Kako sprečiti opadanje kose posle farbanja?

Jedno od čestih pitanja koje postavljaju pripadnice nežnijeg pola je kako sprečiti opadanje kose nakon farbanja? Istina, koliko god da smo zadovoljne sa urednom i sveže ofarbanom kosom toliko postoji i bojazan kad primetimo da nam kosa sve češće opada.
opadanje kose nakon farbanja

Jedno od čestih pitanja koje postavljaju pripadnice nežnijeg pola je kako sprečiti opadanje kose nakon farbanja? Istina, koliko god da smo zadovoljne urednom i sveže ofarbanom kosom, toliko postoji i bojazan kad primetimo da nam kosa sve češće opada.

Jedino o čemu razmišljamo u tom momentu je da zauvek prestanemo da se farbamo, ali isto tako znamo da to nije rešenje. Niko od nas se ne oseća prijatno sa velikim izrastkom, jer to odaje utisak žene koja ne vodi računa o svom izgledu.

U nastavku teksta vam donosimo alternativna rešenja kojima su mnoge pripadnice nežnijeg pola zadovoljne. Uspele su da ojačaju koren kose i spreče opadanje, a istovremeno imaju uvek sveže ofarbanu i lepo stilizovanu kosu.

Zašto je opadanje kose posle farbanja učestalo?

Verovatno ste i same primetile da kosa nakon farbanja opada više nego uobičajeno. To se dešava iz više razloga. Naime, učestalim farbanjem koren kose slabi i menja se njegova proteinska struktura. To je razumljivo, jer tokom farbanja dolazi do agresivnijeg pristupa kosi zato što sam proces farbanja zahteva povlačenje iz korena. Samim tim, koren kose trpi, tako da je neophodno da bude ojačan kako ne bi ispao iz vlasišta.

Farbe za kosu sadrže razne supstance usled kojih kosa postaje oštećena i lomljiva, što neminovno dovodi do pojačanog opadanja. Kako bi se to sprečilo, neophodno je kosu ojačati i redovno hidrirati.

Sastojci farbe za kosu amonijak i hidrogen peroksid deluju veoma agresivno kako na samu dlaku, tako i na njen koren, što dovodi do slabljenja vlasi i učestalijeg opadanja.

Kutikula koja predstavlja spoljni sloj kose ima zaštitnu ulogu, jer štiti kosu od oštećenja. Međutim, amonijak koji je sastavni deo farbi za kosu prodire u kutikulu i oštećuje je podižući istovremeno pH vrednost kose.

Farbanje može oslabiti protein keratin koji je ključan za snagu kose, što dovodi do lomljive kose koja lako opada.

Osim toga, iritacija kože glave usled hemikalija može izazvati upalu folikula dlake, što može dovesti do opadanja kose. Kod nekih ljudi, ova iritacija može izazvati alergijsku reakciju koja može uzrokovati dodatno opadanje kose. Ovi faktori zajedno mogu uzrokovati da kosa postane tanja i da se lako lomi, što može dovesti do primetnog gubitka kose.

opadanje kose posle farbe

Izloženost kose amonijaku dovodi do njenog oštećenja jer amonijak prodire duboko u kutikulu kose, a podizanje kutikule pospešuje učestalo opadanje kose kome najčešće prethodi lomljenje vlasi. Drugim rečima, farbe ne samo da dovode do slabljenja korena kose, već istovremeno dovode i do slabljenja proteinske strukture dlake.

Usled farbanja, kosa ne samo da postaje proređena i da opada, već i znatno sporije raste. Farbana kosa zahteva mnogo više nege, jer jedino tako će se smanjiti učestalo opadanje. I ne zaboravite, kosa koja je negovana, hidrirana i adekvatno nahranjena će uspeti da odoli negativnom uticaju farbe za kosu.

Šta uraditi kako bi se sprečilo učestalo opadanje kose?

Sigurni smo da ovo pitanje muči mnoge od vas. Jedini pravi odgovor bi bio da prestanete da se farbate, ali znamo da vam se ovaj predlog ne dopada i potpuno vas razumemo. Mada, ne bi bilo loše da na svaka tri meseca ofarbate celu dužinu kose a u međuvremenu samo izrastak. U svakom slučaju, istražili smo rešenja koja će vam sigurno biti od koristi.

Ne bi bilo loše da dosadašnje farbe za kosu zamenite polutrajnim ili još bolje prirodnim farbama, jer znatno manje oštećuju kosu. Umesto dosadašnjih farbi odaberite farbe bez amonijaka, jer one istovremeno hrane i obogaćuju kosu. U svakom slučaju, važno je da preventivno delujete kako biste sprečile opadanje kose od farbe.

Međutim, ukoliko se često farbate i već imate problem sa opadanjem kose, naš predlog je Viviscal suplementacija. Ovaj vitaminski suplement provereno posdtiče rast kose, održava normalan ciklus rasta i, što je najvažnije, kosu čini zdravom i bujnom.

Kako ojačati kosu i sprečiti njeno opadanje nakon farbanja?

Činjenica je da jaka i zdrava kosa znatno lakše odoleva izazovima koji su neminovni prilikom farbanja kose. Ukoliko se već suočavate s ovim izazovom, preporučujemo dubinsko hidriranje kose, zahvaljujući kome ćete ojačati kosu u korenu i sprečiti njeno opadanje usled farbanja.

Dajte kosi dovoljno vremena za oporavak kose između dva tretmana. Ako je moguće, izbegavajte i druge tretmane poput peglanja, uvijanja ili sušenja fenom nakon farbanja.

Pravilna nega kose posle farbanja je ključna. Koristite šampone, regeneratore i maske namenjene oštećenoj ili farbanoj kosi. Redovno hidriranje i nega kose mogu pomoći u oporavku kose i sprečiti njeno opadanje.

Ključna stvar u tome je da zauvek zaboravite šampone sa štetnim sastojcima kojima je inače preplavljeno tržište.

Šamponi bez sulfata će uspeti temeljno da očiste ne samo kosu već i vlasište, a pri tom neće prouzrokovati oštećenja. Upotrebom Viviscal šampona ćete veoma brzo uspeti da oporavite kosu. Ovaj neverovatan šampon održava kožu glave zdravom i pospešuje rast kose. Istovremeno hrani dlaku od korena ka vrhu i obezbeđuje joj potrebne vitamine i minerale.

Osim toga, neophodno je koristiti i pakovanja za kosu, jer deluju dubinski, prodiru u srž dlake i ojačavaju je iznutra. Uvek birajte prirodna pakovanja koja sadrže vitamine i minerale zahvaljujući kojima će kosa postati jača. Takođe, upotreba kvalitetne maske za kosu će dubinski hidrirati i nahraniti kosu, a istovremeno će joj pomoći da se što pre oporavi.

Farbanje kose neretko dovodi i do pojave rascvetalih krajeva i to ne smete olako shvatiti. Krajevi su važni, jer bez njih frizura neće izgledati lepo i nećete moći da imate željeni oblik kose i frizuru ma koliko se trudili.

A ukoliko već doživljavate opadanje kose nakon farbanja, prvi korak u oporavku je da prekinete sa daljim hemijskim tretmanima i da svojoj kosi omogućite vreme da se oporavi. Uz to, upotreba tretmana za kosu koji su obogaćeni vitaminima i proteinima može pomoći u obnavljanju kose.

Promene u ishrani takođe mogu biti veoma korisne. Ishrana bogata vitaminom E, omega-3 masnim kiselinama i biotinom može podstaći rast kose.

Da li uopšte postoji bezbedno farbanje kose?

Verovatno ne želite da prestanete sa farbanjem, jer nikome od nas ne bi prijalo da šeta sa izrastkom. Osim alternativnog rešenja koje podrazumeva upotrebu prirodnih farbi i nešto ređe farbanje cele dužine kose, važno je da redovno hranite kosu.

Istina, prirodne farbe za kosu ne pružaju širok dijapazon boja i nijansi. Njima možete donekle posvetleti ili potamneti prirodnu boju kose, ali svakako ne možete očekivati radikalne promene. Nisu svemoguće, ali su dosta dobro alternativno rešenje.

Ukoliko odaberete varijantu da na svaka 3 meseca ofarbate celu dužinu kose, a u međuvremenu samo izrastak, ubrzo ćete videti pozitivne efekte. Krajevi neće biti oštećeni, a vaša kosa će biti ofarbana, uredna i laka za oblikovanje.

Osim toga važno je da redovno hranite svoju kosu. Posebno kada je u pitanju farbana kosa, jer zahvaljujući hranljivim sastojcima iz maski za kosu sprečavate njeno opadanje.

Maske za farbanu kosu

Zahvaljujući adekvatnim maskama, ne samo da ćete uspešno hidrirati kosu pružajući joj neophodne materije, već ćete je i dubinski nahraniti. Pomoću odgovarajućih maski ćete uspeti da ojačate koren i zaštitite kutikulu, te ćete tako vrlo uspešno sprečiti opadanje kose usled farbanja.

Maska od jaja

Maska za kosu od jaja obiluje hranljivim materijama i proteinima zahvaljujući kojima ćete ojačati kosu iz korena i sprečiti njeno opadanje koje nastaje kao posledica farbanja.

Potrebni sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika arganovog ulja

Način pripreme

Pomešajte sve sastojke kako biste dobili homogenu masu a zatim nanesite na kosu, dobro utrljajte i ostavite da odstoji okvirno 45 minuta. Kako biste videli rezultate, preporučljivo je da ovu masku koristite dva puta nedeljno. Ubrzo ćete primetiti da vam je kosa znatno ojačala, a opadanje se svelo na razumnu meru.

Ukoliko se budete pridržavali svih gore navedenih saveta, nesmetano ćete uživati u svojoj ofarbanoj kosi bez bojazni da će se prorediti.

Farbana kosa može biti divna, ali budite oprezni

Iako farbanje kose može biti divan način da izrazite svoju ličnost i promenite svoj izgled, važno je zapamtiti da ovaj postupak može imati neke negativne posledice, uključujući opadanje kose. Da biste smanjili rizik, od vitalne je važnosti da birate farbe koje su manje agresivne, pružate svojoj kosi odgovarajuću negu pre i posle farbanja, i da se ne ustručavate da potražite profesionalnu pomoć ako opadanje kose postane preterano.

Pravilno razumevanje kako farbanje utiče na kosu, primena preventivnih mera i briga o zdravlju kose nakon farbanja, ključni su elementi za održavanje zdrave, sjajne kose bez obzira na to koje ste boje odabrali. Svi želimo da naša kosa izgleda lepo, ali ne treba zanemariti njeno zdravlje.

I da rezimiramo – prirodna farba, tromesečno farbanje cele dužine, kvalitetni preparati, kao i redovno korišćenje maske za farbanu kosu će svakako pomoći da sprečite opadanje kose nakon farbanja.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up