Opadanje kose – uzrok i rešenje

Preterano opadanje kose nije retkost i ne suočavaju se samo muškarci sa ovim problemom. Kosa neprestano opada i raste i to predstavlja sasvim normalan proces. Međutim kada dođe do učestalog i pojačanog opadanja tada je već vreme da ozbiljno pristupite ovom problemu.
opadanje kose kod zena i muskaraca

Preterano opadanje kose nije retkost i ne suočavaju se samo muškarci sa ovim problemom. Kosa neprestano opada i raste i to predstavlja sasvim normalan proces. Međutim kada dođe do učestalog i pojačanog opadanja tada je već vreme da ozbiljno pristupite ovom problemu.

opadanje kose kod zena i muskaraca

Bez obzira da li je opadanje kose genetski uslovljeno ili je nastupilo usled hormonskog disbalansa u svakom slučaju stvara nelagodu. Posebno, kada je reč o ženama opadanje kose može uticati na sve aspekte njihovog života. S obzirom da je zdrava i negovana kosa simbol ženstvenosti nije ni čudo što žene gubitak kose doživljavaju vrlo traumatično. Opadanje kose neretko dovodi do gubitka samopouzdanja ne samo kod žena već i kod muškaraca.

U nastavku teksta ćemo se pozabaviti uzrocima koji dovode do opadanja kose kao i proverenim tretmanima pomoću kojih ćete rešiti problem i svojoj kosi povratiti volumen i kvalitet.

Koji su najčešći uzroci opadanja kose?

Opadanje kose kod žena može biti genetske prirode, posledica rigorozne dijete, hormonskog disbalansa kao i posledica ekstremnog stresa. Naravno nije zanemarljivo ni opšte zdravstveno stanje kao i neadekvatno tretiranje kose. Osim toga nedostatak minerala, vitamina i proteina se negativno odražava na rast i kvalitet kose.

Androgena alopecija

Androgena alopecija predstavlja najčešći vid progresivnog opadanja kose. To je stanje pri kome su folikuli dlake oslabljeni tako da iz nekih raste slaba i tanka kosa dok neki drugi prestanu u potpunosti da proizvode vlasi.

Kod muškaraca se ovaj vid alopecije manifestuje klasičnom muškom ćelavošću, dok se kod žena ogleda u tankoj i proređenoj kosi. Do pojave androgene alopecije nastaje pod uticajem muških polnih hormona koji su od vitalnog značaja za polni razvoj muškaraca ali i za rast kose.

Ovaj vid opadanja kose kod žena se manifestuje tako što se kosa proređuje i tanji najpre na temenu a zatim se proširuje na ostatak vlasišta. Uglavnom se javlja u periodu menopauze, ali je moguće da se pojavi i ranije.

Nije zanemarljiva činjenica da se androgena alopecija može pojaviti kao posledica policističnih jajnika ili nekog tumora, tako da je neophodno utvrditi pravi uzrok.

Alopecia areata ili opadanje kose u pečatima

Alopecija areata je naziv za opadanje kose u pečatima. Smatra se da postoji više uzroka alopecije, a vodeći je autoimuna bolest pri kome autoimuni sistem napada napada folikule dlake izazivajući njihovo opadanje. Takođe genetika i u ovom slučaju igra važnu ulogu.

Opadanje kose u pečatima se može javiti bez ikakvih prethodnih simptoma i može biti posledica preživljenog stresa ili poremećaja u radu štitne žlezde. Alopecia areata predstavlja privremeni gubitak kose koju je moguće obnoviti u roku od pola godine.

Telogeni efluvijum

Ovo je stanje u kome kosa najpre ulazi u fazu mirovanja nakon čega opada. Ovo se manifestuje kroz proređivanje kose na celoj glavi.  Iako se kosa stalno obnavlja u ovom slučaju znatno više vlasi opadne nego što izraste.

Telogeni efluvijum nastaje kao posledica hroničnog stresa kao i usled previše toksina bilo u hrani ili u okruženju. Mada, ova vrsta opadanja kose ima veze sa hormonima, jer se nekada može javiti nakon porođaja ili u menopauzi.

Trakciona alopecija

Ovaj vid alopecije nastaje uglavnom zbog čvrstog zatezanja i vezivanja kose. Svako agresivno vezivanje kose dovodi do oštećenja folikula zbog čega kosa značajno opada. Najčešće je reč o privremenom gubitku kose koje se manifestuje oko linije čela i ogleda se u znatnoj proređenoj kosi.

