Saveti za zaštitu kose od hlora i morske soli

Plivanje je jedna od omiljenih aktivnosti tokom toplijih meseci, ali morska so i hlor mogu imati štetan uticaj na kosu. Morska so isušuje kosu i može izazvati lomljenje, dok hlor može promeniti njenu boju i teksturu. 

 

Izvor fotografije

Plivanje je jedna od omiljenih aktivnosti tokom toplijih meseci, ali morska so i hlor mogu imati štetan uticaj na kosu. Morska so isušuje kosu i može izazvati lomljenje, dok hlor može promeniti njenu boju i teksturu. 

Zato je važno pravilno negovati kosu posle plivanja kako bi ona ostala zdrava i lepa. Postoje praktični saveti za očuvanje kose nakon izlaganja ovim elementima, a mnogi od njih su jednostavni za primenu.

Nega kose pre i posle bazena

Očuvanje zdravlja i lepote kose za ljubitelje plivanja u bazenu zahteva posebnu pažnju. Primenom odgovarajućih metoda pre i posle plivanja, možete smanjiti štetne efekte i zadržati zdravlje kose.

Isperite kosu čistom vodom pre i posle plivanja

Pre nego što zaplivate, isperite kosu čistom vodom. Ovo pomaže da se kosa zasiti vode i smanji upijanje hlora ili soli iz bazena ili mora.

Nakon plivanja, temeljno isperite kosu kako biste uklonili tragove hlora i drugih elemenata iz bazena. Ovo je ključni korak u očuvanju zdravlja kose.

Koristite prirodna ulja za dodavanje zaštitnog sloja

Nanesite nekoliko kapi prirodnih ulja kao što su kokosovo, arganovo ili jojobino ulje na kosu pre plivanja. Ovo stvara zaštitni sloj koji pomaže u odbijanju vode i štetnih hemikalija. Ova ulja ne samo da štite kosu, već i hrane i hidriraju vlasi, sprečavajući suvoću i lomljenje.

Koristite blage šampone

Odaberite blage, hidratantne šampone koji neće dodatno isušivati kosu nakon izlaganja hloru i soli. Izaberite proizvode koji su obogaćeni hranljivim sastojcima poput aloe vere, glicerina ili prirodnih ulja kako bi se umirili i nahranili vlasište i kosa.

Nosite kapu za plivanje

Ovo bi trebalo da bude obavezno za sve koji plivaju u bazenu. Kapa za plivanje može znatno smanjiti količinu vode koja dolazi u kontakt sa kosom, štiteći je od oštećenja usled uticaja hlora. Odaberite kapu koja dobro pristaje i napravljena je od materijala koji neće oštetiti kosu, poput silikona ili lateksa.

Nabavite regenerator namenjen plivačima

Potražite regeneratore posebno formulisane za kosu izloženu hloru i soli. Ovi proizvodi sadrže sastojke koji pomažu u obnavljanju i zaštiti vlasi. Nanesite regenerator nakon svakog pranja kako biste vratili vlagu i elastičnost kosi.

Zavežite dugu kosu u rep

Ako imate dugu kosu, vezivanje u čvrst rep ili punđu pre plivanja može smanjiti zapetljavanje i lomljenje vlasi. Ovo takođe olakšava nošenje kape za plivanje i smanjuje izloženost kose vodi i hemikalijama.

Plivajte u otvorenim bazenima

Kad god je moguće, dajte prednost plivanju u otvorenim bazenima. Ovi bazeni obično sadrže manje hlora i drugih hemikalija u odnosu na zatvorene bazene. Otvoreni bazeni takođe omogućavaju bolju ventilaciju, smanjujući izloženost isparenjima hlora.

Nikada ne ostavljajte vodu iz bazena u kosi

Važno je što pre ukloniti hlor i so iz kose nakon plivanja. Dakle, ne odlažite pranje i ispiranje kose. Održavajte kosu čistom i hidriranom kako biste sprečili oštećenja i sačuvali njeno zdravlje i izgled.

Uticaj hlora na kosu

Hlor u bazenskoj vodi može uzrokovati suvoću, lomljivost i promenu boje kose, naročito kod plivača koji često borave u bazenu. Dugotrajna izloženost hlorisanoj vodi može oštetiti kutikulu kose, čineći je poroznom i sklonom gubitku proteina i vlage. 

Osim toga, hlor može reagovati sa metalima prisutnim u vodi, što može dovesti do promene boje kose, posebno kod svetlih i tretiranih nijansi.

Kako plivači održavaju zdravlje kose?

Plivači mogu održavati zdravlje svoje kose tako što će pre plivanja naneti zaštitni serum ili ulje koje će formirati barijeru između kose i hlora.

