Suva kosa i kako sprečiti lomljenje kose tokom leta

Leto je godišnje doba koje ima mnogo svojih čari ali i nedostataka kada su u pitanju koža i kosa. I dok se svi fokusiramo na hidrataciju kože, većina nas neopravdano zanemaruje kosu koja definitivno vapi za negom.

Leto je godišnje doba koje ima mnogo svojih čari ali i nedostataka kada su u pitanju koža i kosa. I dok se svi fokusiramo na hidrataciju kože, većina nas neopravdano zanemaruje kosu koja definitivno vapi za negom. Suva kosa kao i lomljenje kose je sasvim uobičajena pojava tokom letnje sezone, kojoj opijeni čarima letnjih dana ne posvećujemo dovoljno pažnje. Istina, nećemo uspeti u potpunosti da pobedimo intenzivne UV zrake, ali uz pravilnu negu kosa može zadržati zdrav izgled i tokom leta.

Da bi kosa i tokom visokih letnjih temperatura ostala zdrava i sjajna, neophodna joj je redovna hidratacija i pravilna nega. U nastavku teksta možete pročitati proverene savete pomoću kojih ćete sprečiti isušivanje i lomljenje kose, a istovremeno je učiniti učiniti lepršavom i sjajnom.

Da li je vaša kosa suva?

Da li ste znali da hidratacija kose započinje na temenu? Sebum na koži glave predstavlja prirodni regenerator koji zadržava vlagu. Naime, u pitanju je supstanca koju proizvode žlezde u koži glave i u zavisnosti od njegove količine zavisi učestalost pranja kose. Zapravo, od količine sebuma zavisi da li će kosa biti suva, masna ili normalna.

Kada je reč o ravnoj i pravoj kosi, sebum vrlo lako od vlasišta dospeva na pramenove čineći ih hidriranim. Međutim, kada je u pitanju kovrdžava kosa, nešto je drugačija situacija. Zbog lokni i kovrdža sebum se najčešće zadržava na vlasištu, tako da je ovakvom tipu kose neophodna dodatna nega. Kako bi sprečili pojavu suve kose, neophodna je što bolja nega kože glave kako bi kosa bila dovoljno hidrirana.

Tokom vrelih letnjih dana dešava se da kosa koja je inače fine teksture bude gruba i lomljiva na dodir. Slojevi kutikule se lagano podižu tako da vlaga izlazi mnogo sporije nego što je slučaj sa srednjom i grubom teksturom. Iz tog razloga je povećan rizik od lomljenja, zamršenih pramenova, kao i neurednog kovrdžanja. Talasasta kosa je tokom letnjih vrućina sklona kovrdžanju i poroznosti, a s obzirom da je dehidrirana, podložna je i lomljenju.

Zašto se leti kosa suši?

Leti se kosa suši iz nekoliko razloga:

 • Izloženost suncu: Sunčeva svetlost sadrži ultraljubičaste zrake koji mogu oštetiti kosu i vlasište. UV zraci mogu da prodru do korena kose i oštete proteinsku strukturu koja kosi daje snagu i sjaj.
 • Visoke temperature: Toplo vreme može da isuši kosu, te vlaga može da ispari iz kose, što je čini suvom i lomljivom.
 • Hlor i slana voda: Hlor iz bazena i so iz mora mogu ukloniti prirodna ulja iz kose, što može dovesti do isušivanja.
 • Klima uređaji: Upotreba klima uređaja tokom leta može dodatno isušiti vazduh, a time i kosu.

Proizvodi na bazi sulfata, parabena i silikona dodatno oštećuju kosu

Kako biste podstakli hidrataciju kose, morate biti pažljivi prilikom odabira preparata koje koristite. Šamponi za suvo pranje kose najčešće sadrže so, pa da ih je potrebno maksimalno izbegavati tokom leta. Usled znojenja, plivanja, kao i drugih letnjih aktivnosti, na koži glave se stvara dodatna količina soli. Iz tog razloga je veoma bitno koristiti preparate koji ne sadrže sulfate, parabene i silikone.

 • Sulfati su materije dobijene na bazi mineralnih soli koji sadrže sumpor praveći sapunicu. Međutim, osim što uklanjaju nečistoću, sulfati uklanjaju prirodna ulja i proteine sa kose tako da kosa postaje suva i lomljiva, a neretko dolazi i do pojave peruti.
 • Parabeni se nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, a njihova uloga je da očuvaju  rok trajanja proizvoda. Oni ubijaju bakterije i gljivice i na taj način sprečavaju kvarenje šampona. Neretko oponašaju hormon estrogen i negativno se odražavaju na zdravlje celog organizma.
 • Silikoni imaju ulogu da stvaraju vodootporan sloj na kosi, dajući joj svilenkastu notu i čineći je lakom za rasčešljavanje. Međutim, upravo taj sloj onemogućava da u kosu prodru sve dobre materije iz regeneratora i pakovanja čija je uloga obnavljanje i hidratacija dlake. Koliko god da u isprva imaju zadivljujući efekat, oni vremenom dovode do isušivanja i oštećenja kose.

Kako sprečiti lomljenje kose?

