Zašto nastaje suva kosa i kako je negovati?

Suva i lomljiva dlaka ima tendenciju da se mrsi i uopšte je nije lako oblikovati. Takva kosa izgleda beživotno i neuredno. Čak i pored previše preparata za stilizovanje, negu i oblikovanje, nažalost nema željenih rezultata. Kosa koja izgleda tvrdo, kruto i beživotno je nezdrava, i potrebna joj je pravilna nega da bi se oporavila.

Suva i lomljiva dlaka ima tendenciju da se mrsi i uopšte je nije lako oblikovati. Takva kosa izgleda beživotno i neuredno. Čak i pored previše preparata za stilizovanje, negu i oblikovanje, nažalost nema željenih rezultata. Kosa koja izgleda tvrdo, kruto i beživotno je nezdrava, i potrebna joj je pravilna nega da bi se oporavila.

U ovom blogu možete pročitati više o uzrocima nastajanja suve kose, kao i kako je pravilno negovati, stilizovati i postepeno je i oporaviti adekvatnom negom i sastojcima iz prirode. Pratite ove savete i uspećete da povratite nekadašnju bujnost i živost svoje kose.

Koji su uzroci nastajanja suve kose?

Izvor

Postoji dosta dosta faktora koji utiču na to da li će kosa postati suva. Na kosu najviše utiče okolina, neadekvatna nega i zdravstveno stanje.

Suv i previše zagrejan vazduh

Suv vazduh se javlja kada počne hladnije vreme, i topao suvi vazduh u sezoni grejanja može dovesti do toga da se kosa isuši. Takva kosa je lomljiva, puca, i njen kvalitet opada.

Preterana izloženost suncu i vetru

UV zračenjetakođe može dovesti do isušivanja, kao i do oštećenog vlasišta. Sunce i vetar oštečuju dlaku, što za rezultat ima potencijalno opadanje kose. Površinski sloj dlake postaje porozan što rezultuje beživotnom i lomljivom kosom. Sem toga, ukoliko farbate svoju kosu, sunce može da utiče na boju i kosa može izbledeti, delovati bez sjaja i isprano.

Plivanje u slanoj ili hlorisanoj vodi

Hlorisana voda ispira sebum sa vlasišta, i takva kosa ostaje osetljiva i nezaštićena. Na takvu kosu, hemijske substance u vodi imaju jako dejstvo, a ako se to dodatno ukombinuje sa vetrom i suncem, kosa će postati suva i izgubiti svoj prirodni pigment.

Slana voda takođe utiče na suvoću kose tako što so isušuje i oštećuje vlasište. Ukoliko ste previše izloženi suncu i slanoj vodi, kosa može postati toliko suva da je jedini lek šišanje.

Neadekvatna nega kose

Nepravilna nega kose je među glavnim uzročnicima njenog lošeg stanja. Zapitajte se da li nesvesno činite neke od uobičajenih grešaka prilikom nege kao što su neadekvatna kozmetika, prečesto farbanje ili korišćenje aparata za stilizovanje kose.

Neodgovarajuća kozmetika

Korišćenje neodgovarajuće kozmetike je često uzročnik nedovoljne hidratacije. Kosa tako ne može da dobije neophodne proteine da bi dobila taj sjajan, mek i zdrav izgled. Nije svejedno kakav šampon, balzam i masku koristite. Takođe, kosa može izgledati beživotno i suvo ukoliko joj nedostaju vitamini i minerali.

Ako je kosi potrebna dodatna suplementacija da biste sprečili opadanje kose i dali joj vitamine koji su joj preko potrebni, Viviscal Professional suplementacija za oba pola će dati Vašoj kosi sve što joj je potrebno da kosa ojača. Sem toga, za beživotnu kosu koja nema volumena tu je Viviscal Elixir ulje koje će pružiti kosi bujnost i hraniti je.

Često farbanje i hemijski tretmani

Izvor

Često farbanje i agresivniji tretmani poput trajnog ispravljanja ili minivala će oštetiti i isušiti kosu. Vremenom, kosa postaće slabija i sklonija pucanju, a što je više oštećena, boja će manje trajati.

Redovno feniranje

Redovno sušenje fenom takođe čini kosu suvom, lišavajući je vlage, i time se ubrzava proces rascvetavanja krajeva kose.

Aparati za stilizovanje kose

Presa za kosu, figaro, četka za ispravljanje kose i ostali aparati za stilizovanje su veoma štetni. Na temperaturama koje su više od 180 stepeni oštećuje se kutikula, a povlačenje kose u toku ispravljanja trajno oštećuje kosu.

Poremećaji ishrane

Neuhranjenost i poremećaji ishrane kao što su bulimija i anoreksija mogu takođe biti uzrok suve i lomljive kose, pored drugih zdravstvenih komplikacija. Poremećajima ishrane se gube hranljivi sastojci bitni za rast kose i zdravlje kože glave. Ako organi ne rade kako treba ili postoji problem sa želucem, kosa ne raste efikasno, već izgleda nezdravo i isušeno.

Hipoparatireoidizam

Hipoparatireodizam znači da ova žlezda na vratu ne proizvodi dovoljno paratiroidnog hormona, i time je nivo kalcijuma u organizmu nizak. Kalcijum je veoma potreban sastojak za kosu, kožu, kosti, i zube. Jedna od nuspojava je suva i lomljiva kosa koja opada.

Hipotiroidizam

Hipotiroidizam ili hipotireoza nastaje kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Lomljiva, suva kosa je jedan od prvih simptoma ovog stanja, a sem toga, hipotireoza može da izazove i difuzno opadanje kose.

Koliko često treba prati suvu kosu?

Izvor

Suva kosa je krhka i podložna lomljenju, tako da se mora voditi računa o njoj prlikom pranja. Šampon ne sme da bude agresivan i da sadrži sulfate, parabene i silikone, već je potrebno pronaći prirodan šampon, a ako je potrebno vanredno pranje, može se iskoristiti i šampon za suvo pranje. Regenerator mora biti hranljiv, kao i maska koja će obezbediti kosi hidrataciju koja joj je neophodna. Dovoljno je prati kosu dva do tri puta nedeljno, i ne treba prati kosu na brzinu jer tada smo grublji. Kada se pojavi suva kosa, svako čupanje, nagli pokreti i mršenje može da dovede do toga da se dlake slome i pucaju.

Suvu kosu treba lagano nasapunjati i obavezno isprati hladnijom vodom. Vruća voda je jako štetna za suvu kosu. Potrebno je koristiti uljani regenerator koji je napravljen specijalno za suvu kosu.

Kada se kosa opere, ne bi smela da se cedi i uvrće dok sva voda ne izađe. Ovom metodom kosa se lomi i puca, i najbolje bi bilo uviti je u mekani peškir ili pamučnu majicu i pustiti je da se osuši prirodno.

Za kraj, može se staviti ulje za kosu, jer će ulje nahraniti dlaku i sprečiti elektricitet. Ulja koja se koriste za ovu svrhu su arganovo, kokosovo, jojobino i maslinovo. Dovoljno je svega par kapi utrljati na vrhove kose.

Nega i oporavak suve kose

Izvor

Za negu i oporavak suve kose veoma je bitna upornost, pored preparata koji su napravljeni baš za ovaj tip kose. Nikako ne treba koristiti šampone i kozmetiku za normalnu ili masnu kosu, i ne treba eksperimentisati sa raznim agresivnijim šamponima. Potrebno je dosta nege da bi kosa počela da kontroliše masnoću. To se neće desiti odmah, tako da je istrajnost ključ.

Čak i kada se kosa vrati u normalu, potrebno je nastaviti sa korišćenjem proizvoda za suvu kosu, jer kosa može opet da se isuši jako brzo, i ne treba joj dozvoliti da se vrati na pređašnje stanje. Sem toga, potrebno je i redovno šišati i skraćivati krajeve da bi se dlaka osvežila i time podstakao dalji rast.

Sem vitaminske suplementacije, uravnotežena ishrana će pomoći i ubrzati oporavak suve kose. Bitno je unositi dosta proteina, omega-3 masne kiseline, kao i gvožđe. Losos, tuna, sardine, koštunjavo voće, laneno seme, brokoli, avokado, borovnice i paradajz treba da budu deo svakodnevne ishrane.

Sem ovakve ishrane, našem organizmu su potrebni antioksidanti, stoga je poželjno uneti što više vitamina, kao što su vitamin C, vitamin A i vitamin H (poznat kao biotin). Suvoj kosi pomaže i unošenje što više tečnosti, i izbacivanje loših navika kao što su alkohol i cigarete.

Prirodni lekovi za suvu kosu

Izvor

Prirodni lekovi mogu veoma pomoći kosi da se oporavi bez previše utrošenog novca. Moćni saveznici iz prirode su alternativni lekovi koji će, ukoliko se koriste redovno, učiniti čuda za kosu. Ovo su neki od prirodnih lekova koji će omogućiti kosi zaštitni sloj i učiniti da ona postane mekša i laka za oblikovanje.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje može da uspori lomljenje dlake. Kosa vrlo brzo upija kokosovo ulje i jako je korisno za kosu. Može se koristiti jednom nedeljno. Utrljavajući ga na kosu, ostaviti da deluje pola sata a zatim isprati. Sem kokosovog, u ove svrhe može se koristiti i arganovo ulje.

Hranljiva maska za kosu

Ova maska je odlična za suvu kosu jer joj daje vitamine i minerale koji su joj preko potrebni. Za nju trebaju dve kašike meda, jedno jaje, dve kašike jogurta, banana ili avokado. Ove sastojke umutiti dok se ne dobije jednaka smesa, i onda je ravnomerno naneti na kosu. Dovoljno je držati je 15-20 minuta na glavi, pa zatim oprati kosu šamponom.

Jogurt

Takođe, jogurt može učiniti da se suva kosa oporavi. Potrebno je natopiti kosu podgrejanim bezmasnim jogurtom, i uvezati kosu. Držati tako pola sata, zatim ponovo natopiti kosu i umasirati jogurt u teme a pa isprati kosu.

Kopriva

Za ovaj prirodni lek, potrebno je samleti šaku koprive, sveže ili suve, pa zatim preliti nekim biljnim uljem, i tako ostaviti sedam dana u staklenoj posudi. Pre same upotrebe, treba ga procediti, malo podgrejati i naneti na kosu. Ostaviti je sat vremena na glavi, a zatim isprati.

Lan

Laneno ulje je dobro za suvu kosu, kao i za kosu koja je oštećena od čestog farbanja. Potrebno je masirati kosu lanenim uljem 10 minuta, i zatim ga naneti na celu dužinu kose. Poželjno je držati glavu iznad pare da bi se ulje bolje upilo.

Limun

U biljno ulje koje je podgrejano i koje se pomeša sa toplom vodom u razmeri 50:50, može se dodati i sok od limuna. Ovakvu smesu umasirati u teme glave, i namazati kosu celom dužinom pa je uviti peškirom. Ovu masku treba držati sat do dva na kosi, i zatim isprati.

Izvor

Suva kosa je jedan od znakova oštećene kose. Ako ne preduzimate ništa po ovom pitanju, može da se desi da kosa krene da Vam opada i da stvorite veći problem. Srećom, promenom životnih navika suva kosa se može izlečiti.

Međutim, ako problem postoji i nakon izmenjenog načina života, možda je potrebno obratiti se lekaru. Lekar može da pomogne u otkrivanju i otklanjanju tačnog uzroka suvoće kose. Do tada, ukoliko ste nezadovoljni svojim izgledom, možete probati da promenite frizuru.

Šiške mogu odvući pažnju, ili se ošišajte stepenasto da bi Vaša kosa dobila na teksturi i dinamici, a samim tim ćete skinuti i krajeve koji su uvek najsuvlji. Ako pak imate kovrdžavu kosu koja se mrsi, stepenasto šišanje će vratiti kovrdžama definisanost.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up