Nakon plivanja, važno je odmah isprati kosu običnom vodom kako bi se uklonio hlor, a zatim koristiti šampone i regeneratore koji su posebno formulisani za neutralisanje hlora i vraćanje vlage.

Redovna upotreba dubinskih hidratantnih maski ili tretmana sa proteinima pomoći će u obnavljanju oštećene kose i održavanju njenog zdravlja.

Kako oporaviti kosu oštećenu hlorom?

Za kosu oštećenu hlorom, preporučuje se korišćenje maski za kosu bogatih hidratantnim sastojcima poput keratina, hijaluronske kiseline ili prirodnih ulja. Tretmani poput keratinskog tretmana ili brazilskog ispravljanja kose mogu pomoći u obnavljanju oštećenih vlakana i vraćanju glatkoće i sjaja kosi.

Takođe, redovno šišanje krajeva kose pomoći će u sprečavanju daljeg cepanja i lomljenja vlasi.

Kako oporaviti kosu zelenu od bazena?

Zelena boja kose, koja se obično javlja kod plivača sa svetlom kosom, rezultat je akumulacije bakarnih iona iz bazenske vode. 

Šamponi sa kelatnim sredstvima ili specijalizovani šamponi za uklanjanje zelenih nijansi mogu pomoći u uklanjanju metalnih naslaga sa kose. Tretmani poput maski sa dodatkom limunske kiseline ili upotreba rastvora od aspirina takođe mogu neutralisati zelene nijanse i vratiti prirodnu boju kosi.

Nega kose na moru

Nega kose na moru

Izvor fotografije

Kosa je tokom letnje sezone izložena različitim uticajima, kao što su so iz morske vode i UV zraci. Pravilna nega i zaštita kose mogu značajno smanjiti štetno dejstvo ovih elemenata.

Isperite kosu slatkom vodom pre i posle kupanja u moru

Pre ulaska u more, isperite kosu čistom, slatkom vodom. Kao i pre bazena, ovo pomaže da se vlasi zasite, smanjujući mogućnost upijanja soli iz morske vode.

Nakon izlaska iz mora, odmah isperite kosu slatkom vodom kako biste uklonili so i pesak. Ovo je važan korak u sprečavanju isušivanja i oštećenja kose.

Hidrirajte kosu dubinski pre izlaganja suncu i soli

Pre odlaska na plažu, nanesite bogatu hidratantno ulje na kosu, posebno se fokusirajući na krajeve. Ovo stvara barijeru koja štiti kosu od štetnih uticaja soli i sunčevih zraka. Dopustite da proizvod deluje neko vreme pre nego što ga isperete ili ga ostavite na kosi tokom izlaganja suncu za dodatnu zaštitu.

 

Izbegavajte stilizovanje kose nakon izlaganja soli

Nakon kupanja u moru, izbegavajte često korišćenje toplotnih uređaja poput fena, pegli ili figara, jer toplota može dodatno oslabiti kosu koja je već izložena soli. Umesto toga, dajte prednost prirodnim metodama stilizovanja ili koristite uređaje na nižim temperaturama sa zaštitnim proizvodima.

Nanesite masku za kosu

Posle plivanja i ispiranja kose, nanesite hranljivu masku za kosu kako biste obnovili vlagu i hranljive sastojke koje je so možda uklonila. Ostavite masku da deluje prema uputstvima, a zatim je temeljno isperite. Ovo će pomoći u vraćanju mekoće i sjaja kosi.

Redovno skraćujte krajeve kose nakon letnje sezone

Na kraju leta, posetite frizera i skratite krajeve kose kako biste uklonili oštećene delove i sprečili dalje cepanje. Redovno šišanje krajeva pomaže u održavanju zdravlja kose i poboljšava njen izgled, čineći je jačom i otpornijom na oštećenja.

Plivanje prija telu, ali ne i kosi

Održavanje kose posle plivanja je ključan korak. Pravilna nega pomaže u očuvanju zdravlja kose koja je izložena negativnim efektima hlora i morske soli. Jednostavne navike kao što su ispiranje kose čistom vodom pre i nakon plivanja mogu pružiti prvu liniju odbrane, dok nošenje kape za plivanje pruža još bolju zaštitu.

Koristeći šampone i regeneratore prilagođene oštećenoj kosi, možete ukloniti nakupljene minerale i hemikalije. Uz to, primena tretmana poput maski za kosu ili ulja može poboljšati njenu hidrataciju i vitalnost.

Za one koji su posebno zabrinuti za zdravlje svoje kose, dostupni su i posebni proizvodi koji ciljano deluju protiv oštećenja uzrokovanih hlorom, a takva nega je naročito preporučljiva nakon keratinskog tretmana. Redovna briga o kosi posle kupanja u bazenu ili moru čini da ona ostane zdrava, sjajna i bez promena u boji ili teksturi.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga