Šta sve utiče na rast i opadanje kose kod dece

Prisustvo kose kod novorođenčadi nije neuobičajeno. Neka deca se rađaju čak i sa frizuricom ili kovrdžama i bez obzira na količinu kose s kojom se rode, ona se menja. Dešava se da bebe rođene s crnom kosom s vremenom postanu plavokose, a oni rođeni s plavom, gotovo belom kosom postanu smeđokosi.
rast i opadanje kose kod dece

rast i opadanje kose kod dece

Prisustvo kose kod novorođenčadi nije neuobičajeno. Neka deca se rađaju čak i sa frizuricom ili kovrdžama i bez obzira na količinu kose s kojom se rode, ona se menja. Dešava se da bebe rođene s crnom kosom s vremenom postanu plavokose, a oni rođeni s plavom, gotovo belom kosom postanu smeđokosi.

Ono što je isto za sve je da ta bebeća kosa vremenom nestane, ali ne odjednom već postepeno. Ona se u medicinskoj literaturi naziva velus kosa.

Nasledni faktori

Genetika igra veliku ulogu u količini i vrsti kose koju će dete kasnije imati. Primera radi, ako roditelj ima tanku kosu koja sporo raste, vrlo je verovatno da će je imati i dete. To znači, da ako je roditelj bio ćelava beba, biće i njegovo novorođenče. Oko trećine beba rađa se bez kose, ali većini naraste barem malo kose do prve godine života.

Takođe, ako je dete rođeno sa kosom, ona će i otpasti, a može i da ima potpuno drugačiju od one sa kojom se rodilo i to je normalno. Većina dece kosu izgubi u prva tri meseca života, zbog hormonalnih promena. Nova kosa koja raste je ona koju će imati dok ne uđe u pubertet, a tada će hormoni ponovno imati uticaj na detetovu kosu.

Roditelji ukoliko brinu o zdravlju kose, treba da obrate pažnju na detetovo teme, koje im može dati neke odgovore. Deca mogu patiti od alergija, koje izazivaju svrab vlasišta, a mogu imati vaši ili temenjaču. Ako je vlasište crveno i irizirano ili ima krastice treba potražiti savet lekara.

Nega kose kod dece

Detetovu kosu treba prati nežno i ne svaki dan. Potrebno je koristiti prirodne šampone. Korišćenje preparata koji su nepovoljni za kožu dečije glave dovode do iritacije kože i alergijskih reakcija. Pažljiv treba biti i kada je stilizovanje kose u pitanju.

Čvrste pletenice ili visoki konjski rep mogu slomiti i oštetiti kosu. Ukosnice, koji se stavljaju uvek na isto mesto, mogu dovesti do opadanja kose baš na tom mestu. Postoje mnoga stanja koja prouzrokuju opadanje kose (alopeciju), ali većina ovih stanja kod dece je prolaznog karaktera i samo privremeno utiče na njihov rast kose.

Dijagnoza se postavlja pažljivim pregledom i posvećenom analizom laboratorijskih rezultata. Takođe je veoma važno dobiti informaciju od roditelja o uslovima života deteta, kao i da li je dete izloženo nekom stresu.

decija kosa opadanje

Tinea Capitis

Tinea Capitis je najčešći prouzrokovač opadanja kose kod dece, prema izveštaju American Hair Loss Asocijacije. Ovo oboljenje prouzrokovano je gljivičnom infekcijom koja izaziva nejednako opadanje kose kod dece. Infekciji su podložnija deca uzrasta od 3 do 10 godina, a kada je reč o polu, češće se javlja kod dečaka nego kod devojčica. Leči se antigljivičnom terapijom- oralnom ili lokalnom.

Alopecia Areata kod dece

Alopecia Areata je iznenadno pojavljivanje jednog ili više okruglih žarišta (pečata) bez kose. Iako ovo stanje nije samo po sebi štetno, može dovesti do potpunog opadanja kose ili dlaka na drugim delovima tela. Alopecia areata je autoimuno oboljenje, što znači da detetove imune ćelije greškom napadaju folikul dlake i prouzrokuju prestanak rasta kose.

Javlja se kod dece svih uzrasta, ali se smatra da izvesni faktori, kao što su stres, visoka temperatura, bolesti, vakcinacije, alergije na hranu, mogu delovati kao okidač za nastanak ovog stanja. Generalno ukoliko se alopecija areata javi u ranom detinjstvu ima lošiju prognozu i može se ponavljati tokom života. Zahteva veoma posvećeno lečenje.

Trichotillomania kod dece

Trihotilomanija je stanje koje se manifestuje iskrzanim, neravnim površinama bez kose ili prazni folikuli bez dlake vidljivi. Rezultat je gotovo nesvesne navike deteta da uvrće, lomi ili čupa kosu. Ovo je psihološko obolenje za koje je potrebno potražiti pomoć psihologa ili psihijatra.

Loose Anagen Syndrom

Loose Anagen Sindrom je privremeno stanje najčešće prisutno kod plavokosih devojčica uzrasta od 2 do 9 godina. Kosa je proređena, raštrkana, difuznog rasta i može podsećati na izgled kose kod trihotilomanije. Postoji oštećenje na spoju između folikula i dlake, uzrokovano slabošću vezivnog tkiva. Oboljenje se javlja sporadično, ali može biti i nasledno. Predstavlja veliki izazov u lečenju.

Kosa je veoma važna u izgledu pojedinca, pa i dece. Dečiju kosu treba pravilno negovati i redovno pregledavati da li ima nekih promena zbog kojh je potrebno obratiti se lekaru.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up