Kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca?

Opadanje kose kod muškaraca je znatno češća pojava danas nego što je to bilo nekad. Eksperti kao glavni razlog navode promenu životnog stila, nepravilnu ishranu i svakodnevni stres. Gubitak kose za većinu muškaraca donosi brigu i razočaranje novim izgledom, a samim tim neminovno dolazi i do gubitka samopouzdanja.
opadanje kose muskarci

Opadanje kose kod muškaraca je znatno češća pojava danas nego što je to bilo nekad. Eksperti kao glavni razlog navode promenu životnog stila, nepravilnu ishranu i svakodnevni stres. Gubitak kose za većinu muškaraca donosi brigu i razočaranje novim izgledom, a samim tim neminovno dolazi i do gubitka samopouzdanja.

opadanje kose muskarci

Statistika kaže da veliki broj muškaraca ima želju da jednom zauvek reši ovaj problem. Ovo je posebno karakteristično za mlađe muškarce kod kojih dolazi do opadanja kose odmah nakon puberteta.

Smatra se da je rano opadanje kose kod muškaraca genetski uslovljeno, mada može biti usled hormonskih promena ili usled nekih zdravstvenih tegoba. A ne isključuje se i upotreba pojedinih lekova. 

Androgena alopecija se smatra najčešćim krivcem za opadanje kose kod muškaraca, a ono što može da uspori ili eliminiše ovu pojavu je pravovremena reakcija kao i pomoć stručnih lica. Zato, ukoliko primetite prve znake opadanja kose, nemojte čekati. Pravovremenim delovanjem ova bitka i te kako može da se dobije.

Nekada to deluje kao prolazni problem i veruje se da će brzo proći, ali kada uzme maha i postane ozbiljno tada mnogi muškarci kreću u potragu za adekvatnim rešenjem.

Krajnje rešenje je transplatacija kose, ali postoje brojni tretmani pomoću kojih možete sprečiti dalji gubitak kose i obnoviti njen rast. I što je najvažnije, pravilnom upotrebom proverenih preparata opadanje kose kod muškaraca može se svesti na razumnu meru.

Zašto se javlja gubitak kose kod muškaraca?

Opadanje kose je normalan proces pri kome se dlake nakon 2 do 6 godina rasta smenjuju novim, pri čemu je normalno da dnevno opadne do 100 dlaka.

Kod androgene alopecije kosa se polako tanji i taj proces može trajati čak i godinama. Tek kada dlaka potpuno otpadne, pri čemu više ne dolazi do njene obnove, mnogi muškarci tek tada postanu svesni šta se zapravo dešava. Upravo iz tog razloga je važno da utičete na dlake još dok su u fazi tanjenja kako biste sprečili njihovo nepovratno opadanje.

Šta je muška nasledna ćelavost?

Bitan uzrok za opadanje kose kod muškaraca je svakako genetika, tako da do naslednog opadanja kose može doći već u kasnim dvadesetim godinama. Osim genetskog faktora, dosta je zaslužan i nivo muških hormona. Procenjuje se da čak oko 50% muškaraca ima problem sa naslednim opadanjem kose.

Naglo opadanje kose kod muškaraca je neprijatno stanje koje neretko dovodi do gubljenja samopouzdanja. Ovo se najčešće dešava kao posledica nekog šoka ili jakog stresa, bilo da je u pitanju emotivni ili fizički stres. Nažalost, gubitak kose kod muškaraca iz ovih razloga je jako česta pojava danas.

Kako se manifestuje postepeno opadanje kose kod muškaraca?

Specifičnost genetske ćelavosti se ogleda u tome da se kosa najpre proredi napred stvarajući zaliske koji podsećaju na slovo M, a zatim počinje da se tanji i na temenu. Takođe, opadanje kose kod muškaraca može ići i u suprotnom smeru, odnosno prvo da se javi na temenu a zatim se proširuje.

