Šta je problematično vlasište i kako ga pravilno tretirati?

Problematično vlasište je veoma iritantno, posebno što se manifestuje na različite načine. Bez obzira da li je u pitanju svrab glave, perut, masna kosa ili učestalo opadanje sve ukazuje da je u pitanju problematično vlasište.

Problematično vlasište je veoma iritantno, a manifestuje se na različite načine. Bez obzira da li je u pitanju svrab glave, perut, masna kosa ili učestalo opadanje, sve ukazuje da je u pitanju problematično vlasište.

Problemi sa vlasištem nekada mogu biti uzrokovani spoljnim uticajima. Konkretno, tokom zime napolju je hladan i suv vazduh, dok je u prostorijama vazduh topao. Tokom leta, uticaj suvog i vrućeg vazduha se dodatno pojačava dejstvom sunčevog zračenja. Čak i plivanje u hlorisanoj vodi može da dovede do isušivanja vlasišta. A sve ovo može biti uzrok raznih problema kože glave.

Šta je uopšte problematično vlasište?

Problematičnim vlasištem se smatra sve ono što odstupa od uobičajenog vlasišta. Normalno vlasište je ono za koje nije potrebna nikakva dodatna nega. Jednostavno je dovoljno oprati i osušiti kosu.

Ukoliko je koža glave zdrava, bez obzira da li se farbamo ili ne, ona će dobro odreagovati na pranje i neće postojati svrab. Pod pojmom uobičajene nege se podrazumevaju šampon i regenerator za kosu. Međutim, ukoliko između dva pranja kose ne prođe ni 3 dana a koža glave počne da vas svrbi, da se javlja perut ili da vam se masti kosa, očigledno je da imate problem sa vlasištem.

Najčešći simptomi problematičnog vlasišta su:

  • Perut
  • Seboreja
  • Osetljivo teme
  • Masna kosa
  • Crvenilo kože glave
  • Svrab glave
  • Psorijaza

Prepoznavanje problematičnog vlasišta može biti ključ za prevenciju daljih problema. Simptomi se mogu kretati od blagih, kao što je suvo vlasište, do težih, kao što su intenzivan svrab, ljuštenje i upala. Važno je napomenuti da svi imamo nekada suvo vlasište ili perut, ali ako primetite da simptomi traju duže ili se pogoršavaju, možda imate problematično vlasište.

Koji su najčešći uzroci problematičnog vlasišta?

Neka stanja kao što je psorijaza mogu biti uzrok problematičnog vlasišta. Reč je o oboljenju kože koje ne napada samo kožu glave, već i kožu tela. Pojavljuje se u vidu crvenila i perutanja kože. Kada zahvati veću površinu glave, prisutno je opadanje kose najčešće u krugovima, odnosno pečatima. 

Problematično vlasište takođe može nastati usled neredovne higijene, kao i usled neodgovarajuće nege kose. Imajte u vidu da mnogi šamponi mogu dovesti do ove pojave, jer su prepuni sulfata, parabena i silikona. Neretko se dešava da takvi proizvodi poremete pH vrednost kože glave.

Pored svega navedenog, problematično vlasište se nekada pripisuje i genetici, što je donekle moguće. Još jedan od uzroka može biti konstantan stres udružen sa neadekvatnom ishranom.

Kako rešiti problem ovakvog vlasišta

Svakako ne postoji univerzalno rešenje za ovaj problem, jer svako je slučaj za sebe. Ukoliko je problematično vlasište posledica psorijaze, onda ga je neophodno tretirati određenim lekovima i mastima. Tek kada se stanje stavi pod kontrolu, tada će se rešiti problem vlasišta. 

Ukoliko je koža glave iritirana, dermatolog će sigurno preporučiti medicinska sredstva kako biste rešili problem. S obzirom da medicinski tretmani traju relativno kratko, važno je nakon njih priuštiti odgovarajući negu kako ne biste ponovo došli u istu situaciju. 

Korišćenje šampona koji su bez sulfata i parabena i koji svojim biljnim sastojcima hrane i neguju kosu su idealno rešenje. Viviscal šampon za kosu održava kožu glave potpuno zdravom za optimalan rast kose, ishranjujući dlaku od korena do vrha. Istovremeno vlasima obezbeđuje sve potrebne vitamine i minerale.

U kombinaciji sa Viviscal balzamom daje izuzetne rezultate. Reč je o jedinstvenom kompleksu koji produžava aktivnu fazu rasta dlake, čime smanjuje opadanje. S obzirom da su biotin i hidrolizirani keratin glavni sastojci ovih preparata, sasvim je jasno zašto se njihovom upotrebom postižu izuzetni efekti.

Da li problematično vlasište zahteva posetu lekaru?

Kao u svakoj drugoj situaciji, tako i u ovoj, konsultacija sa lekarom je poželjna. On će vas najbolje uputiti šta da preduzmete kako biste rešili problem. Posebno ukoliko imate rane na glavi koje su posledica češanja, obavezno se javite lekaru, jer to su stanja koja zahtevaju odgovarajući medicinski tretman. 

Osim toga, ukoliko vam se kosa masti do te mere da morate svakodnevno da je perete, očito je da je u pitanju disbalans u organizmu, tako da će vam konsultacija sa lekarom biti od pomoći. Neke uobičajene probleme možete rešiti i sami uz odgovarajuću negu, ali ukoliko je problem očigledan, obavezno potražite stručnu pomoć. Što se tiče redovne nege kose, mogli biste i sami napraviti masku za problematično vlasište.

Kako napraviti masku za problematično vlasište?

Da bi kosa bila lepa i zdrava, neophodno je da je pravilno tretiramo. Maske za kosu nam mnogo mogu pomoći u tome. Iako na tržištu ima veliki izbor maski za kosu, uvek postoji varijanta da je sami napravite od proverenih sastojaka koje najčešće svi imamo u kući.

Pored toga što postoje maske za problematično vlasište, postoje i one univerzalne koje svima prijaju i koje provereno hrane vlasište uništavajući bakterije i gljivice. Osim toga, ova maska će uspešno otčepiti pore glave, što će omogućiti novoj kosi da izraste.

Potrebni sastojci:

  • ½ čaše jogurta
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 2 kašike limunovog soka

Način upotrebe

Pomešajte sve sastojke, a zatim ih utrljajte u kožu glave. Držite masku na glavi 30 minuta, a zatim operite kosu proverenim šamponom bez sulfata i parabena. Kako biste primetili pozitivne promene na vlasištu, potrebno je da ovu masku koristite najmanje mesec dana pre svakog pranja kose.

Zdravo vlasište je pola zdravlja kose

U svakom slučaju, problematično vlasište nije nerešiv problem. Istina, nije ni prijatno, ali pravilnim tretiranjem kao i upotrebom proverenih sredstava problem ćete uspešno rešiti.

Briga o vlasištu ne bi trebalo da bude komplikovana. S pravilnom negom, strpljenjem i, kada je potrebno, stručnim savetom, možete postići zdravo vlasište. Ne zaboravite da je zdravo vlasište preduslov za zdravu kosu.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(8 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije je važan aspekt oporavka pacijenata koji prolaze kroz ovo intenzivno medicinsko lečenje. Hemioterapija, iako efikasna u borbi protiv malignih ćelija, u nekim slučajevima dovodi do privremenog

Saznajte više...
Nega kose u trudnoći

Nega kose u trudnoći

Negovanje kose tokom trudnoće je vrlo specifično zbog promena koje se dešavaju u organizmu. Hormonske promene mogu uticati kako na kvalitet i teksturu kose, tako i na brzinu njenog rasta.

Saznajte više...