Regenerator za kosu: Koje su njegove prednosti?

Regenerator za kosu je veoma važan proizvod za negu kose. Njegova glavna svrha je da poboljša izgled kose nakon šamponiranja, čineći kosu glatkom, sjajnom i laganom za raščešljavanje. On deluje tako što obnavlja vlažnost i elastičnost kose, smanjujući time rizik od oštećenja i lomljenja.
Viviscal regenerator za kosu

Regenerator za kosu je veoma važan proizvod za negu kose. Njegova glavna svrha je da poboljša izgled kose nakon šamponiranja, čineći kosu glatkom, sjajnom i laganom za raščešljavanje. On deluje tako što obnavlja vlažnost i elastičnost kose, smanjujući time rizik od oštećenja i lomljenja.

Ali, da li znate kako regenerator zapravo funkcioniše? I kako odabrati pravi tip regeneratora za vašu kosu? Ovaj članak će vam pružiti sveobuhvatan pregled svega što treba da znate o regeneratorima za kosu – od toga kako deluju i kako ih koristiti, do prednosti i mogućih nedostataka njihove upotrebe.

Kako deluje regenerator?

Regenerator za kosu funkcioniše tako što oblaže svaku vlas kose, stvarajući zaštitni sloj koji pomaže u smanjenju oštećenja kao što su lomljenje, ispucalost i isušivanje kose. Da biste razumeli kako regenerator deluje, potrebno je najpre razumeti strukturu kose.

Kosa se sastoji od tri sloja: kutikule, korteksa i medule. Kutikula je spoljašnji sloj i sastoji se od nekoliko slojeva ćelija koje se preklapaju. Kutikula kose može biti oštećena usled različitih faktora kao što su preterano tretiranje toplotom, hemijski tretmani, izlaganje suncu i slično. Kada se kutikula ošteti, kosa postaje suva, beživotna i sklona lomljenju.

Regenerator deluje tako što popunjava praznine i oštećenja na kutikuli. Aktivni sastojci u regeneratoru, kao što su proteini, ulja i silikoni, vezuju se za kosu i formiraju zaštitni sloj. Ovaj sloj ne samo da čini kosu glatkom i sjajnom, već takođe pomaže i da se zadrži vlaga unutar korteksa, što kosi daje veću elastičnost i čini je manje podložnom lomljenju.

Pored toga, regenerator olakšava raščešljavanje kose nakon pranja, smanjujući trenje između vlasi kose, te tako suzbija mogućnost daljeg oštećenja. Bez obzira na tip kose, redovna upotreba regeneratora može doprineti poboljšanju njenog ukupnog izgleda i zdravlja.

Vrste regeneratora

Postoji nekoliko vrsta regeneratora za kosu, a svaki od njih je osmišljen za rešavanje specifičnih problema kose ili za postizanje određenih rezultata.

Evo nekoliko najčešće korišćenih regeneratora:

 • Regenerator koji se ispira: Ovo je najčešće korišćena vrsta regeneratora. Nakon šamponiranja, ovaj regenerator se nanosi na kosu, ostavlja se nekoliko minuta da deluje, a zatim se ispere. Ovaj regenerator obično je dizajniran za svakodnevnu upotrebu i pomaže u smanjenju zapetljavanja kose, te je hidrira.
 • Regenerator koji se ne ispira: Ovaj regenerator se nanosi na kosu nakon šamponiranja, ali se ne ispira. On je obično laganije formule koja ne otežava kosu. Može se koristiti za dodatnu hidrataciju, zaštiti od toplote prilikom oblikovanja ili za kontrolu kovrdžave kose.
 • Dubinski regenerator: Ova vrsta regeneratora je dizajnirana za duboko prodiranje u vlas kose i obnavljanje vlage i snage. Obično se koristi jednom nedeljno i ostavlja se na kosi duže vreme pre ispiranja.
 • Regenerator za volumen: Ova vrsta regeneratora je dizajnirana za dodavanje volumena tankoj kosi bez otežavanja.
 • Regenerator za obojenu kosu: Ovaj regenerator je posebno formulisan da očuva boju kose, pružajući dodatnu hidrataciju i zaštitu od UV zraka.
 • Regenerator za suvu kosu: Ova vrsta regeneratora sadrži intenzivne hidratantne sastojke koji pomažu obnavljanju suve, oštećene kose.

Izbor regeneratora zavisi od tipa kose, problema sa kojima se suočavate i rezultata koje želite postići. Uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom za kosu ili trihologom kako biste odabrali najbolji regenerator za vaše potrebe.

Kako koristiti regenerator za kosu?

Regenerator za kosu

Izvor fotografije: Photo by Antonio Gabola on Unsplash

Postoji nekoliko ključnih koraka koje treba slediti kako bi se postigao najbolji rezultat pri korišćenju regeneratora koji se ispira.

 • Pranje kose: Prvi korak je pranje kose šamponom. To će ukloniti prljavštinu, ulje i ostatke proizvoda sa vaše kose, pripremajući je za regenerator.
 • Odvajanje kose: Nakon pranja, voda se blago iscedi iz kose. Zatim se kosa deli na sekcije, što će omogućiti ravnomernu distribuciju regeneratora.
 • Nanošenje regeneratora: Regenerator se nanosi od sredine dužine kose pa do krajeva, izbegavajući vlasište. Ono se izbegava jer regenerator može otežati kosu ili uzrokovati prekomernu masnoću.
 • Vreme delovanja: Većina regeneratora zahteva određeno vreme da bi delovali. Obično se ostavljaju na kosi 2-5 minuta, ali dubinski regeneratori mogu zahtevati duže vreme. Važno je pratiti uputstva proizvođača.
 • Ispiranje: Nakon što je prošlo propisano vreme, regenerator se temeljno ispere toplom vodom. Treba paziti da regenerator temeljno isperete, kako ne bi bilo njegovih ostataka i posle pranja, jer to može učiniti kosu teškom i beživotnom.
 • Sušenje: Nakon ispiranja, kosa se blago stisne peškirom da se ukloni višak vode. Kosa se zatim nežno češlja da bi se razmrsila.

Važno je napomenuti da se rezultati mogu razlikovati u zavisnosti od tipa kose i regeneratora koji se koristi. Uvek je najbolje pratiti uputstva proizvođača i konsultovati se sa stručnjakom za kosu ako niste sigurni.

Prednosti i mogući nedostaci upotrebe regeneratora

Regenerator za kosu ima brojne prednosti, ali takođe ima i nekoliko nedostataka koje treba uzeti u obzir.

Prednosti

 • Hidratacija: Regeneratori su napravljeni da hidriraju kosu i vlasište, sprečavajući suvoću i lomljenje.
 • Zaštita: Oni stvaraju barijeru oko svake dlake, štiteći je od oštećenja uzrokovanih toplotom i hemikalijama.
 • Poboljšanje teksture: Regeneratori čine kosu mekšom i lakšom za češljanje, smanjujući mršenje i lomljenje.
 • Sjaj: Redovno korišćenje regeneratora može poboljšati sjaj i izgled kose, čineći je zdravijom.

Nedostaci

 • Otežavanje kose: Neki regeneratori mogu otežati kosu, posebno ako se koriste prečesto ili se ne isperu dobro.
 • Nakupljanje proizvoda: Regeneratori se mogu tokom vremena nakupiti u kosi i na vlasištu, što može dovesti do pojave peruti, svraba ili iritacije.
 • Hemijski sastojci: Mnogi regeneratori sadrže hemijske sastojke koji mogu biti štetni ako se koriste dugoročno. Za ljude sa osetljivim vlasištima, ovi sastojci mogu izazvati iritaciju.
 • Trošak: Kvalitetni regeneratori mogu biti skupi, naročito ako se redovno koriste.

Uprkos ovim nedostacima, većina stručnjaka se slaže da su prednosti korišćenja regeneratora za kosu veće od potencijalnih nedostataka. Ključ je u pronalaženju pravog proizvoda za vaš tip i potrebe kose.

