Sve što treba da znate o šamponu za suvo pranje kose

Šampon za suvo pranje kose jedan je od omiljenih proizvoda za negu kose, kako među poznatim ličnostima i frizerima, tako i među ljudima širom sveta. Ovaj proizvod postao je spas za sve one koji su u stalnoj žurbi, kojima je potrebno brzo osveženje kose ili jednostavno žele da produže vreme između dva pranja.

Izvor fotografije: Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Šampon za suvo pranje kose jedan je od omiljenih proizvoda za negu kose, kako među poznatim ličnostima i frizerima, tako i među ljudima širom sveta. Ovaj proizvod postao je spas za sve one koji su u stalnoj žurbi, kojima je potrebno brzo osveženje kose ili jednostavno žele da produže vreme između dva pranja.

Šampon za suvo pranje je posebno dizajniran da upije višak ulja i nečistoće sa vlasišta, pružajući instant efekat čiste kose. Ne samo da oživljava izgled kose i vlasišta, već takođe dodaje volumen, teksturu i svežinu, dajući kosi i prijatan miris. 

Ovaj proizvod postao je neizostavan deo mnogih rutina za negu kose, ali, da li znamo dovoljno o njemu?

U ovom članku, pružićemo vam sveobuhvatan vodič o šamponima za suvo pranje. Objasnićemo kako funkcioniše, kako ga pravilno koristiti i koja su najbolje alternative. Bez obzira na to da li ste upravo otkrili šampon za suvo pranje kose ili ga već dugo koristite, otkrićete nešto novo i korisno u ovom vodiču.

Šta je šampon za suvo pranje kose?

Šampon za suvo pranje je proizvod za kosu koji se koristi za čišćenje kose bez upotrebe vode. Pojavio se sredinom 20. veka kao rešenje za pacijente u bolnicama koji nisu mogli redovno da se kupaju. Ovi šamponi deluju tako što upijaju višak ulja sa vlasišta, ostavljajući kosu čistom i osveženom.

Šampon za suvo pranje kose je pravi mali majstor kada je reč o osvežavanju vaše kose. Ali, kako tačno ovaj proizvod postiže ono što obećava? Koji su sastojci uključeni u njegovu formulu i kako oni deluju?

Pre svega, važno je razumeti da šampon za suvo pranje kose ne zamenjuje pravo pranje kose. Umesto toga, ovaj proizvod služi kao brzo rešenje kada nemate vremena za pranje kose ili kada želite da produžite vreme između dva pranja.

Glavni sastojci šampona za suvo pranje su obično alkohol ili skrob. Ovi sastojci su poznati po svojoj sposobnosti da apsorbuju višak ulja sa vlasišta kose. Kada se šampon za suvo pranje nanese na kosu, njegovi sastojci brzo upijaju ulje i nečistoće. Rezultat je osvežena kosa koja izgleda čisto, ima više volumena i manje je masna.

Pored toga, šampon za suvo pranje često sadrži i druge sastojke, poput silikona ili kaolina, koji mogu poboljšati teksturu i volumen kose. Takođe, mnogi šamponi za suvo pranje imaju mirise koji pomažu u neutralizaciji neugodnih mirisa i osvežavanju kose.

Važno je napomenuti da, iako šampon za suvo pranje kose može biti odlično privremeno rešenje, on ne može zameniti temeljno čišćenje kose i vlasišta koje se postiže klasičnim pranjem kose. Takođe, dugotrajna upotreba šampona za suvo pranje može dovesti do nakupljanja proizvoda na vlasištu, što može izazvati iritaciju i druge probleme sa vlasištem.

Zato je važno redovno prati kosu klasičnim šamponom i regeneratorom, koristeći šampon za suvo pranje samo kao dodatak nezi kose.

Prednosti i nedostaci upotrebe šampona za suvo pranje

Izvor fotografije: Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

Kao i kod svakog proizvoda za kosu, šampon za suvo pranje dolazi sa prednostima i nedostacima. Razumevanje i jednih i drugih može vam pomoći da odlučite da li je ovaj proizvod pravi izbor za vašu kosu.

Prednosti

 • Brzo i efikasno rešenje: Šampon za suvo pranje je izvanredan kada vam je potrebno brzo osveženje kose. Ako ste u gužvi i nemate vremena za pranje i sušenje kose, ovaj proizvod može biti spas.
 • Produžava vreme između pranja: Ako pokušavate da smanjite učestalost pranja kose, šampon za suvo pranje može vam pomoći da produžite vreme između dva pranja.
 • Dodaje volumen i teksturu: Osim što upija ulje, šampon za suvo pranje može dodati kosi na volumenu i teksturi, što je posebno korisno za osobe s tankom kosom.

Nedostaci

 • Ne zamenjuje regularno pranje: Iako šampon za suvo pranje kose može učiniti kosu manje masnom, on ne može ukloniti nečistoće i nakupine kao što to čini klasično pranje.
 • Može dovesti do nakupljanja proizvoda: Prekomerna upotreba šampona za suvo pranje može dovesti do nakupljanja proizvoda na vlasištu, što može izazvati iritaciju i druge probleme.
 • Mogući beli ostaci na kosi: Neki šamponi za suvo pranje mogu ostaviti vidljive bele tragove, posebno na tamnoj kosi. Međutim, ovo se može izbeći pravilnim nanošenjem i upotrebom proizvoda namenjenih tamnoj kosi.

Sve u svemu, šampon za suvo pranje kose može biti vredan dodatak nezi kose. Međutim, važno je koristiti ga umereno i na pravilan način kako biste izbegli potencijalne probleme.

Kada koristiti šampon za suvo pranje?

Evo nekoliko situacija kada suvi šampon može da bude izuzetno efikasan.

Kada ste u žurbi

Jedna od najčešćih situacija kada ljudi koriste šampon za suvo pranje jeste kada su u žurbi. Bilo da je reč o jutarnjoj gužvi pre posla ili brzom prelasku s posla na večernji izlazak, šampon za suvo pranje može brzo i efikasno da osveži kosu.

Kada putujete

Šampon za suvo pranje kose idealan je za putovanja, posebno kada nemate pristup tušu ili ste na dugim letovima. Mala bočica šampona za suvo pranje može pomoći da održite kosu svežom i čistom tokom putovanja.

Kada želite da produžite trajanje frizure

Ako ste skoro posetili frizera i želite da produžite vreme do sledećeg pranja kako biste održali svoju novu frizuru, šampon za suvo pranje kose je odličan izbor.

Kada vam je potreban dodatni volumen

Šampon za suvo pranje nije samo za čišćenje, on može biti odličan i za oblikovanje. Ako su vam potrebni dodatni volumen ili tekstura, naročito kod tanje kose, šampon za suvo pranje kose može pružiti dodatnu punoću i strukturu.

Kada želite da smanjite učestalost pranja

Ako pokušavate da smanjite učestalost pranja kose kako biste izbegli isušivanje i oštećenje, šampon za suvo pranje kose može biti koristan. On može pomoći da održite kosu svežom i čistom između redovnih pranja.

Ipak, ključno da uvek redovno perete kosu, koristeći šampon za suvo pranje samo kao dodatak i sredstvo za pomoć u određenim situacijama.

Kako koristiti šampon za suvo pranje?

Šampon za suvo pranje kose može biti izuzetno koristan proizvod, ali je ključno znati kako ga pravilno koristiti da biste dobili najbolje rezultate.
 

Odaberite pravi proizvod

Kao kod svih proizvoda za negu kose, ključno je da pronađete šampon za suvo pranje kose koji najbolje odgovara vašem tipu kose. Na tržištu postoji veliki broj različitih šampona za suvo pranje, od onih koji dodaju volumen, preko onih koji neutrališu masnoće, do onih koji su posebno napravljeni za određene boje kose. Pročitajte etikete i proučite sastojke kako biste pronašli proizvod koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Pravilno nanesite šampon

Pre nego što počnete sa nanošenjem, važno je da dobro protresete bočicu. Zatim, držeći sprej oko 15-20 centimetara dalje od glave, nanesite šampon na vlasište. Fokusirajte se na one delove kose koji su posebno masni ili gde želite da dodate volumen.

Ostavite da deluje

Nakon nanošenja, ostavite šampon da deluje nekoliko minuta. Ovo će omogućiti proizvodu da upije višak ulja i počne da deluje.

Masirajte i oblikujte kosu

Nakon što ste ostavili šampon da deluje, lagano masirajte vlasište prstima. Ovo će pomoći da se proizvod ravnomerno rasporedi i upije višak ulja. Zatim, oblikujte kosu kao i inače. Ako želite dodatni volumen, možete koristiti češalj ili četku za što bolji efekat.

Ocenite rezultat

Pogledajte rezultat i procenite da li je potrebno još šampona. Ako je kosa i dalje masna na nekim mestima, ponovite postupak.

Uvek se pridržavajte uputstava na bočici i prilagodite upotrebu prema potrebama svoje kose u datom trenutku.

Takođe, postoje trikovi koji mogu pomoći da postignete najbolje rezultate. Na primer, može biti korisno da nanesete šampon za suvo pranje noću kako bi imao vremena da upije višak ulja pre nego što se probudite. Takođe, vodite računa da dobro izmasirate vlasište nakon nanošenja šampona kako bi se proizvod ravnomerno rasporedio.

Alternativna rešenja

Ako ne želite koristiti komercijalne šampone za suvo pranje, postoje i prirodne alternative. Na primer, možete napraviti sopstveni suvi šampon kod kuće, koristeći sastojke poput kukuruznog skroba, kakaoa u prahu (za tamnu kosu) ili sode bikarbone. Ovi sastojci mogu biti efikasni u upijanju viška ulja sa vlasišta.

Iako je šampon za suvo pranje često prva opcija za brzo osvežavanje kose između pranja, postoje i druga alternativna rešenja koja vam mogu biti na raspolaganju. Evo nekoliko ideja koje možete isprobati ako nemate šampon za suvo pranje pri ruci, ili jednostavno želite da probate nešto drugačije.

 • Puder za bebe: Puder za bebe je odlična alternativa za šampon za suvo pranje, posebno ako imate svetlu kosu. Puder za bebe može efikasno upiti višak ulja na kosi, čineći je čistom i svežom. Jednostavno pospite malo pudera na koren kose i nežno ga utrljajte. Zatim, češljem ili četkom za kosu uklonite višak pudera.
 • Kukuruzni skrob: Kukuruzni skrob je još jedan efikasan proizvod za upijanje ulja. Kao i sa puderom za bebe, samo pospite malo kukuruznog skroba na koren kose, utrljajte i ostavite da deluje nekoliko minuta pre nego što ga iščetkate.
 • Suvi šampon u prahu: Postoje i suvi šamponi u prahu koji mogu biti efikasna alternativa sprejevima za suvo pranje. Ovi proizvodi se obično nanose direktno na vlasište i ne ostavljaju beli trag kao neki sprejevi.
 • Stilizovanje kose: Ako nemate ništa od navedenog pri ruci, možete se odlučiti za uređivanje kose na način koji prikriva izgled masne kose. Pokušajte sa visokom punđom, pletenicama ili konjskim repom.
 • Regenerator za kosu bez ispiranja: Regenerator za kosu bez ispiranja može biti još jedna alternativa. Ovi proizvodi često sadrže sastojke koji mogu pomoći da kosa izgleda sveže i hidrirano, a ne masno.
 • Često češljanje: Češljanje kose može pomoći u raspoređivanju prirodnih ulja sa vlasišta na dužinu kose, smanjujući tako izgled masne kose.

Kao što vidite, postoje brojne alternative šamponima za suvo pranje. Koji god metod da odaberete, ključno je da pronađete ono što najbolje odgovara vašem tipu kose i stilu života.

Suvi šampon – da ili ne?

Šampon za suvo pranje može biti pravi spas kada ste u žurbi ili želite da vaša frizura traje što duže. Iako nije zamena za redovno pranje kose, pruža brzo i efikasno rešenje za smanjenje viška ulja i dodavanje volumena kosi. Bilo da se odlučite za kupovni proizvod ili napravite svoju prirodnu alternativu, ključ je u pravilnoj upotrebi i pronalaženju proizvoda koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(8 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije je važan aspekt oporavka pacijenata koji prolaze kroz ovo intenzivno medicinsko lečenje. Hemioterapija, iako efikasna u borbi protiv malignih ćelija, u nekim slučajevima dovodi do privremenog

Saznajte više...
Nega kose u trudnoći

Nega kose u trudnoći

Negovanje kose tokom trudnoće je vrlo specifično zbog promena koje se dešavaju u organizmu. Hormonske promene mogu uticati kako na kvalitet i teksturu kose, tako i na brzinu njenog rasta.

Saznajte više...