Uticaj farbe i hidrogena na izgled kose

Gotovo da ne postoji ženska osoba koja bar jednom nije obojila kosu. U mladosti je to potreba da se bude u trendu, a kasnije se farbanjem vlasi prekrivaju sede ili je prosto želja za stalnim promenama. Koji god da je razlog za takvu promenu, neophodno je biti oprezan u tom procesu i slušati savete onih koji se profesionalno brinu o lepoti i zdravlju kose.
da li je farbanje kose zdravo

Gotovo da ne postoji ženska osoba koja bar jednom nije obojila kosu. U mladosti je to potreba da se bude u trendu, a kasnije se farbanjem vlasi prekrivaju sede ili je prosto želja za stalnim promenama. Koji god da je razlog za takvu promenu, neophodno je biti oprezan u tom procesu i slušati savete onih koji se profesionalno brinu o lepoti i zdravlju kose.

Najčešće pravimo greške ne sluteći da možemo da trajnije oštetimo vlas, kao i da sam oporavak može biti dugotrajan. Neophodna komponenta u farbanju kose je hidrogen. Koliko je on opasan kao i na šta je neophodno obratiti pažnju u tom postupku u nastavku.

Kako hidrogen utiče na kosu

Sam hidrogen može posvetliti kosu i bez dodatka farbe, a sam vodonik peroksid ima brojne upotrebne vrednosti kao na primer dezinfekcija manjih rana i posekotina. Hemijska formula hidrogen (vodonik) peroksida je H2O2 (dva atoma vodonika i dva atoma kiseonika). Iako je slična formula vodi, taj jedan atom pravi veliku razliku. Atom kiseonika viška pravi hidrogen jedinjenjem koje na sobnoj temperaturi služi kao sredstvo za dezinfekciju, a kada se zagreva može da eksplodira. S tim u vezi, hidrogen koji imamo u kućnim apotekama je zato vrlo razblažen (3%).

Za potrebe farbanja i posvetljavanja kose postoje različiti hidrogeni za kosu. Svima im je u osnovi hidrogen peroksid određenog procenta uz dodatak boje, mirisa i sredstava za umanjivanje štetnih efekata na kosu i kožu glave. Najtamnije i srednje svetle nijanse mešaju se sa 6% hidrogena, dok se svetlije nijanse razvijaju sa 9 ili 12% hidrogena.

Ovde treba znati, da hidrogen peroksid isušuje kosu i što je jači to će biti teže da se nakon farbanja zadrži zdrava, svilenkasta kosa. Ono što može pomoći jeste da se posle promene, koja je uključivala agresivan tretman, kosi pruži samo najfinija prirodna nega. Obavezno obratiti pažnju na broj koji označava postotak hidrogena, jer postoje i jače koncentrovani rastvori hidrogena, na primer 30%. Njime se može uspešno ukloniti buđ sa, ali ga ne treba koristite za farbanje kose.

Zašto je hidrogen neophodan?

Kada hidrogen peroksid dođe u dodir sa kosom on otpušta jedan atom kiseonika prouzrokujući razbijanje molekula pigmenta. Kosa je napravljena od proteina zvanog keratin. Vlas kose nastaje u folikulu dlake ispod kože i to je mesto gde se granulama proteina pridodaje pigment koji daje boju kosi. Prirodna boja kose je rezultat dva pigmenta – eumelanin i feomelanin (zaslužan za crvenkaste tonove). Prirodna plava kosa je rezultat niskog nivoa pigmenta, a kosa sedi kada se proizvodnja pigmenta smanji ili potpuno izostane.

Saveti prilikom farbanja kose

Uputstva na farbama za kosu nisu tamo zbog proizvođača ili zadovoljenja zakonskih normi, ona postoje kako bi olakšali posao onima koji nisu profesionalci. Tako na primer, ako piše da se farba meša sa hidrogenom u odnosu 1:1, to doslovno mora da se poštuje. Preciznije, to pravilo ne znači „jedna farba – jedan hidrogen“ već „jednako hidrogena koliko i farbe“.

Posvetljivanje prirodne boje

Vrlo je važno znati da se teško može posvetliti već farbana kosa svetlijim tonovima nove farbe. Korišćenje farbi mnogo svetlijih od postojeće, a ponekad i prirodne boje, izazvaće izbijanje neželjenih odsjaja (narandžastih i žutih), a stepen posvetljivanja će biti neznatan.

VIVISCAL SUPLEMENTI ZA KOSU

Alergo test

Jedan od najvažniji postupaka pre bojenja kose je uraditi alergo test. Alergija nije nešto što je urođeno i ne mora da znači da koža glave neće odreagovati na neku od komponenti boje za kosu.

Biranje nijansi

Nijansa boje ne bi trebalo da se bira na osnovu sličice na kutiji. To je greška, jer gotovo nikada boja neće biti onakva kakvu ste je zamislili. Boja prvenstveno zavisi od broja koji označava ton i nijansu, a odmah za tim i od podloge. Osim što se farba neretko bira prema slici sa kutije, tako se neretko bira i prema uzorku u katalogu. Iako ovo nije u potpunosti pogrešno, morate razumeti da su uzorci u nijanseru farbana prirodno svetla kosa, i vrlo je verovatno da vama neće izaći isto tako.

Koliko dugo držati farbu na kosi

Jednako važan i nikako zanemarljiv faktor u procesu bojenja je i dužina „držanja“ farbe na kosi. Osim što će se, preterivanjem, oštetiti kosa, duže držanje farbe može prouzrokovati tamniju nijansu od zamišljene.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up