojava peruti. Istovremeno, selen je neophodan u proizvodnji hormona koje luči štitna žlezda, a koji pospešuju rast kose.

Nedostatak selena u organizmu nastaje usled nezdravog načina življenja kao što su preterana upotreba alkohola i cigareta.

Tako da ukoliko ste imali nekih nedoumica po pitanju unosa cinka i selena u organizam, nadamo se da smo ih donekle razrešili. Osim što povoljno utiču na kvalitet i rast kose, ovi esencijalni minerali imaju višestruku ulogu u očuvanju zdravlja celog organizma.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga