Uzrokuje li nošenje kape ćelavost?

Verovalo se da nakon stotinu puta pošto se pređe kosa četkom, ona postaje blistava i jača. Ali, istina je negde između, jer češljanje kose može pomoći da ulja s tjemena lakše dođu do vrhova vlasi, no preterano četkanje, kosu može dodatno oštetiti.
nosenje kape i celavost

kapa i opadanje kose

Verovalo se da nakon stotinu puta pošto se pređe kosa četkom, ona postaje blistava i jača. Ali, istina je negde između, jer češljanje kose može pomoći da ulja s tjemena lakše dođu do vrhova vlasi, no preterano četkanje, kosu može dodatno oštetiti. Takođe, urbana legenda kaže i da kosa raste mnogo brže ako se češće šiša. No nije istina, imajući u vidu činjenicu da rast zavisi isključivo od genetike, godina i hormona. S druge strane, kratka kosa se čini da je gušća, no to je samo zato što su vlasi deblje uz teme, dok duga kosa naglašava retke delove.

Kape i ćelavost

Među najrasprostranjenijim mitovima je upravo ovaj koji se odnosi na upotrebu kapa i šešira, koji kaže da nošenje kapa i šešira uzrokuje brže opadanje kose i može dovesti do ćelavosti. Da bi se uništile folikule kose na temenu, trebalo bi nositi i ne skidati neudobnu kapu nekoliko godina, sa posebnim pritiskom na kožu glave.

Ono što može da pomogne tokom perioda kada su neophodni prekrivači za glavu su pravilna ishrana, kojom će se obezbediti kosi neophodno i ono što izgubi usled uticaja vetra, niskih temperatura i razlike između spoljašnjih i unutrašnjih temperatura. Često nošenje kape može izazvati iritaciju kože glave kod vlasišta koja su inače sa blagim zapaljenskim promenama ili su prisutna dermatološka obolenja poput seboroičnog dermatitisa, psorijaze, oziljne alopecije i dr.

Omega-3 masne kiseline održavaju kosu sjajnom i pomažu njenom rastu, a kako ih telo ne može samo proizvesti, neophodno ih je unositi i to tako što će se konzumirati riba, ali i avokado kao i orašasti plodovi. Najbolje je ove kiseline unositi iz bilja, jer velike ribe koje ih sadrže, obično sadrže i velike količine žive koja je veoma nepovoljna za ceo organizam.

Dehidracija utiče na kosu, a nedovoljna količina tečnosti uz to što utiče na volumen kose i usporava njen rast. Jednako važna za kosu je i noćna nega, jer kao što na kožu lica nanosimo odgovarajuće kreme, tako bi i kosu trebalo negovati, posebno zimi.

Jedan od preparat koji pomaže zdravlju kose je Viviscal vitaminska suplementacija koja čini kosu zdravom i bujnijom, održavajući normalan ciklus rasta. Aktivni sastojci kao što su Amino Mar kompleks je ključ za aktivan rast kose, dok su biotin (vitamin B7) i niacin (Vitamin B3) odgovorni za pravilan rast kose, a silica ekstrakt ojačava samu dlaku.

VIVISCAL SUPLEMENTI ZA KOSU

Bol u kosi nije od kape

Stručnjaci tvrde da je bol u kosi češći kod onih koji pate od migrene, a ne od nošenja kapa. Stručnjaci tvrde da se javlja fenomen koji se zove alodinija – prisutna je kod dve trećine osoba koje pate od migrene – bol izazvana običnim dodirom. Bol u kosi zapravo je česta pojava, a lekari tvrde da postoji nekoliko mogućih uzroka. Važno je istaći, da bol zapravo potiče iz korena kose.

da li se postaje celav od kape

Čvrsto vezana kosa jedan je od najčešćih uzroka bolnog vlasišta. Stručnjaci preporučuju i suzdržavanje od spavanja sa vezanom kosom, sem ako ona nije vezana u opuštenu pletenicu. Za razliku od toplijih dana, zimi postoji mogućnost da se ređe pere kosa, te se koriste suvi šampon, kao jedan od najboljih saveznika u takvim danima. Ali, njegovo pretrano korištenje može izazvati suprotan učinak.

Česta upotreba može uticati na folikulu kose, jer ga mnogi stavljaju na vlasište, a ne samo na pramenove kose. To podstiče stvaranje bakterija, posebno ako se mešaju sa znojem, a rezultat su upale, svrab i bol. S druge strane, i često pranje kose nije zdravo. Takođe suvi šamponi imaju veliki broj alergena koji mogu izazivati iritacije kože glave, pa i bol. Prečestim pranjem kose može se uništiti prirodna pH ravnoteža kose, što može biti još jedan od uzroka za bolnu kosu.

VIVISCAL PREPARATI ZA ZDRAVIJU KOSU

Nekontrolisanim pranjem kose isušuje se vlasište, što može dovesti do perutanja kože, a u težim slučajevima i do seboreičnog dermatitisa. Bez obzira na to koji je uzrok bola u kosi, stručnjaci imaju isti zaključak – raspustiti kosu što je češće moguće, jer i folikulima kose treba odmor. Treba pomenuti i da bol u kosi dolazi i od generalne preterane napetosti, kako u vratu, ramenima, ali i celom telu.

Elektricitet u kosi

Jedna konstanta tokom hladnih dana je pojava elektriciteta u kosi. Kad stigne hladno vreme, nošenje kape i marame to podrazumeva. Naelektrisana kosa je jednostavno stvar fizike. Zbog trenja sa četkom ili vunenim materijalom, u kosi se stvaraju naelektrisane čestice koje podižu vlasi i čine da se one međusobno odbijaju. To se stručno naziva jonizacija.

Kako bi se izbegla neuredna kosa, a da se ne naruši zdravlje, potrebno je koristiti i posebno formulisane preparate sa polimerom, koji kosi pruža antistatička svojstva. Takođe, kao i četkice za šminkanje, i četke za kosu treba redovno čistiti. Jednostavno i lako se čiste šamponom ili deterdžentom za sudove. Tako očišćene uklanja se prljavštinu koja pomaže stvaranju elektriciteta.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up