Osim gore navedenih primera, može se javiti i postepeno opadanje kose koje je najčešće primetno prilikom češljanja ili pranja kose. Razlog postepenog opadanja kose je najčešće genetske prirode.

Opadanje kose kod muškaraca izazvano mehaničkim faktorima poput kape može negativno utiče na folikul dlake, ali diskutabilno je koliko zaista nošenje kape izaziva ćelavost. Povremeno nošenje kape ili kačketa neće smetati, jer folikuli kose se mogu uništiti jedino višegodišnjim neprestanim nošenjem kape.

Opadanje kose kod muškaraca na temenu i na zaliscima

Opadanje kose na temenu je nešto što je istovremeno i najupečatljivije i što mnogo smeta muškarcima. Sa druge strane, i opadanje kose na zaliscima je nešto što neretko dovodi do gubitka samopouzdanja. Stoga nije čudno što veliki broj muškaraca usled ovakvog opadanja kose odluči da se ošiša na ćelavo.

Istina, u poodmaklom stadijumu je vrlo teško nešto promeniti, ali ukoliko se pravovremeno reaguje, poboljšanje će biti vidljivo. Važno je preventivno delovati čim se pojave prvi znaci opadanja kose. Kvalitetan tretman koji prvenstveno podrazumeva šampon na prirodnoj bazi može biti od velike pomoći.

Opadanje kose kod muškaraca u pubertetu

Istina, ovo je veoma retka pojava i javlja se kao posledica divljanja hormona. To je period kada se pojavljuju bubuljice, a katkad i mestimično opadanje kose. Olakšavajuća okolnost je što ova pojava najčešće ne preraste u neki veći ili ozbiljniji problem.

Svakako, neophodna je pravilna nega kose posebno ukoliko postoji genetska predispozicija za ćelavost. Najbolje je koristiti blage prirodne šampone kako se ne bi opteretila koža glave i narušila pH vrednost, kao i uspostaviti hormonski balans.

Kako identifikovati stepen gubitka kose?

Pre nego što se uplašite da ćete ostati ćelavi, najpre bi trebalo da znate koji faktori su prethodili opadanju kose. Ukoliko naglo počnete da gubite kosu ili kosa počne da opada u pečatima, to može biti posledica neke drastične promene.

Najčešće je u pitanju stres, nepravilna ishrana ili posledica neke bolesti. Ovakve situacije dovode do promena koje na kosi postaju vidljive tek nakon nekoliko meseci, a manifestuju se opadanjem kose u pečatima ili čak ravnomernim opadanjem.

muskarci i opadanje kose

Ukoliko primetite da su vam zalisci sve veći a pri tom ste počeli da ćelavite i na temenu, sasvim je moguće da je u pitanju muška ćelavost. Postoje različiti oblici ćelavosti, te tako dok pojedini muškarci gube deo kose na temenu, drugi mogu ostati samo bez prednjeg dela kose.

Da bi se identifikovao stepen gubitka kose može se koristiti Norvudova skala, zahvaljujući kojoj se može precizno odrediti napredovanje i tip gubitka kose.

Recite stop opadanju kose na lak i jednostavan način

Što pre opadanje kose stavite pod kontrolu, veća je verovatnoća ne samo da ćete zadržati postojeću kosu, već ćete poboljšati rast nove kose. Iako veliku ulogu u gubitku kose igra genetika, to ne treba da vas obeshrabri. Svakako postoje mere koje možete preduzeti kako biste usporili proces opadanja kose.

Istina, uticaj gena je teško sprečiti, ali pravilna nega i promena životnih navika mogu dovesti do oporavka kose i sprečavanja dalje ćelavosti.

Na opadanje kose koje nije uslovljeno genetskim faktorima, prema rečima priznatih svetskih stručnjaka, može se preventivno delovati. Prvenstveno se misli na promenu načina ishrane, upotrebu proverenih preparata za kosu, kao i na adekvatnu zaštitu od sunca.