Suva kosa i kako sprečiti lomljenje kose tokom leta

Lepo negovana kosa je odraz savremene žene koja vodi računa o svom izgledu. Kako biste sprečili njeno isušivanje i lomljenje posebno tokom vrelih letnjih dana, izdvajamo preporuke stručnjaka:

 • Nemojte prati kosu svakodnevno, jer se tako isušuje teme glave, a sa vlasišta se skida zaštitni sloj.
 • Obavezno, prilikom pranja koristite blage šampone bez sulfata, parabena i silikona.
 • Bar jednom nedeljno napravite masku za kosu na bazi kokosovog, bademovog ili nekog drugog kvalitetnog ulja.
 • Koristite organske farbe za kosu i izbegavajte učestalo farbanje.
 • Pravilna ishrana, osim što utiče na zdravlje celokupnog organizma, i te kako utiče na izgled i kvalitet kose. Stoga je potrebno da u ishranu unesete što više proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina, a neizostavne su i namirnice koje obiluju cinkom i gvožđem.

Viviscal preparati kada je u pitanju suva kosa

Bilo da želite da sprečite pojavu suve kose ili se očajnički trudite da je oporavite idealno rešenje su Viviscal suplementi koji će vašoj kosi povratiti sjaj i pospešiti rast kose. Zahvaljujući AminoMar kompleksu morskih proteina svi proizvodi iz Viviscal suplementacije su idealni, prema mišljenju stručnjaka, za potpuni efekat volumena.

Zaštitite kosu od hlorisane i morske vode

Osim što tokom leta treba štititi kosu od sunca, važno je da je zaštitite od hlora i morske soli koji takođe dovode do isušenja i oštećenja vlasi. Bilo da se kupate u bazenu ili u moru, pravilna zaštita kose je neophodna. Idealna nega u vrelim letnjim danima bi trebala da bude na bazi voska, jer oblaže kutikulu i sprečava agresivno delovanje spoljašnjih uticaja na kosu.

Ukoliko je kosa tokom celog dana bila izložena suncu, hloru ili vodi, potrebno joj je nežno pranje koje neće dovesti do kidanja osetljivih vlasi. Korišćenjem šampona bez sulfata, kosi ćete vratiti vlažnost što joj je u letnjem periodu neophodno.

Tokom vrelih letnjih dana, preporučljivo je uveče pre spavanja povremeno na celu dužinu kose naneti hranljivo ulje. Nakon toga, uvijte kosu u peškir koji će upiti višak masnoće. Tokom noći, vaša kosa će upiti hranljive sastojke iz ulja, tako da će nakon pranja biti lepršava, meka i sjajna.

Farbanoj kosi je potrebna dodatna zaštita

Farbanoj kosi generalno treba dodatna zaštita bez obzira na vremenske uslove. Tokom leta, usled dehidracije farbana kosa iziskuje posebnu pažnju i negu. Leto je period kada se dešava da pigmenti u vlasima mogu da se promene ili da izblede, pa osim što će kosa izgubiti sjaj, može se desiti i da promeni boju.

Verovatno ste imali prilike da vidite da brinetama kosa izbledi, riđokose postaju narandžaste dok plavuše mogu dobiti žuti ili zelenkasti sjaj. Upravo iz tog razloga je farbanoj kosi potrebna dodatna nega, kako od sunca tako i od hlora. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim frizerom oko kvaliteta i postojanosti farbe, kao i oko pravilnog održavanja kose tokom letnjeg perioda.

Kako negovati kosu leti?

Evo nekoliko saveta za negu kose tokom leta:

 • Hidratacija: U vrućim letnjim mesecima, kosa i vlasište mogu se sušiti brže nego obično. Hidrirajte kosu upotrebom hidratantnih šampona i regeneratora. Maska za kosu jednom nedeljno takođe može pomoći.
 • Zaštita od sunca: Sunce može oštetiti kosu, tako da je važno zaštititi je kada ste napolju. Možete koristiti šampone i regeneratore sa UV zaštitom, ali takođe i nositi šešir ili kapu kako biste zaštitili kosu.
 • Izbegavajte toplotu: Kad god je moguće, izbegavajte upotrebu sušača za kosu, pegle za kosu ili figara, jer njihova toplota može dodatno isušiti kosu. Ako morate koristiti ove alate, koristite preparate za toplotnu zaštitu.
 • Pazite na hlor i slanu vodu: Ako plivate u bazenu ili moru, isperite kosu svežom vodom pre i posle plivanja. Hlor i slana voda mogu isušiti kosu.
 • Pravilna ishrana: Hrana koju jedemo može uticati na zdravlje naše kose. Ishrana bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima E i C, biotinom i cinkom može doprineti zdravlju kose.
 • Redovno šišanje: Redovno skraćivanje vrhova može pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja kose.
 • Koristite proizvode za negu kose bez sulfata i alkohola: Kao što smo već pomenuli, ovi sastojci mogu dodatno isušiti kosu. Potražite proizvode za negu kose koji su bez sulfata i alkohola.

Leti kosi treba više nege

Leto sa sobom donosi mnoštvo uživanja, kao što su sunčani dani, kupanje, putovanja, ali tu su i izazovi kada je u pitanju nega kose. Izloženost suncu, visoke temperature, slana i hlorisana voda mogu isušiti kosu, ostavljajući je suvom, lomljivom i beživotnom. Ipak, uz pravilnu negu, vaša kosa može ostati hidrirana, zdrava i sjajna tokom cele godine.

Hidratacija, zaštita od sunca, izbegavanje prekomerne toplote, briga o kosi nakon kupanja u hlorisanoj ili slanoj vodi, pravilna ishrana i redovno šišanje samo su neki od ključnih koraka u negovanju kose tokom leta. Takođe je važno koristiti proizvode za negu kose bez sulfata i alkohola, koji mogu dodatno isušiti kosu.

Uz adekvatne tretmane nemate razloga za brigu, jer rešenje svakako postoji. Samo od vas zavisi koliko ste spremni da se posvetite redovnoj nezi kako biste sprečili isušivanje i lomljenje kose tokom leta.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up