Da li je opasno sezonsko opadanje kose i kako ga sprečiti?

Sezonsko opadanje kose se najčešće javlja krajem leta i početkom jeseni, mada se može javiti i bilo kada tokom godine. Niko od nas nije ravnodušan kada primeti da kosa opada više nego što je uobičajeno, ali nije svako opadanje kose razlog za uzbunu.

Sezonsko opadanje kose se najčešće javlja krajem leta i početkom jeseni, mada se može javiti i bilo kada tokom godine. Niko od nas nije ravnodušan kada primeti da kosa opada više nego što je uobičajeno, ali nije svako opadanje kose razlog za uzbunu.

Šta je to što uzrokuje sezonsko opadanje kose u različitim vremenskim periodima? Da li je podjednakog intenziteta kod pripadnika oba pola, kao i kako ga sprečiti – sve ovo možete saznati u nastavku ovog teksta.

Kako da znate da je u pitanju sezonsko opadanje kose?

Pojačano opadanje kose koje se javlja tokom prelaza iz jednog godišnjeg doba u drugo se svrstava u sezonsko opadanje kose. Neke osobe su podložnije ovome od drugih, a na to ukazuju i neki simptomi.

Svrab kože glave se vezuje za sezonsko opadanje kose. Normalno je da dnevno opadne oko 50-100 vlasi, ali kod pojačanog opadanja, taj broj se duplira. Sezonsko opadanje kose ne ostavlja velike posledice i ne preti da preraste u ćelavost, jer nove vlasi ubrzo zamenjuju stare. Sezonski gubitak kose je najtipičniji za jesen, ali se javlja tokom svih godišnjih doba. Takođe, treba znati da su spoljašnji uticaji presudni za sezonsko opadanje kose.

Sezonsko opadanje kose može biti normalan i zdrav deo ciklusa rasta i obnove kose. Međutim, kako biste prepoznali da je opadanje kose sezonsko, a ne simptom nečeg ozbiljnijeg, važno je obratiti pažnju na sledeće znakove:

  • Učestalost: Ako je opadanje kose konstantno tokom svih godišnjih doba, to može biti znak da je problem veći od običnog sezonskog opadanja.
  • Intenzitet: Da li je opadanje kose ekstremno? Sezonsko opadanje kose može rezultirati malo većom količinom kose na četki za kosu, ali ne bi trebalo da uzrokuje vidljivo proređivanje ili ćelavost.
  • Trajanje: Ako opadanje kose traje duže od nekoliko meseci, može biti vreme da potražite mišljenje stručnjaka.

Opadanje kose u jesen

Sezonski gubitak kose je najuočljiviji početkom jeseni, a uzrokovan je posledicama dugog leta. Tokom leta, kosa je izložena suncu, toploti, hloru ili slanoj vodi, tako da postaje suva, krhka i lomljiva. Usled toga, već početkom jeseni dolazi do pojačanog opadanja kose. S obzirom da većina nas u toku leta zapostavlja negu kose, normalno je da kosa izgubi sjaj, a folikuli dlake jačinu.

Osim anagen i katagen faze (ciklusi rasta kose), treća faza je telogen. To je perod kada kosa miruje, nakon čega opada. Telogen faza traje okvirno tri do četiri meseca i najčešća je tokom jeseni. Počevši od oktobra, skalp počinje da gubi dlaku do četiri puta brže nego u ostalim mesecima tokom godine.

Sezonsko opadanje kose tokom zime

Dešava se da i tokom zime dolazi do opadanja kose, a ključni uzrok je taj što je dlaka istanjena, a suv i hladan vazduh negativno utiču na vlasi. Posebno kombinacija toplog i hladnog vazduha, odnosno grejanje u zatvorenom prostoru i hladan vazduh napolju nepovoljno utiču na jačinu dlake. Kombinacija toplog i hladnog vazduha, kao i manjak vlažnosti će oslabiti folikul dlake, a kosa će izgubiti svežinu.

Sezonsko opadanje kose u proleće

Bez obzira što su jesen i zima godišnja doba tokom kojih kosa najviše opada, neretko se dešava da kosa opada i tokom proleća. U proleće počinje faza novog rasta kose, ali dolazi i do opadanja postojećih vlasi. To se dešava usled promenljivih prilika, kao i vlažnosti vazduha. Proleće je samo po sebi promenljivo godišnje doba koje se neretko odlikuje naizmenično kišnim i sunčanim danima, što nepovoljno utiče na kosu i pospešuje njeno opadanje.

Sezonsko opadanje kose tokom leta

Tokom leta količina opale kose nije tako velika kao u jesen, ali u nekim slučajevima nije ni zanemarljiva. To se najčešće dešava usled prevelike izloženosti suncu i UV zračenju, jer telo tada proizvodi manje melatonina, što direkto utiče na nivo hormona u skalpu.

Tada folikuli dlake ulaze u u fazu povećane „proizvodnje“ kose kako bi koža glave bila zaštićena od toplote i zračenja. Mada, ukoliko dođe do hormonskog disbalansa, odnosno do smanjenja estrogena kod žena ili smanjenja testosterona kod muškaraca, to će se svakako odraziti na kosu i pospešiti njeno opadanje.

Zašto je sezonsko opadanje kose kod žena vidljivije nego kod muškaraca?

Izvor fotografije: Photo by Jakob Owens on Unsplash

Sezonski gubitak kose kod žena je znatno vidljiviji nego kod muškaraca. Ženska kosa je duža, te nakon svakog pranja u slivniku vidimo veći broj opalih vlasi, što deluje deprimirajuće. Svakako ne treba paničiti, ali treba se dodatno posvetiti nezi kose.

Kosa najviše opada u periodu od septembra do novembra, ali to ne znači da je na pomolu ćelavost. Pravilnom i adekvatnom negom i žene i muškarci se mogu veoma uspešno izboriti sa ovim problemom. To svakako ne znači da vam tokom određene sezone neće otpasti ni jedna vlas, ali će se drastično smanjiti sezonsko opadanje kose.

Sezonsko opadanje kose kod muškaraca

Iako se sezonsko opadanje kose više vezuje za pripadnice nežnijeg pola, ni muškarci nisu izuzeti od toga. Estrogen je ženski hormon utoliko što se više luči kod žena, a znatno manje kod muškaraca. Nasuprot tome, testosteron se smatra muškim hormonom, ali se luči i kod žena, samo u znatno manjoj meri.

Nedovoljno lučenje ovih hormona uzrokuje gubitak kose, tako da je sasvim razumljivo što se mnogi muškarci sreću sa sezonskim gubitkom kose. Činjenica je da su muškarci znatno više od žena podložni ćelavosti. Mada i ovde važi pravilo da će i muškarci isto kao i žene najviše gubiti kosu tokom oktobra i novembra nego tokom ostalih meseci u godini.

Kako sprečiti sezonsko opadanje kose?

Svi smo se u nekom periodu života susreli sa gubitkom kose. Ono što treba znati je da nema mesta panici, jer rešenje postoji. Postoje mnoge metode koje će nam pomoći da ojačamo kosu, kao i da sprečimo njeno opadanje.

Ono što ne biste smeli da zaboravite je svakako pravilna i adekvatna nega kose bez obzira na godišnje doba. Pravilna ishrana, ne samo da je važna za zdravlje celog organizma, već je izuzetno važna i za pravilan rast kose. Stres takođe loše utiče i na kosu, tako da ga je potrebno maksimalno izbegavati i truditi se da naučimo da ga izbalansiramo kada je to neophodno.

Takođe, ni slučajno nemojte koristiti šampone koji u svom sastavu imaju sulfate, parabene i silikone, jer to će dodatno pogoršati stanje. Viviscal šampon za muškarce protiv opadanja kose je idealno rešenje. Ovaj šampon ishranjuje dlaku od korena do vrha, obezbeđuje joj potrebne vitamine i minerale, a kožu glave održava zdravom za optimalan rast kose. Vivscal šampon i regenerator za žene osim svih gore navedenih karakteristika pojačavaju volumen kose, pružajući joj dodatni sjaj.

S obzirom na ubrzan tempo života i na nepravilnu ishranu kojoj smo svi donekle skloni, kako biste sprečili sezonsko opadanje kose i pospešili njen rast, možete uzimati vitaminsku suplementaciju koja se pokazala kao veoma efikasna. Ovaj suplement obiluje Amino Mar kompleksom koji je ključan za rast kose.

Održavanje zdrave i negovane kose može biti ključno za smanjivanje sezonskog opadanja kose. Važno je adaptirati negu kose prema promenama koje godišnja doba donose.

Tokom leta, šeširi i drugi zaštitni pokrivači za glavu mogu pomoći u zaštiti kose od štetnih UV zraka, dok hidratantni tretmani poput maski za kosu mogu pomoći u borbi protiv suvoće uzrokovane sunčevim zracima.

Tokom hladnijih meseci, korišćenje jačih hidratantnih tretmana i zaštitnih proizvoda može pomoći u borbi protiv suve, krhke kose. Na primer, balzami za kosu i tretmani na bazi ulja mogu pružiti dodatnu hidrataciju i zaštitu.

Balansirana ishrana, bogata proteinima, vitaminima A, C, D i E, kao i mineralima poput gvožđa i cinka, takođe može biti ključna za održavanje zdravlja kose. Dodaci prehrani kao što su biotin, vitamin B kompleks i omega-3 masne kiseline mogu biti korisni, ali je preporučljivo da se konsultujete sa zstručnim licem pre početka korišćenja suplemenata.

U svakom slučaju, sezonsko opadanje kose nije nešto što bi trebalo da vas zabrinjava, ali je veoma važno da pružite svojoj kosi adekvatnu negu tokom cele godine.

Sezonsko opadanje kose nije povod za brigu

Sezonsko opadanje kose je normalan fenomen sa kojim se suočava mnogo ljudi. Iako može biti zabrinjavajuće videti više vlasi na četki za kosu nego obično, važno je zapamtiti da je to obično privremeno i da se kosa obnavlja sama od sebe. Ako primetite da je opadanje kose posebno izraženo ili da traje duže od nekoliko meseci, možda bi bilo dobro da se konsultujete sa stručnjakom.

Briga o kosi tokom svih godišnjih doba, pružanje odgovarajuće ishrane i redovno čišćenje kose mogu pomoći u održavanju zdravlja vaše kose, bez obzira na sezonu.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up