Promenite način ishrane

S obzirom da neki zdravstveni problemi mogu dovesti do gubitka kose, važno je da povedete računa o kvalitetu ishrane. Uvrstite u ishranu namirnice koje su bogate gvožđem, pojačajte unos proteina i omega 3 masnih kiselina. Ne zaboravite vitamin B koji je neophodan za rast kose

Koristite proverene preparate za kosu

Izbegavajte sulfate i parabene, kao i stilizovanje kose uljima koja nisu 100% prirodna. Ovakvi proizvodi štetno deluju na kožu stvarajući perut ili višak sebuma. Istovremeno dovode do začepljenja pora, ometajući rast nove kose.

Viviscal preparati za muškarce su idealni jer sprečavaju opadanje i pospešuju rast kose. Reč je o svetski priznatim i proverenim preparatma koji su jedinstven proizvod na tržištu koji je prilagođen muškarcima.

Viviscal Man je vitaminski suplement za rast kose namenjen muškarcima. Istovremeno predstavlja najprodavaniji proizvod u SAD kojim su muškarci generalno oduševljeni. U pitanju je jedinstveni suplement koji, osim što obnavlja kosu, istovremeno održava njen normalan ciklus rasta.

S obzirom na sastojke kao što su vitamin C, Amino Mar kompleks, ekstrat rastavića, cink, ekstrat lanenog semena i kalcijum, njegova delotvornost je nešto što se očekuje i podrazumeva. Kao potpuno jedinstveni preparat na tržištu može da se pohvali savršenom formulom za podsticanje rasta kose kod muškaraca.

Viviscal Man Full Force Shampoo sadrži jedinstveni AnaTel kompleks, koji produžava aktivnu fazu rasta dlaka čime efikasno smanjuje opadanje kose. Još ako se na to doda da u svom sastavu nema parabena, sulfata i veštačkih boja, onda je sasvim razumljivo zašto se muškarci koji vode računa o svom izgledu opredeljuju baš za njega.

Viviscal Profesional je jedinstvena i obogaćena vitaminska suplementacija za regeneraciju kose, koja je podjednako namenjena pripadnicima oba pola koji imaju problem sa intenzivnim opadanjem kose.

Zaštitite kosu od sunca

Maksimalno se potrudite da zaštitite kosu od sunca jer preterano izlaganje sunčevim zracima ima negativan efekat i može biti kobno po gustinu kose. Osim što je dodatno isušuje, sunce dovodi do ispucalih krajeva, a tako oštećena kosa postaje nezdrava i sklona opadanju.

Iz svega navedenog zaključujemo da opadanje kose kod muškaraca ne treba da bude tako traumatično kao što izgleda na prvi pogled. Osim toga, ne bi trebalo da utiče na nivo samopouzdanja, jer rešenje ipak postoji.

Važno je otkriti uzrok koji je doveo do opadanja kose kako bi se posledice lakše sanirale. U svakom slučaju, naša preporuka je da delujete preventivno koristeći adekvatne preparate kako ne biste imali problem sa opadanjam kose.

Opadanje kose se može rešiti pravilnom negom i upornošću

Izvor

Iako je gubitak kose kod muškaraca čest problem, uz trud i adekvatne proizvode možete postići odlične rezultate i sprečiti dalje opadanje. Iako vam možda deluje da trenutni problem nije tako veliki i da nema potrebe za tim, preventivom se gubitak kose seče u korenu i to je ujedno i najbolji način da se izborite sa njim.

Nije isti svaki uzrok gubitka kose isti, a mnogi od njih su izlečivi, pa je najbitnije od svega prepoznati uzrok i reagovati na vreme. Što više čekate da se opadanje kose reši samo od sebe, sve su veće šanse da se gubitak kose proširi. 

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

4.490,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Feritin za kosu

Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Saznajte više...