Sve što treba da znate o nadogradnji kose

Nega nadograđene kose od suštinskog je značaja, a postoji i čitav niz rešenja za moguće izazove koji mogu nastati tokom nošenja nadograđene kose.
Nadogradnja kose

Nadogradnja kose je popularan metod poboljšanja kako izgleda, tako i volumena kose. Postoje razne tehnike nadogradnje, od kojih je svaka posebna na svoj način. Takođe, postoje različite metode održavanja. Odabir odgovarajuće metode nadogradnje zavisi od individualnih potreba i karakteristika kose svake osobe.

Priprema za nadogradnju kose je ključni korak koji zahteva pažljivo planiranje i konsultovanje sa stručnjacima. Oni će uzeti u obzir vaš stil života, tip kose i željeni krajnji izgled kako bi nadogradnja bila prilagođena vama i dugotrajna.

Nega nadograđene kose od suštinskog je značaja, a postoji i čitav niz rešenja za moguće izazove koji mogu nastati tokom nošenja nadograđene kose.

Šta je nadogradnja kose?

Nadogradnja kose je popularna opcija za one koji žele izgled duže i gušće kose. Ovaj proces uključuje dodavanje veštačkih ili prirodnih pramenova koji se stapaju sa prirodnom kosom.

Tehnike nadogradnje kose

 • – Klip-on ekstenzije: Privremena i lako uklonjiva opcija koja omogućava brzu promenu izgleda.
 • – Keratin (topljenje): Pramenovi se spajaju sa prirodnom kosom pomoću keratina i toplote.
 • – Mikro ring: Mali prstenovi ili omče koriste se za pričvršćivanje pramenova bez upotrebe toplote.
 • – Trake: Lepljive trake koje drže pramenove na mestu.
 • – Uvezane nadogradnje: Ušivanje pramenova u prirodnu kosu uz pomoć specijalnih iglica.
 • – Laserska nadogradnja: Tehnika koja koristi lasersku tehnologiju za spajanje pramenova i smatra se jednom od najnežnijih za vlasište i prirodnu kosu.

Prednosti i mane

Evo nekih od glavnih prednosti nadogradnje kose:

 • – Dodavanje dužine i volumena: Idealno za korisnike koji žele instant transformaciju.
 • – Različiti stilovi i boje: Omogućava eksperimentisanje bez trajnih promena na prirodnoj kosi.

A evo i mana:

 • – Održavanje: Zahteva redovnu negu i prilagođavanje svakodnevnoj rutini.
 • – Potencijalno oštećenje: Nepravilna primena ili uklanjanje može oštetiti prirodnu kosu.
 • – Rizik od oštećenja prirodne kose: Ako se nadogradnja ne postavi pravilno ili se koriste preteški pramenovi, može doći do lomljenja, slabljenja ili trajnog oštećenja prirodne kose.
 • – Rizik od iritacije kože glave: Neke osobe mogu biti alergične na materijale korišćene u procesu nadogradnje, što može dovesti do crvenila, svraba, iritacije ili čak infekcije kože glave.
 • – Ograničenja pri stilizovanju: Zavisno od metode nadogradnje, mogu postojati ograničenja u pogledu stilizovanja, bojenja ili korišćenja određenih frizerskih alatki na nadograđenoj kosi.

Priprema za nadogradnju

Pre početka procesa nadogradnje kose, ključno je pažljivo odabrati metod i vrstu nadogradnje koji će najbolje odgovarati vašoj prirodnoj kosi, te uzeti u obzir željenu dužinu i boju.

Izbor nadogradnje

Prilikom odabira vrste nadogradnje, neophodno je istražiti sve dostupne metode kako bi se pronašlo idealno rešenje. Recimo, nadogradnja mikroring metodom je popularna zbog svoje diskretnosti i jednostavnog održavanja. Važno je da se opredelite za kvalitetnu nadogradnju, bilo da se radi o veštačkoj ili prirodnoj kosi, s tim da prirodna kosa često pruža bolji izgled i osećaj.

Određivanje dužine i boje

Za određivanje dužine i boje nadogradnje, bitno je uzeti u obzir prirodni ton i stil vaše kose.

 • – Odabir boje treba da se uklapa u prirodnu paletu ili, ukoliko je cilj postići novi izgled, boja nadogradnje treba da harmonično kontrastira ili dopunjuje prirodnu kosu.
 • – Dužina nadogradnje treba da odgovara željenom stilu, ali i da bude prilagođena obliku lica i građi tela kako bi celokupan izgled bio uravnotežen.

Pre nego što se odlučite za nadogradnju kose, važno je znati detalje procesa koji uključuje pripremu i odabir odgovarajuće tehnike nadogradnje.

Priprema kose

Kvalitetna priprema kose ključna je za uspešnu nadogradnju. Ona uključuje:

 • – Procenjivanje zdravlja kose:  Stručnjak koji radi nadogradnju treba da proceni da li je vaša kosa dovoljno zdrava za nju.
 • – Pranje i tretmani: Kosa mora biti čista i bez ostataka proizvoda pre nadogradnje. Eventualno, mogu se primeniti tretmani za jačanje ako je to potrebno.

Nega nadograđene kose

Nadogradnja kose

Izvor fotografije

Održavanje nadograđene kose je ključno za očuvanje njenog izgleda i zdravlja. Postoje posebni koraci i preparati prilagođeni ovom tipu kose.

Pranje i stilizovanje

Nadograđena kosa zahteva nežno i pažljivo pranje: 

 • – Ona bi trebalo da se pere dva do tri puta nedeljno blagim šamponom.
 • – Temperatura vode treba da bude mlaka kako ne bi došlo do oštećenja.
 • – Sušenje fenom treba obavljati na najnižoj temperaturi i treba izbegavati direktan kontakt toplote sa mestima gde je kosa nadograđena kako ne bi došlo do oštećenja veza.

Korišćenje preparata za održavanje

Redovna upotreba balzama i maski specijalno napravljenih za nadograđenu kosu je vrlo bitna. Preporučuje se upotreba proizvoda bez sulfata i alkohola, jer oni mogu isušiti kosu i izazvati njeno lomljenje. Dodatna hidratacija i nega mogu pomoći u očuvanju sjaja i mekoće nadograđene kose.

Česti problemi i rešenja

Prilikom nadogradnje kose, korisnici se često suočavaju sa izazovima kao što su održavanje volumena i sjaja, kao i prevencija potencijalnih oštećenja. U ovom delu teksta će biti predstavljene korisni saveti za rešavanje tih izazova.

Održavanje volumena i sjaja

Nakon nadogradnje, kosa može izgledati sjajno i puna volumena. Međutim, očuvanje takvog izgleda zahteva redovnu i pravilnu negu. Savetuje se upotreba šampona i regeneratora namenjenih ekstenzijama koje ne sadrže sulfate. Takođe, redovno češljanje posebnim četkama za ekstenzije može sprečiti mršenje i očuvati volumen.

Prevencija oštećenja

Ključ prevencije oštećenja leži u pravilnom postavljanju i uklanjanju ekstenzija. Izuzetno je važno odabrati stručnjaka koji koristi kvalitetnu kosu i metod nadogradnje koji odgovara vašem tipu kose. Takođe, izbegavanje visokih temperatura pri stilizovanju i nošenje kose u labavim pletenicama tokom spavanja mogu značajno umanjiti rizik od oštećenja.

Skidanje nadogradnje

Prilikom uklanjanja nadogradnje kose, bitno je razumeti koje tehnike doprinose zdravlju prirodne kose i kako je pravilno održavati nakon skidanja.

Tehnike skidanja

Postoji nekoliko metoda za skidanje nadogradnje:

 • – Klasično skidanje se obično vrši primenom specifičnih rastvarača koji omekšavaju lepak ili keratin.
 • – U slučaju nadogradnje klipsama, postupak je jednostavan i može se izvesti bez pomoći, pažljivim odvajanjem pramenova.

U svakom slučaju, potrebno je biti pažljiv kako bi se izbeglo oštećenje prirodne kose.

Nega prirodne kose nakon skidanja

Nakon uklanjanja nadogradnje, prirodna kosa može biti osetljivija. Važno je pružiti joj odgovarajuću negu, što uključuje:

 • – Hidrataciju maskama i uljima
 • – Nežno pranje blagim šamponima
 • – Izbegavanje toplotnih tretmana na određeni period

Ključna je redovna hidratacija i nežno ophođenje kako bi se prirodna kosa oporavila od eventualnog stresa izazvanog nadogradnjom.

Trendovi u nadogradnji kose

U svetu frizura, nadogradnja kose dobija na popularnosti. Jedan od glavnih trendova je prirodna nadogradnja, koja se fokusira na korišćenje prirodne kose radi što verodostojnijeg izgleda. S obzirom na to da se kosa pažljivo bira, postoji širok spektar nijansi koje se mogu idealno uklopiti sa prirodnom bojom kose.

Klipse predstavljaju rastući trend, popularan zbog svoje praktičnosti i mogućnosti da se lako postavljaju i uklone. One su savršene za kratkotrajne promene i događaje.

Takođe, skoro su postale popularne tape-in ekstenzije (tanke trake kose koje se lepe za prirodnu kosu). Njihova popularnost se zadržala zbog diskretne aplikacije i dobre postojanosti.

Nadogradnja kose keratinom ostaje aktuelna, gde se ekstenzije fiksiraju za prirodnu kosu pomoću keratinskih kapsula. Ovaj metod je dugotrajan i pruža izuzetnu prirodnost nadograđene kose.

Najčešća pitanja i nedoumice

Kada je reč o nadogradnji kose, lljudi često imaju brojne nedoumice i pitanja. U nastavku su neka od najčešćih pitanja i odgovori koji će pomoći da steknete jasniju sliku..

Da li nadogradnja kose oštećuje prirodnu kosu?

Često postavljano pitanje tiče se zdravlja prirodne kose. Nadogradnja je bezbedna ukoliko je primeni profesionalac i ako se pravilno održava. Ključno je voditi računa o korišćenju adekvatnih proizvoda i redovnom praćenju uputstava za održavanje.

Koliko dugo traje nadogradnja?

Trajanje nadogradnje varira u zavisnosti od metode koja se koristi i brige koju korisnik pruža ekstenzijama. Obično se očekuje da ekstenzije traju između nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Da li mogu da stilizujem nadograđenu kosu?

Nadograđena kosa, ukoliko je pravilno postavljena i negovana, može se stilizovati skoro kao prirodna kosa. Korisnici mogu sušiti, uvijati i praviti frizure sa ekstenzijama, pazeći da ne oštete veze između prirodne i nadograđene kose.

Nadograđena kosa je kreativno rešenje za dužinu i volumen kose

Iako različite tehnike nadogradnje pružaju različite prednosti, trendovi se često menjaju i adaptiraju, te je važno biti informisan o najnovijim metodama i mogućnostima nadogradnje koji će odgovarati individualnim potrebama i željama korisnika.

Ukoliko ste zainteresovani za nadogradnju kose, najbitnije je da se konsultujete sa stručnjakom koji ima dosta iskustva i koji će pravilno proceniti da li je vaša kosa pogodna za nadogradnju, kao i koja je najbolja metoda nadogradnje.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

4.490,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Feritin za kosu

Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Saznajte više...