Oblikovanje kose: Koje proizvode koristiti i kako

Kosa je, bez sumnje, jedan od najvažnijih aspekata našeg fizičkog izgleda. Ona predstavlja ogledalo naše jedinstvenosti, stil života, a nekada čak i naše kreativnosti. Ona je takođe ključan element prvog utiska koji ostavljamo i može značajno uticati na naše samopouzdanje.
Oblikovanje kose

Izvor fotografije: Image by Engin Akyurt from Pixabay

Kosa je, bez sumnje, jedan od najvažnijih aspekata našeg fizičkog izgleda. Ona predstavlja ogledalo naše jedinstvenosti, stil života, a nekada čak i naše kreativnosti. Ona je takođe ključan element prvog utiska koji ostavljamo i može značajno uticati na naše samopouzdanje.

No, kako bi kosa uvek izgledala zdravo i lepo, važno je da je pravilno negujemo i oblikujemo, a upravo u tome nam mogu pomoći različiti proizvodi za oblikovanje kose. Bilo da želimo postići eleganciju glatke i sjajne kose, dinamičnost talasaste ili kovrdžave kose, ili pak izraziti svoju buntovnu stranu kroz nekonvencionalne frizure, proizvodi za oblikovanje kose postaju naši najbliži saveznici.

Međutim, s obzirom na to da je ponuda proizvoda na tržištu velika, a svaki proizvod ima svoje prednosti i nedostatke, kako se odlučiti? Koji proizvod odabrati za svoj tip kose i željeni stil?

U ovom članku ćemo pokušati da odgovorimo na ta i mnoga druga pitanja. Razmotrićemo glavne vrste proizvoda za oblikovanje kose, naučiti kako ih pravilno koristiti, kao i kako odabrati proizvod koji će najbolje odgovarati našoj kosi i našim željama.

Razumevanje različitih tipova kose

Tipovi i oblikovanje kose

Izvor fotografije: Photo by Adam Winger on Unsplash

Postoje različiti oblici i teksture kose, i svaki tip kose ima svoje jedinstvene potrebe. Da bismo pravilno odabrali proizvode za oblikovanje, prvo moramo razumeti svoju kosu.

 • Ravna kosa: Ova vrsta kose obično je glatka i sjajna, ali može biti sklonija masnoći. Proizvodi za oblikovanje koji dodaju volumen, poput pene, mogu biti korisni.
 • Talasasta kosa: Ovaj tip kose je između ravne i kovrdžave, te može biti sklona frizz-u i gubitku definicije. Serumi i lagane kreme i gelovi mogu pomoći u definisanju valova i kontroliranju frizz-a.
 • Kovrdžava kosa: Ova kosa ima jasno definisane kovrdže u rasponu od finih spirala do velikih kovrdža. Kovrdžava kosa često je suva, pa proizvodi za oblikovanje treba da joj pruže vlažnost, definiciju i frizz kontrolu, poput maske ili leave-in regeneratora.
 • Kosa sa sitnim kovrdžama: Ovaj tip kose ima vrlo male, guste kovrdže i često je vrlo suv. Za ovu vrstu kose potrebni su intenzivni hidratantni proizvodi koji će je omekšati, poput maske, kremastih gelova ili ulja.
 • Tanka kosa: Za tanku kosu važni su proizvodi koji dodaju volumen i teksturu, poput pene ili laganih sprejeva za teksturu.
 • Gusta kosa: Gusta kosa može biti teška i nezgodna za kontrolisanje. Proizvodi koji dodaju definiciju i kontrolu, poput seruma ili kremastih gelova, mogu biti korisni.
 • Suva kosa: Za suvu kosu važni su proizvodi koji dodaju vlažnost, poput maske, leave-in regeneratora ili ulja.
 • Masna kosa: Za masnu kosu najbolji su proizvodi koji kontrolišu sebum i ne otežavaju kosu, poput laganih gelova ili voskova.

Vrste proizvoda za oblikovanje kose

 • Gelovi: Omogućuju visoki stupanj kontrole i sjaja, idealni su za kratke frizure i ravnu kosu. Međutim, mogu ostaviti kosu krutom i „vlažnog“ izgleda ako se preterano koriste.
 • Pene: Ovaj prozivod za kosu daje volumen i teksturu, posebno je pogodan za tanku i talasastu kosu. Ali ako se koristi previše, kosa može postati lepljiva.
 • Voskovi i kreme za oblikovanje: Dobri za dodavanje teksture, pogodni za kratke i srednje duge frizure. Vosak može biti težak za vrlo finu ili masnu kosu.
 • Sprejevi i lakovi za stilizovanje kose: Koriste se za postizanje dugotrajnog učvršćivanja, ali mogu učiniti kosu krutom i suvom.
 • Serumi i ulja: Pomažu u kontroli frizz-a i dodaju sjaj, idealni za suvu i kovrdžavu kosu. Međutim, mogu otežati kosu ako se koriste previše.