Trakciono opadanje kose neretko izazivaju hemijski preparati za stilizovanje kose kao i termički uređaji poput raznih presa.  Kako trakciona alopecija ne bi postala trajna, potrebno je otkloniti uzroke, odnosno prestati sa agresivnim tretmanima kose.

Kako sprečiti opadanje kose?

Kada primetite pojačano opadanje kose potrebno je da reagujete što pre kako bi lečenje bilo efikasnije i brže. Važno je na vreme prepoznati uzrok kako biste što pre sanirali posledice.

kako spreciti opadanje kose

Činjenica je da uravnotežen život, pravilna ishrana i eliminacija stresa mnogo doprinose da se kosa oporavi i da postane zdrava. Među najpopularnijim tretmanima koji se primenjuju kod svih vrsta alopecije su: mezoterapija kose, laserska terapija kao i transplatacija kose.

Mezoterapija kose

Bilo da ovaj tretman kombinujete sa drugim tretmanima ili ga samostalno koristite postići ćete zadovoljavajući efekat u lečenju opadanja kose.

Ovaj tretman se izvodi tako što se specijalni hranljivi i lekoviti kokteli pomoću mikro iglica apliciraju u dublje slojeve kože glave. Prvi rezultati mezoterapije su vidljivi već nakon mesec dana. Ovaj vid terapije se primenjuje kod nasledne ćelavosti, kod tanke i slabe kose kao i kod telogen eflivijuma.

Laserska terapija kose

Ovaj tretman se smatra najnaprednijim i najefikasnijim neurohiruškim tretmanom zahvaljujući kome se podstiče obnavljanje folikula i podstiče se rast kose. Laserska terapija se pokazala kao veoma uspešna kod telogen efluvijuma, alopecije areate, kao i prilikom opadanja kose nakon hemioterapije.

Transplatacija kose

Transplantacija kose je hiruška metoda koja omogućava premeštanje folikula kose sa donor regije u regiju bez kose, odnosno u regiju  gde je kosa proređena. Koristi se za tretman različitih oblika i stepena gubitka kose kako kod muškaraca tako i kod žena.

Da li se preventivno može delovati na opadanje kose?

Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja i sasvim je razumljivo zašto je tako. U svakom slučaju bolje je preventivno delovati nego sanirati posledice. Ako vas interesuje kako preventirati gubitak kose ključ je u zdravom načinu života, eliminaciji stresa kao i u upotrebi  odgovarajućih sredstava za negu kose.

Zdrava izbalansirana ishrana utiče pozitivno na zdravlje celokupnog organizma, tako da ni kosa nije izuzeta od toga. Potreban je dovoljan unos vitamina, minerala i proteina. Ali kako nam ubrzan tempo života nameće neredovnu ishranu i nagomilan stres umesto savršeno balansirane ishrane možete koristiti vitaminsku suplementaciju.

S obzirom na sastojke viviscal suplementacije ne samo da ćete sprečiti opadanje kose, već će vaša kosa biti bujnija, sjajna i što je najvažnije zdrava.

Obavezno izbacite iz upotrebe šampone sa sulfatima i parabenima zauvek. Umesto njih koristite proverene visoko kvalitetne viviscal šampone za kosu. Upotrebom ovih šampona dlaka se ishranjuje od korena do vrha potrebnim mineralima i vitaminima. Osim toga upotreba ovih šampona održava kožu glave zdravom i pospešuje rast kose.

Izbegavajte agresivna termička sredstva kao što su figaro ili prese za kosu  ili bar njihovu upotrebu svedite na minimum.

I ma koliko vam opadanje kose deluje zastrašujuće u prvom momentu, ipak nemate razloga za brigu. Kao što ste videli rešenje svakako postoji.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(8 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije je važan aspekt oporavka pacijenata koji prolaze kroz ovo intenzivno medicinsko lečenje. Hemioterapija, iako efikasna u borbi protiv malignih ćelija, u nekim slučajevima dovodi do privremenog

Saznajte više...
Nega kose u trudnoći

Nega kose u trudnoći

Negovanje kose tokom trudnoće je vrlo specifično zbog promena koje se dešavaju u organizmu. Hormonske promene mogu uticati kako na kvalitet i teksturu kose, tako i na brzinu njenog rasta.

Saznajte više...