DIY regeneratori za kosu

Do-it-yourself (DIY) regeneratori za kosu su prirodna alternativa komercijalnim proizvodima i omogućavaju vam da precizno prilagodite tretman prema potrebama svoje kose. Pored toga, pravljenje sopstvenih preparata za kosu može biti ekonomično i ekološki odgovorno, jer se smanjuje upotreba plastične ambalaže.

Evo nekoliko sjajnih DIY regeneratora:

Jabukovo sirće i voda

Jedan od najjednostavnijih DIY regeneratora za kosu je mešavina jabukovog sirćeta i vode. Jabukovo sirće može pomoći u ravnoteži pH vrednosti vlasišta, detoksikaciji kose i pojačavanju njenog sjaja. Mešavina može biti pola-pola, ali ako je vaša kosa osetljiva, razblažite sirće sa više vode.

Med i maslinovo ulje

Još jedan popularan DIY regenerator uključuje smesu od meda i maslinovog ulja. Med ima hidratantna svojstva, dok maslinovo ulje može pomoći u hranjenju i obnavljanju oštećene kose. Izmešajte dve kašike meda sa jednom kašikom maslinovog ulja, nanesite na kosu i ostavite da deluje 20-30 minuta pre ispiranja.

Avokado i banana

Za dodatnu hidrataciju, avokado i banana su odličan izbor. Oba su bogata vitaminima i mineralima koji hrane kosu. Pomešajte pola avokada i jednu bananu sa kašikom maslinovog ulja za hranjivu masku.

Uvek imajte na umu da DIY rešenja možda neće pružiti iste rezultate kao komercijalni proizvodi, jer ne sadrže iste sastojke. Međutim, oni pružaju prirodnu i pristupačnu alternativu za negu kose.

Regenerator ili balzam za kosu?

Termini „balzam“ i „regenerator“ često se koriste naizmenično u kontekstu proizvoda za negu kose, što može stvoriti konfuziju. Generalno, postoji nekoliko razlika u pogledu njihove funkcije i načina na koji se koriste.

Regenerator je osmišljen da poboljša izgled i osećaj kose popunjavanjem oštećenih delova vlasi kose, čineći kosu glatkom i lakšom za češljanje. Regeneratori se uglavnom koriste posle šamponiranja i ispiraju se iz kose. Njihova primarna uloga je da obnove prirodna ulja koja su odstranjena prilikom pranja šamponom, čime se sprečava isušivanje i lomljenje kose.

S druge strane, balzam za kosu se često odnosi na proizvod koji se koristi posle regeneratora i ne ispira se. Balzami pružaju dodatnu hidrataciju i zaštitu zbog koje kosa postaje meka i sjajna. Oni takođe mogu sadržati sastojke koji pomažu u oblikovanju kose i kontroli friz efekta.

Važno je napomenuti da terminologija može varirati između različitih brendova i regija. U nekim slučajevima, termin „balzam“ se može koristiti kao sinonim za regenerator. Uvek je najbolje pročitati etikete proizvoda i instrukcije za upotrebu kako biste razumeli njegovu namenu i način primene.

Regenerator – moćno sredstvo za negu kose

Regenerator za kosu je ključan proizvod za održavanje zdravlja i lepote kose. On deluje dubinski, popunjavajući praznine i oštećenja na površini kose. Postoji veliki broj vrsta regeneratora na tržištu, od onih koji se ispiraju do onih za dubinsku negu.

Iako je upotreba regeneratora uglavnom korisna za vašu kosu, važno je da budete svesni i potencijalnih nedostataka, kao što su nakupljanje proizvoda i mogućnost otežavanja kose. Pravilna upotreba i odabir pravog regeneratora za vaš tip kose mogu pomoći u izbegavanju ovih problema.

Za one koji traže prirodnije alternativne opcije, DIY regeneratori za kosu pružaju pristupačna i ekološka rešenja koja se lako mogu napraviti kod kuće.

Sve u svemu, regenerator za kosu je neophodan proizvod u nezi vaše kose. Pravilnim odabirom i upotrebom ovog proizvoda, vaša kosa biće lepa i zdrava.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

4.490,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Feritin za kosu

Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Saznajte više...