Kako pravilno koristiti proizvode za oblikovanje kose

Proizvodi za oblikovanje kose

Izvor fotografije: Image by AdoreBeautyNZ from Pixabay

Postoje određene smernice koje mogu pomoći u pravilnoj primeni proizvoda za oblikovanje kose:

 • Rasporedite proizvod ravnomerno: Kada koristite proizvod, važno je da ga ravnomerno rasporedite po celoj kosi. To će učiniti da svaka vlas kose dobije jednaku količinu proizvoda i dovesti do ujednačenog izgleda. Koristite prste ili češalj s širokim zupcima kako biste proizvod ravnomerno rasporedili.
 • Manje je više: Počnite s malom količinom proizvoda i dodajte po potrebi. Preterana količina proizvoda može otežati kosu i učiniti je masnom ili lepljivom. Takođe, mogla bi otežati pranje kose i dovesti do nakupljanja proizvoda.
 • Prilagodite proizvode svom tipu kose: Odabir pravog proizvoda za vašu vrstu kose može značajno poboljšati rezultate oblikovanja. Recimo, ako imate tanku kosu, izbegavajte teške proizvode kao što su vosak ili krema za kosu koji bi je mogli otežati. Umesto toga, odaberite lagane proizvode kao što su pena ili sprej za volumen. S druge strane, ako imate gustu ili kovrdžavu kosu, proizvodi koji pružaju više vlažnosti i definicije mogli bi biti korisniji.
 • Pravilno vreme primene: Većina proizvoda za oblikovanje treba da se primeni na vlažnoj kosi, osim ako uputstva na pakovanju ne nalažu drugačije. Ovo pomaže u njihovom ravnomernom raspoređivanju i čini ih učinkovitijim.
 • Koristite toplotnu zaštitu: Ako često koristite toplotne alate poput fena za kosu, pegle za kosu ili figara, važno je koristiti proizvode koji štite od toplotnog oštećenja. Ti proizvodi stvaraju barijeru koja štiti kosu od visokih temperatura i pomaže u održavanju zdravlja kose.

U konačnici, ključ je eksperimentiranje. Svaka kosa je jedinstvena, a ono što je dobro za jednu osobu možda neće biti dobro za drugu. Isprobajte različite proizvode i metode dok ne pronađete ono što najbolje odgovara vašem tipu kose i željenom stilu.

Izbor proizvoda za oblikovanje kose s obzirom na zdravlje kose

Iako je važno postići željeni izgled kose, takođe je ključno odabrati proizvode koji su nežni i korisni za kosu. Neki proizvodi za oblikovanje kose mogu sadržati sastojke koji mogu oštetiti kosu dugoročno. Stoga je važno pažljivo pročitati etikete i razumeti šta se tačno nalazi u proizvodima koje koristite.

Izbegavajte štetne sastojke

Neki sastojci mogu oštetiti kosu, posebno ako se redovno koriste. To uključuje sastojke poput sulfata, koji mogu isušiti kosu i iritirati kožu, parabene koji su povezani s hormonskim poremećajima, i alkohole koji mogu isušiti kosu. Umesto toga, tražite proizvode koji koriste nežne, prirodne sastojke i hidriraju kosu.

Hidratizirajući sastojci

Hidrantni sastojci, poput aloe vere, glicerina, prirodnih ulja (poput argana, kokosa ili jojobe) i maslaca (poput shea ili kakao maslaca) mogu pomoći u održavanju zdravlja kose. Oni pomažu da se zadrži vlažnost unutar vlasi kose, čineći je hidriranom, sjajnom i otpornijom na oštećenja.

Proteini

Proteini, kao što su keratin ili svila, mogu pomoći u jačanju kose i sprečavanju lomljenja. Oni se vezuju za površinu vlasi kose, stvarajući zaštitni sloj koji pomaže da se kosa ojača i dodajući joj sjaj.

Antioksidanti

Antioksidanti, poput vitamina C i E, mogu pomoći u zaštiti kose od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovi radikali mogu nastati iz različitih izvora, uključujući UV zračenje, zagađenje i toplotna oštećenja. Antioksidanti mogu pomoći u neutralizaciji ovih radikala, čime se smanjuje oštećenje kose.

Proizvodi bez ispiranja

Proizvodi bez ispiranja, poput leave-in regeneratora i seruma, mogu biti posebno korisni za održavanje zdravlja kose. Oni ostaju na kosi nakon primene, pružajući kontinuiranu zaštitu i hidrataciju.

Mudro birajte proizvode za oblikovanje kose

Cilj odabira proizvoda za oblikovanje kose nije samo postizanje određenog stila ili izgleda, već i očuvanje zdravlja kose. Pravilno razumevanje tipa kose i toga kako ona reaguje na različite proizvode pomoći će vam da donesete dobre odluke koje će učiniti da vaša kosa bude zdrava i izgleda odlično.

Svaka kosa je jedinstvena, a samim tim i put do njenog optimalnog zdravlja i izgleda. Eksperimentisanjem s različitim proizvodima i tehnikama možete otkriti ono što najbolje odgovara vašim potrebama. Možda će vam trebati nekoliko pokušaja i grešaka da biste pronašli pravu kombinaciju, ali kada to učinite, rezultati će biti vredni truda.

Kao što smo videli, postoji niz proizvoda za oblikovanje kose, od gelova i pena do krema i ulja. Odabir onog pravog u velikoj meri će zavisiti od vašeg tipa kose, željenog stila, kao i zdravlja vaše kose. Takođe je važno imati na umu da se kosa menja vremenom zbog faktora poput starosti, ishrane, hormona i okoline. Stoga je važno redovno procenjivati stanje kose i prilagoditi proizvode.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

4.490,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Feritin za kosu

Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Saznajte više...