Zdrava koža glave je osnov zdrave kose

Postoji mnogo razloga koji utiču na opste stanje i osetljivost vaše kože glave. Korake koje možete preduzeti radi prevencije mogućih oboljenja, koji će sve više uticati na osetljivost kože glave, veoma su značajni ukoliko se uzme u obzir činjenica da je nega ključni faktor. Uzroci osetljivosti kože glave su mnogi.

Postoji mnogo razloga koji utiču na opste stanje i osetljivost vaše kože glave. Korake koje možete preduzeti radi prevencije mogućih oboljenja, koji će sve više uticati na osetljivost kože glave, veoma su značajni ukoliko se uzme u obzir činjenica da je nega ključni faktor. Uzroci osetljivosti kože glave su mnogi. Srećom, uzrok nežnosti obično se može dijagnostifikovati temeljnim pregledom vlasišta. Osvrnućemo se na nekoliko oboljenja kože glave, uz napomenu da je spisak podugačak.

1. Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis je zapaljensko stanje kože glave koje pogađa od 5% do 10% odraslih muškaraca, koji su češće pogođeni od žena. On se javlja na mestima gde je koža masna, poput vlasišta, nosa, brade, kapka i grudi. Oni koji imaju seboreični dermatitis kože glave razvijaju crvenu, perutavu kožu koja često svrbi. Nežnost kože glave osoba koje imaju seboreični dermatitis postaje sve veća protekom vremena od kada je pacijent poslednji put šamponirao kosu.

Ovo hronično oboljenje, koje je uzrok pojave peruti, moguće je kontrolisati pravilnom negom. U ovom slučaju pravilna nega podrazumeva sprečavanje i kontrolisanje svih faktora koji ga izazivaju. Najčešće upotrebljavan tretman je korišćenje šampona i odredjenih medicinskih losiona na bazi kortikosteroida, čija je specijalna funkcija zaustavljanje ili potpuno uklanjanje peruti i smanjenje iritiranosti kože glave.

2. Psorijaza

Predstavlja složenu imunološku bolest, koja može uticati ne samo na zdravlje vaše kože, već i na izgled vaših noktiju i stanje zglobova. Pacijenti sa psorijazom vlasišta imaju prve simptome u vidu crvenila, ali i ljuštenja kože glave. Takođe, pacijenti mogu imati mučan i neprijatan svrab. Iako crvenilo i perutanje često u društvu izazivaju sramotu i neugodu kod osoba koje ih poseduju, psorijaza vlasišta ne izaziva gubitak kose, pa s’toga ne morate biti dodatno zabrinuti.

Kada je u pitanju koza glave, veoma je tanka linija izmedju seboroicnog dermatitisa i psorijaze i parametri koji odredjuju bolest nisu tacno definisani. Obicno se psorijaza smatra težim oblikom dermatitisa.

3.Gubitak kose i nežnost kože glave

Svaka koža glave koja je osetljivija i podložna raznim oboljenjima najčešće je pogodno tle za pojavu gubitka kose ili njenog češćeg opadanja. Ono što svakako može prethoditi jačem opadanju kose je crvenilo kože glave, svrab, pečenje ili bol koji nastaje usled čestog držanja kose u rep ili bilo koje druge hemijske (farbanje, cesto nanosenje laka, gela, «peglanje» kose isl) ili fizicke traume.

4.Sindrom crvenog vlasišta

Sindrom crvenog vlasišta stanje koje se javlja kod osoba koje imaju uporno crvenilo vlasišta što se ne može objasniti ni jednim drugim stanjem. Ovo stanje su prvi put opisali doktori Thestrup i Hjorth. Pacijenti sa sindromom crvenog vlasišta mogu imati svrab, ali nemaju ljuštenje. Ono obicno odgovara generalnoj iritantnosti kože glave ili preteranoj izloženosti suncu.

5.Iritacija

Mnogi proizvodi koji se nanose na kožu glave ili kosu mogu da budu uzročnici mnogih iritacija. Uzročnik ove pojave je iritativni kontaktni dermatitis, kog izaziva određeni proizvod. Takvi proizvodi mogu biti gel, pena, lak za kosu i boja za kosu. Takođe, određeni tretmani kose mogu biti povezani sa iritiacijom, svrabom i osetljivošću. Zato je veoma važno da u vašu negu kose i kože glave uvrstite proizvode vrhunskog kvaliteta, koji će vam pomoći da vaša kosa izgleda sjajno, negovano i lepo.

6.Alergija

Šamponi, koji nisu visokokvalitetni ili dermatološki testirani, boje za kosu, pa čak i neki kozmetički proizvodi mogu da izazovu alergijske reakcije na koži glave. Iako neke osobe sa alergijom osećaju svrab u predelu vlasišta, mnogi imaju samo blagu osetljivost. U takvim slučajevima osip može biti prisutan u predelu vrata, na ušima ili leđima gde je proizvod došao u kontakt sa kožom.

Veoma je važno da pogledate sastav svakog proizvoda kog nanosite, a još važnije da se duži vremenski period držite određenog proizvoda. Naime, često menjanje proizvoda uslovljava kožu glave da se iznova navikava na nove sastojke, a posledica može biti izražena alergijska reakcija.

7.Infekcija

Bakterijske, virusne i gljivične infekcije mogu izazvati crvenilo i bol na koži glave. Utvrđivanje specifičnog uzroka ovih infekcija može proizići iz pažljivog pregleda istorije i kože glave i ponekad podnošenja brisa ili dela tkiva kože glave u mikrobiološku laboratoriju. Bakterije poput stafilokoka mogu izazvati infekcije kože glave. Bakterije, takođe, mogu izazvati infekciju folikula dlake, što je stanje koje se naziva bakterijski folikulitis.

Ove infekcije se lako raznose po koži glave jer se pacijenti češu najčešće prljavim rukama. Takođe mogu nastati posle hirurske intervencije-transplantacije kose i ugroziti uspežnost same procedure.

8.Oštećenja od sunca

Pacijenti sa velikim oštećenjima od sunca, posebno oni koji su se često izlagali uticaju sunčevih zraka, često mogu imati osetljivu kožu glave. Zato je neophodno stititi vlasižte noženjem šešira.

9. Temporalni arteritis

Privremeni arteritis je potencijalno zabrinjavajući uzrok bolova u vlasištu i ostavlja trag na njegovu osetljivost. Temporalni arteritis je stanje u kojem se temporalna arterija upali i prilično je nežna na dodir. Pacijenti sa temporalnim arteritisom mogu razviti bol u vilici prilikom žvakanja , glavobolju i poremećaje vida. Takođe, javlja se i osećaj vrućine u telu, mršavljenje, umor i malaksalost. Najviše i najčešće pogođene su starije osobe.

10. Glavobolja

Glavobolja, posebno tenzijska glavobolja, može biti uzrok bolova i osetljivosti glave. Nekim osobama pojava stresa, anksioznosti i depresija mogu prouzrokovati ili pogoršati osetljivost zbog natezanja mišića. Tenzija na vlasistu dokazano dovodi do opadanja kose.

11. Povreda vlasišta i trauma

Pacijenti sa povredama vlasišta, koje su nastale usled prethodnih nezgoda ili operacija, mogu imati upornu osetljivost kože glave. Opekotine od vatre, hemikalija ili zračenja mogu prouzrokovati privremenu ili trajnu osetljivost kože glave. Bilo koji oziljak moze ostaviti trajnu osetljivost na promenu vremena, slabu ishranu, ili bilo koji pad imuniteta.

12. Alopecia areata

Alopecia areata je autoimuno stanje, koje pogađa oko 2% populacije. Ovo stanje ne može biti uzrok osetljivosti vlasišta. Ona predstavlja iznenadan gubitak kose ili dlaka u pečatima. Vrlo često se naziva i pečatasta alopecija.

Međutim, zabeležena je pojava povremenog javljanja pacijenata, koji prijavljuju osetljivost vlasištva. Specifičan oblik alopecije areata poznat je kao nefalagična alopecija areata koja je povezana sa bolom. Pretpostavlja se da faktori koji se izlučuju iz nerava imaju veliku ulogu u pojavi bola. Najčešće su zahvaćeni kosa i brada, ali može biti zahvaćeno bilo koje područje tela. Alopecia areata tipično izgleda poput neupadljivih okruglih područja gubitka dlake. Može zahvatiti i druge zone sa dlakama (obrve, bradu, pazuh idr.)

13. Druge inflamatorne bolesti

Širok spektar drugih zapaljenskih stanja kože glave, uključujući dermatomiozitis, morfeju, sklerodermiju i rozaceju kože glave može biti povezan sa crvenilom kože glave. Biopsija vlasišta može u ovom slučaju pomoći da se razlikuju ovi entiteti.

Na osnovu gore iznetih činjenica i pojava koje su u današnje vreme veoma česte i prisutne kako kod mlađe generacije, tako i kod starijih osoba, savetujemo vam da pažljivim odabirom preparata za kosu pomognete svojoj koži glave da ima kvalitetnu i odgovarajuću negu. U službi zdravlja vaše kose, ali i celokupne kože tela, nalazi se čitav spektar proizvoda koji su namenjeni i muškarcima i ženama. Njihova kompleksnost, obogaćenost potrebnim mineralima i vitamina, sadržana je u proizvodima koji su poznati širom sveta i predstavljaju najsavremeniju osnovu održavanju zdravlja vaše kose, ali i u njenom adekvatnom lečenju. Osnova zdrave kose je zdrava koza glave.

Blog je napisan u konsultaciji sa našim lekarima i saradnicima

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

4.490,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Feritin za kosu

Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Saznajte više...