Najbolje navike za zdravu kosu

Zdrava kosa je važna za mnoge ljude, ali nekad može biti teško znati koje su navike najbolje za nju. Srećom, uključivanje nekoliko jednostavnih koraka u negu kose može pomoći da učinite kosu zdravijom.

Izvor fotografije: Photo by Vitolda Klein on Unsplash

Zdrava kosa je važna za mnoge ljude, ali nekad može biti teško znati koje su navike najbolje za nju. Srećom, uključivanje nekoliko jednostavnih koraka u negu kose može pomoći da učinite kosu zdravijom.

Od zaštite kose i pravilne ishrane do redovnog odlaska kod frizera i tretmana dubokog pranja, u ovom članku ćemo videti koje su to najbolje navike za zdravu kosu koje bi trebalo da počnete da primenjujete već danas.

Očešljajte kosu pre tuširanja

Pre nego što počnete da češljate kosu, uverite se da je suva ili vlažna, ne mokra. Mokra kosa je sklonija lomljenju i oštećenju, pa je najbolje da se češljate pre pranja kose ili tuširanja. Prilikom češljanja, budite nežni i koristite češalj sa širokim zupcima ili četku da biste izbegli lomljenje. Počnite od vrhova kose i polako idite dokorena.

Redovno masirajte vlasište

Pored češljanja pre tuširanja, masaža vlasišta je takođe korisna za podsticanje zdravog rasta kose. Masiranjem vlasišta možete povećati cirkulaciju u koži glave, što pomaže u jačanju postojećih vlasi i podsticanju rasta nove kose.

Odvojite vreme za maske za kosu

Maske za kosu su odlične za hidrataciju i ishranu kose. One su važan deo kvalitetne nege kose jer pomažu u njenom obnavljanju. Maske takođe pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih spoljnim faktorima, poput UV zraka i zagađenja.

One pružaju ključne vitamine i minerale koji podstiču zdrav rast, sjaj i mekoću. Takođe mogu pomoći u slučaju oštećenja od stilizovanja, farbanja i hemijskih tretmana. Maske za kosu su posebno korisne za suvu ili oštećenu kosu.

Vodite računa o sastojcima u preparatima za kosu

Prilikom odabira proizvoda za kosu, vodite računa o sastojcima. Izbegavajte proizvode sa parabenima, silikonima i ftalatima, a fokusirajte se na one koji imaju sastojke kao što su kokosovo ulje, shea puter i arganovo ulje jer oni pomažu u hranjenju i zaštiti kose od oštećenja.

Takođe, trebalo bi da koristite balzam i šampon koji odgovaraju vašem tipu kose. Viviscal balzami i Viviscal šamponi su proizvodi koji se koriste širom sveta. Oni su sjajno rešenje ukoliko želite da posvetite posebnu pažnju nezi kose.

Redovno idite kod frizera

Izvor fotografije: Photo by Adam Winger on Unsplash

Redovno šišanje će pomoći da sprečite ispucale vrhove i obnavljate kosu svakih par meseci. Odlazak kod frizera je jedan od najboljih načina da vaša kosa bude zdrava. Dobar frizer može pomoći u sprečavanju ispucalih vrhova, a svi znamo da ispucali vrhovi mogu oštetiti kosu i učiniti da izgleda beživotno. Pored toga, redovno šišanje može pomoći da vaša frizura izgleda sveže.

Međutim, treba pomenuti da je vrlo važno pronaći frizera koji zna kako da pristupi vašem tipu kose. Različiti tipovi kose zahtevaju različite tehnike šišanja kako bi se postigao željeni izgled. Takođe je važno da sa svojim frizerom razgovarate o tome kakav izgled želite kako bi oni dali najbolji savet kako da to postignete.

Negujte kožu glave

Nezdravo vlasište može dovesti do problema kao što su perut ili suvoća kose. Sa druge strane, zdravo vlasište je od suštinskog značaja za zdrav rast kose, pa ga treba redovno masirati uljem ili serumom kako biste ga nahranili i hidrirali.

  • Koristite hranljivi serum za balansiranje vlasišta. Hranljivi serumi mogu pomoći da se uspostavi ravnoteža neuravnoteženog ili suvog vlasišta, tako podstičući zdraviji rast kose.
  • Redovno primenjujte dubinsko pranje kose. Dubinsko pranje je važno za uklanjanje prljavštine i ostataka kozmetičkih proizvoda sa kože glave, kao i za održavanje prirodne pH ravnoteže.
  • Češljajte kosu svakodnevno četkom od prirodnih materijala. Svakodnevno češljanje kose pomaže u preraspodeli ulja od korena kose do vrhova, što podstiče zdravije cele dlake.

Izbegavajte oblikovanje kose aparatima

Toplotno oblikovanje može vremenom prouzrokovati štetu, pa pokušajte da ograničite korišćenje ovih aparata ili koristite niže temperature. Pegla je odlična za postizanje nekih frizura, ali je treba oprezno koristiti.

Česta upotreba pegle može da izazove suvoću, lomljenje, ispucale vrhove, pa čak i preranu pojavu sede kose. Nažalost, oštećenja nastala korišćenjem pegle za kosu se teško leče, jer kada se proteini u kosi oštete, teško se vraćaju u normalu.

Takođe je važno da koristite sredstvo za zaštitu od toplote svaki put kada koristite peglu za kosu. Sredstva za zaštitu od toplote stvaraju toplotnu barijeru između kose i pegle, štiteći je od intenzivne toplote. Bez upotrebe zaštitnog sredstva, kosa će biti podložnija isušivanju, lomljenju i oštećenju.

Povećajte unos proteina

Kosa se sastoji od proteina koji se zove keratin, pa su proteini neophodni za rast zdrave kose. Konzumiranje adekvatnih količina proteina je važno za rast kose, jer pomaže u izgradnji i obnavljanju tkiva u kosi. Hrana kao što su jaja, riba, piletina i ćuretina, mlečni proizvodi, orašasti plodovi i semenke, je sjajan izvor proteina koji mogu pomoći u podsticanju rasta kose.

Pored toga, biotin je važan nutrijent za sintezu keratina koji pomaže u jačanju folikula dlake. Gvožđe i omega 3 masne kiseline su takođe neophodni elementi za zdrav rast kose.

Međutim, važno je napomenuti da previše proteina zapravo može dovesti do slabijeg rasta kose zbog narušivanja ravnoteže u ishrani. Najbolje je održavati uravnoteženu ishranu sa adekvatnim količinama proteina, vitamina i minerala, kako bi kosa bila zdrava.

Koristite suplemente za kosu


Izvor fotografije: Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Kada govorimo o hranljivim materijama, treba pomenuti i suplemente koji podstiču rast kose. Često kroz unos hrane ne možemo pružiti telu sve potrebne elemente, pa je to slučaj i sa kosom. Međutim, ako bismo pobrojali sve potrebne vitamine i minerale za kosu, bio bi to poduži spisak suplemenata koje treba kupiti.

Srećom, postoje Viviscal suplementi za žene ali i za muškarce, koji su provereno efikasni u podsticanju rasta kose. Jedna Viviscal tableta menja nekoliko drugih suplemenata, što čini upotrebu ovog suplementa izuzetno praktičnom i efikasnom.

Dobre navike su najbolji put do zdrave kose

Nije tajna da se do zdrave kose dolazi redovnom negom i pažnjom. Ove navike pomoći će vam da održite zdravlje kose i vlasišta.

Izbegavanje aparata za kosu i hemijskih tretmana, korišćenje visokokvalitetnih proizvoda za negu kose, redovni odlasci kod frizera, izbegavanje prekomernog pranja kose, uravnotežena ishrana i dovoljno vode, kao i izbegavanje stresa i toksina iz životne sredine, važni su koraci ka održavanju zdrave kose.

Na prvi pogled deluje kao da je ovo mnogo truda, ali vremenom će sve ove navike ući u vašu rutinu i pomoći da održite kosu zdravom i lepom.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga