Moć zeolita za kosu

Zeoliti, vrsta mikroporoznih minerala nastalih od vulkanskog pepela i alkalne vode, dugo se koriste u različitim industrijskim, poljoprivrednim i medicinskim sektorima. Njihove jedinstvene sposobnosti apsorpcije i razmene jona čine ih svestranim sredstvom. Međutim, jedna manje poznata, ali jednako moćna primena zeolita leži u nezi kose.

Izvor fotografije: Photo by USGS on Unsplash

Zeoliti, vrsta mikroporoznih minerala nastalih od vulkanskog pepela i alkalne vode, dugo se koriste u različitim industrijskim, poljoprivrednim i medicinskim sektorima. Njihove jedinstvene sposobnosti apsorpcije i razmene jona čine ih svestranim sredstvom. Međutim, jedna manje poznata, ali jednako moćna primena zeolita leži u nezi kose.

Ovaj sveobuhvatni vodič istražuje nauku iza zeolita, njihovu vezu sa zdravljem kose i mnoštvo pozitivnih efekata koje nude, a prikazuje i praktične načine njihove upotrebe, te neke uobičajene zablude povezane s njihovom upotrebom.

Nauka iza zeolita

Zeoliti su fascinantni aluminijum silikatni minerali poznati po svojim jedinstvenim strukturama i svojstvima. Nastaju prirodnim putem, kada slojevi vulkanskog pepela reaguju sa alkalnom podzemnom vodom tokom dužeg vremenskog perioda, što rezultira strukturom nalik saću. Ova složena trodimenzionalna mreža međusobno povezanih kanala i šupljina daje zeolitima izvanredne sposobnosti apsorpcije i razmene jona.

Struktura zeolita je takva da mogu da zadrže vodu, katjone poput natrijuma, kalijuma, kalcijuma i razne druge molekule unutar svojih šupljina. Takva svojstva posledica su negativnog naboja zeolitne mreže koja nastaje zamenom atoma silicijuma atomima aluminijuma u aluminosilikatnoj strukturi.

Ovaj negativni naboj privlači i veže pozitivno nabijene jone (katjone), koji se zatim mogu zameniti drugim jonima u okolnom rastvoru. Ova svojstva razmene jona jedan su od razloga zašto je primena zeolita toliko široka.

Pored njihove sposobnosti razmene jona, zeolite karakteriše i visoka termička stabilnost te otpornost na različite hemijske uslove. To ih čini idealnim za različite industrijske primene, od rafinacije petrohemijskih proizvoda do kontrole zagađenja. Međutim, njihova sposobnost da apsorbuju toksine i nečistoće čini ih posebno interesantnim za negu kose.

U kontekstu nege kose, sposobnost zeolita da apsorbuju može se koristiti za uklanjanje nečistoće, ulja i ostataka od proizvoda za negu kose koji se vremenom nakupljaju na vlasištu. To dovodi do zdravijeg vlasišta, što u konačnici podstiče rast i zdravlje kose. Pored toga, svojstvo razmene jona zeolita može pomoći pri balansiranju mineralnog sadržaja na vlasištu, te tako blagotvorno deluje na zdravlje kose.

Kako se istraživanje u ovoj oblasti nastavlja, verovatno ćemo dobiti još dublje uvide u to kako zeoliti funkcionišu i kako najbolje da iskoristimo njihova jedinstvena svojstva za što zdraviju kosu.

Kako koristiti zeolit za kosu

Izvor fotografije: Photo by Element5 Digital on Unsplash

Uključivanje zeolita u negu kose jednostavan je i efikasan način da iskoristite njihove brojne prednosti.

 • Proizvodi za negu kose sa zeolitima: Različiti brendovi za negu kose prepoznali su potencijal zeolita i uključili ih u svoje linije proizvoda. Od šampona i regeneratora do seruma i tretmana za dubinsku negu, na tržištu možete pronaći različite proizvode sa zeolitima. Ovi proizvodi obično kombinuju zeolite sa drugim korisnim sastojcima za zdravlje kose, stvarajući holističko rešenje za negu vaše kose.
 • DIY tretmani za kosu sa zeolitima: Ako ste ljubitelj tretmana za kosu koje možete napraviti sami, zeolit za kosu može biti odlična dopuna u domaćim smesama.
 1. Maska za kosu sa zeolitom: Pomešajte zeolit u prahu s hidratantnim sastojkom poput gela od aloe vere ili kokosovog ulja da biste napravili gustu pastu. Nanesite ovo na vlasište i kosu, ostavite da deluje oko 15 do 20 minuta, a zatim isperite. Ova maska može pomoći u detoksikaciji vlasišta i kose, podstičući rast kose.
 2. Ispiranje kose zeolitom: Rastvorite malu količinu zeolita u prahu u vodi i koristite ovo kao završno ispiranje nakon klasičnog šamponiranja i korišćenja regeneratora. Ovo ispiranje pomaže u uklanjanju preostale nakupine proizvoda te balansiranju pH vrednosti vlasišta.

Koristeći zeolit za negu kose, detoksifikaciona i sredstva razmene jona koja ovi minerali poseduju učiniće kosu zdravijom i sjajnom. Ipak, individualna iskustva mogu varirati, pa je važno slušati potrebe vaše kose i, shodno tome, pružiti joj negu koja joj prija.

Potencijalne nuspojave i mere opreza

Iako se zeolit za kosu generalno smatra sigurnim za upotrebu, bitno je razumeti potencijalne nuspojave i neophodne mere opreza kako biste ih pravilno i sigurno koristili.

Potencijalne nuspojave

Iako je zeolit za kosu prirodni mineral i obično se dobro podnosi, neki pojedinci mogu iskusiti određene nuspojave, kao na primer:

 • Suvoća: Snažna apsorptivna svojstva zeolita mogu dovesti do prekomernog uklanjanja prirodnih ulja sa vašeg vlasišta, što potenijalno može izazvati suvoću. Česta upotreba zeolita, prirodno suva kosa ili vlasište, mogu dovesti do pojačanog osećaja suvoće.

Iritacija vlasišta: Neki ljudi, posebno oni sa osetljivijom kožom, mogu iskusiti iritaciju ili blago peckanje na vlasištu nakon korišćenja proizvoda ili tretmana sa zeolitom.

Mere opreza i saveti za korišćenje zeolita na kosi

Ukoliko odlučite da isprobate zeolite u nezi kose, bitno je da imate na umu nekoliko mera opreza:

 • Uvek sprovedite test na malom području pre nego što isprobate novi zeolit proizvod ili DIY tretman. Nanesite malu količinu na unutrašnji deo ruke i sačekajte 24 sata da vidite da li se javlja bilo koja neželjena reakcija.
 • Ako imate osetljivo vlasište, počnite da koristite proizvode sa zeolitima jednom nedeljno i postepeno povećavajte učestalost kako se vlasište prilagođava.
 • Ako koristite zeolit u prahu za DIY tretmane, neka bude kozmetičkog tipa. Takođe, za sigurnu upotrebu, uvek sledite uputstva na pakovanju.
 • Tretmane sa zeolitima uvek isperite temeljno da biste ukolnili bilo kakvu preostalu nakupinu.
 • Ako imate prethodno postojeće stanje vlasišta ili osetljivu kožu, preporučljivo je da se konsultujete sa dermatologom ili profesionalnim trihologom pre nego što započnete bilo koji novi režim nege kose, uključujući upotrebu zeolita.
 • Iako zeolit ima mnogo prednosti za kosu, važno je ne preterivati u njegovoj upotrebi. Najpre ga koristite jednom nedeljno i pratite kako kosa i vlasište reaguju. Zatim možete prilagoditi učestalost upotrebe kako želite.

Zeoliti su malo poznati suplementi, a mogu mnogo da učine za kosu

Zeolit za kosu, sa svojim jedinstvenim svojstvima i potencijalom za poboljšanje zdravlja kose, predstavljaju zanimljiv dodatak industriji preparata za negu. Njihova sposobnost za detoksikaciju, balansiranje pH vlasišta i stimulaciju rasta kose čini ih sjajnim sastojkom za negu vaše kose. Međutim, kao i sa svakim novim proizvodom, važno je dobro se informisati te preduzeti mere opreza za njihov optimalan učinak.

Iako zeoliti imaju višestruke potencijalne koristi, njihova efikasnost nije univerzalna i može varirati na osnovu tipa kose, stanja vlasišta i opšteg zdravlja. Stoga je ključno slušati potrebe svoje kose i vlasišta i prilagoditi negu shodno tome. Ako imate bilo kakve sumnje ili doživite bilo kakve neželjene reakcije, ne oklevajte da se konsultujete sa profesionalcem za negu kose ili dermatologom.

Takođe, vredi napomenuti da, iako zeoliti mogu doprineti zdravlju kose, oni treba da čine samo deo šire slike nege kose koja uključuje balansiranu ishranu, redovnu hidrataciju i odgovarajuće prakse održavanja kose. Zdravlje kose, baš kao i opšte zdravlje, zavisi od više faktora, a zeoliti su samo jedan deo te složene slagalice.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga