Uticaj hormona na rast i opadanje kose

Hormoni mogu da utiču na kosu više nego što to mislite. Vrlo je česta pojava da su upravo hormoni ti koji uzrokuju gubitak kose, a hormonski disbalans ima mnogo uzroka. Na njega moze da utiče genetika, ali isto tako i porođaj, menopauza, prekomeran stres, kao i toksini koje unosimo u organizam preko ishrane ili štetnih sastojaka koji se nalaze u kozmetici.

Izvor fotografije

Hormoni mogu da utiču na kosu više nego što to mislite. Vrlo je česta pojava da su upravo hormoni ti koji uzrokuju gubitak kose, a hormonski disbalans ima mnogo uzroka. Na njega moze da utiče genetika, ali isto tako i porođaj, menopauza, prekomeran stres, kao i toksini koje unosimo u organizam preko ishrane ili štetnih sastojaka koji se nalaze u kozmetici.

Za otkrivanje problema potreban je stručnjak i kombinacijom terapije, ali i pravilne nege celokupnog organizma, problem opadanja kose može se uspešno lečiti. U ovom blogu možete saznati više o tome kako hormonski disbalans utiče na zdravlje kose i kako joj vratiti njen stari sjaj.

Kako da znamo da hormonski disbalans utiče na kosu?

Hormonski disbalans
Izvor fotografije: Freepik

Kada je hormonski disbalans u pitanju, to može da donese promene na kosi kao što su način na koji se formiraju prirodni talasi, njena reakcija na određene proizvode, ali i promene u samom stanju kose.

Četiri glavna znaka da hormoni menjaju strukturu kose su:

  • Lomljenje
  • Suvoća
  • Nedostatak sjaja
  • Kosa se proređuje

Niko ne želi oštećenu kosu, a lomljivost vrlo lako može nastati kada hormoni nisu pravilno regulisani. Neravnoteža može dovesti do krhke kose koja je na dodir suva i slaba. Ključno je da svojoj kosi posvetite malo više pažnje tako što ćete je tretirati visokokvalitetnim, prirodnim proizvodima koji će kosi obezbediti hranljive materije.

Krta kosa će biti sklonija daljem oštećenju ako izbegnete da preduzmete nešto po tom pitanju. Takođe, zbog problema sa hormonima, posebno za ljude koji prolaze kroz menopauzu, kosi je potrebna hidratacija. Ključ je da vratite vlagu kosi.

Kada hormoni nisu u ravnoteži ili doživljavaju fluktuacije, kosa može izgubiti sav svoj prirodni sjaj. Slaba kosa ne izgleda najbolje bez obzira koji tip kose imate. Za mnoge je beživotna kosa bez sjaja jedan od najočiglednijih znakova da hormoni utiču na kosu i da se nešto promenilo.

Možda ćete morati malo da promenite svoju rutinu tako što ćete isprobati nove proizvode, nove tehnike i pružiti svojoj kosi dodatnu negu. Takođe, ako ste primetili da kosa postaje tanja, to je često povezano sa hormonima. Često je talasasta kosa prirodno gusta, pa kada počne da se proređuje, prirodni talasi mogu pasti i postati ravni.

Da biste uticali na proređenje kose, izbegavajte čvrst rep i pustite kožu glave da diše. Osim toga, kada perete kosu, izbegavajte da koristite nokte da biste češali vlasište. Umesto toga, koristite vrhove prstiju ili masažer za vlasište da nežno masirate i budite pažljivi pri raspetljavanju.

Šta utiče na hormonski disbalans i opadanje kose?

Šta utiče na hormonski disbalans i opadanje kose
Izvor fotografije: Freepik

Postoje neki okidači koji u organizmu mogu da izazovu hormonski disbalans. Sledeća stanja su najčešći uzroci remećenja rada hormona, a samim tim i uzroci pojačanog opadanja kose.

Stres

Stres je okidač koji može da se javi u svakom uzrastu i bez obzira na pol. Gubitak kose uzrokovan stresom je vrlo česta reakcija na stresnu situaciju, bilo da je hroničan stres ili neki traumatičan događaj u pitanju. Kada smo pod stresom, aktivira se hormon kortizol, koji je vrlo štetan za kosu. Povišen nivo kortizola zaustavlja rast dlake, te koren kose slabi, što rezultuje pojačanim opadanjem.

Genetika

Muškarci su skloniji genetskom gubitku kose od žena, i preventiva je najbolji način da se neželjene posledice spreče ili bar odlože. Kada postoji ćelavost kod muškaraca u generacijama unazad, bitno je to iskoristiti kao vrstu upozorenja i preventivno brinuti o kosi, kroz zdravu ishranu i pravilnu negu da bi se folikuli dlake ojačali i da bi kosa bila otpornija na ovaj okidač.

Trudnoća

Kada je trudnoća u toku, ženama blista i kosa i koža. Međutim, posle porođaja, često se desi da opadne kvalitet dlake i da kosa počinje da se proređuje. Ovo se dešava zato što je broj folikula nešto veći u trudnoći i zato je kosa bujnija. Međutim, posle porođaja dolazi do promene u organizmu i dosta dlaka prelazi u telogenu fazu, tj. fazu mirovanja.

Zbog toga posle porođaja kosa postaje beživotna, gubi sjaj i proređuje se. Srećom, ovo opadanje uglavnom traje samo nekoliko meseci, a bitno je kosi pružiti pojačanu negu u tom periodu da bi se nadoknadiio gubitak svih hranljivih materija nestalih nakon porođaja. Poželjno je unošenje vitamina kao što su cink ili gvožđe, kao i nega kose prirodnim uljima.

Nepravilan rad štitne žlezde

Pravilno funkcionisanje štitne žlezde je vrlo važno za svaki deo našeg organizma. Kada štitna žlezda radi ubrzano ili usporeno, to odmah možemo primetiti na našoj koži i kosi.  Nezavisno od toga da li je u pitanju hipotireoza ili hipertireoza, kosa postaje suva, lomljiva i proređena. Kada se štitna žlezda uz adekvatnu terapiju i zdravu ishranu dovede u normalu, tada će početi i oporavak kose.

Do tada, potrebno je izbaciti šampone sa štetnim sastojcima i zameniti ih prirodnim šamponima i ostalim preparatima za negu kose koji će pomoći u jačanju kose iz korena i njenom potpunom oporavku.

Menopauza

U periodu menopauze, često se javlja opadanje kose kao posledica. Kao i kod ostalih okidača, i u menopauzi se dešavaju hormonske promene u organizmu što rezultuje tanjom i proređenijom kosom. Ovo se dešava zbog toga što ženski hormoni estrogen i progesteron počinju da opadaju u toku menopauze, a pojačava se dejstvo DHT hormona.

Ovo se uglavnom javlja kod žena između 50-60 godina, ali je moguće i da se javi ranije. Srećom, opadanje kose u toku menopauze nije stalno, i kosa će se oporaviti kada se organizam vrati u normalu.

Testosteron

TestosteronIzvor fotografije: Freepik

Testosteron je hormon koji postoji i kod muškaraca i kod žena. On se u organizmu metaboliše u DHT (dihidrotestosteron) i estradiol. DHT je zapravo metabolit testosterona i hormon za koji se smatra da je odgovoran za gubitak kose.

Testosteron je konvertovan u DHT preko enzima koji se zove 5-alfa-reduktaza, što je i poslednji korak što se tiče metabolizma testosterona. Dakle, nije sam testosteron taj koji izaziva alopeciju, već njegov metabolit. U ovom slučaju, cilj je da se smanji količina hormona DHT-a blokiranjem transformacije testosterona. Postoje tretmani koji se bave blokiranjem DHT-alokalno, što pozitivno utiče navraćanje rasta kosei usporava njen dalji gubitak.

Po čemu je hormonsko opadanje kose specifično?

Hormonsko opadanje kose
Izvor fotografije: Freepik

Najčešći tip gubitka kose i kod muškaraca i kod žena je androgena alopecija. Androgeni gubitak kose počinje nakon puberteta. Međutim, androgena alopecija može biti kako genetska, tako i hormonska. Lekar može da proveri nivo testosterona, kortizola i štitne žlezde u krvi kako bi utvrdio da li jedan od ovih hormonskih disbalansa izaziva gubitakkose.

Androgeni gubitak kose kod muškaraca dovodi do opadanja kose i često napreduje do ćelavosti. Kod žena, androgena alopecija počinje postepenim širenjem linije čela, što je praćeno povećanim stanjivanjem počevši od vrha glave.

Alopecija areata se javlja iznenada i kosa opada u okruglim ili ovalnim mrljama, za razliku od hormonskog gubitka kose koji ima tendenciju da bude postepen. Sem toga, hormonsko opadanje kose je specifično jer se u najvećem slučaju vidi poboljšanje sa lokalnim minoksidilom.

Sa hormonalnim gubitkom kose, folikuli dlake</a > nisu napadnuti od strane imunološkog sistema, tako da hormonalni gubitak kose nije autoimuni poremećaj. Nasuprot tome, alopecija areata je autoimuna bolest u kojoj su folikuli dlake oštećeni i često uništeni.

Lokalni minoksidil je najčešći tretman za androgenu alopeciju ili hormonalni gubitak kose za razliku od kortikosteroida, koji se koriste za nehormonski tretman gubitka kose. Kortikosteroidi smanjuju upalu i imuni odgovor kod alopecije areate.

Proverite hormone na vreme i oporavite svoju kosu

Uticaj hormona na kosu
Izvor fotografije: Freepik

Kada primetite da kosa opada malo više nego inače, jako je bitno da se konsultujete sa svojim lekarom i endokrinologom da biste uradili analizu hormona, utvrdili uzrok pojačanog opadanja, kao i adekvatnu terapiju.

Pošto postoji niz različitih uzroka opadanja kose, potrebno je proveriti hormone štitne žlezde, nivo estrogena i testosterona, glukoze, gvožđa, kao i kontrola krvne slike. Ove analize će dati odgovor na pitanje da li je disbalans hormona to što je uticalo na gubitak kose.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga