Masaža kože glave: Koje su koristi i tehnike primene?

Masaža kože glave nije samo za relaksiranje, već može imati i brojne prednosti za zdravlje kose i opšte stanje. Mnogi stručnjaci slažu se da redovna masaža može poboljšati cirkulaciju u vlasištu, što dovodi do bolje prehrane folikula kose i može pospešiti njihov rast. Osim toga, masaža glave može smanjiti učestalost glavobolja, doprineti smanjenju napetosti i doprineti opuštanju.
Masaža kože glave

Masaža kože glave nije samo za relaksiranje, već može imati i brojne prednosti za zdravlje kose i opšte stanje. Mnogi stručnjaci slažu se da redovna masaža može poboljšati cirkulaciju u vlasištu, što dovodi do bolje prehrane folikula kose i može pospešiti njihov rast. Osim toga, masaža glave može smanjiti učestalost glavobolja, doprineti smanjenju napetosti i doprineti opuštanju.

Postoje razne tehnike masaže, ali svima je cilj postizanje blagotvornih efekata na zdravlje kose i opuštanje tela. Eterična ulja kao što su ulje ruzmarina i eukaliptusa često se koriste tokom masaže, ne samo zbog njihovog ugodnog mirisa već i zbog sposobnosti da stimulišu folikule dlake. Masaža glave može se vršiti i kod kuće, kao dodatak redovnom pranju kose, koristeći prirodne šampone koji su posebno formulisani da pruže dodatnu negu.

Prednosti masaže kože glave

Masaža kože glave donosi niz značajnih prednosti koji mogu doprineti kako opštem osećaju dobrog zdravlja, tako i specifičnim aspektima nege i zdravlja kose.

Poboljšava cirkulaciju

Pravilnom masažom kože glave, povećava se protok krvi do folikula dlake, što može poboljšati ishranu i oksigenaciju celija. Ovo, zauzvrat, može doprineti zdravlju i vitalnosti kose.

Smanjenje stresa

Jedna od ključnih koristi koja se često ističe je sposobnost masaže glave da dovede do stanja opuštanja i time smanji nivo stresa. Ovo može imati pozitivne posledice ne samo na opuštanje mišića glave i vrata, već i na opštu dobrobit pojedinca.

Podsticanje rasta kose

Kroz stimulaciju i jačanje krvotoka, redovna masaža kože glave može podstaći rast kose. Aktivacija folikula može pomoći u borbi protiv ćelavosti i poboljšati gustinu kose.

Priprema kože za tretmane

Masaža kože glave može olakšati apsorpciju proizvoda za negu kose, pripremajući kožu glave da bude receptivnija za tretmane poput maski, ulja ili seruma. Opšte stanje kože glave se može unaprediti, čineći je zdravijom i otpornijom na stanja poput peruti ili iritacije.

Tehnike masaže kože glave

Postoji nekoliko tehnika koje se mogu koristiti kada je u pitanju ova vrsta masaže.

 • Kružna masaža: Ova tehnika uključuje korišćenje vrhova prstiju da se nežno masira koža glave kružnim pokretima. Prsti nežno prelaze preko skalpa, počevši od predela iznad ušiju i polako se krećući prema vrhu glave.
 • Tapkanje: Lagano tapkanje prstima po skalpu može stimulisati nerve i povećati cirkulaciju. Ovo bi trebalo raditi nežno i sa ritmom kako se ne bi izazvala nelagodnost.
 • Pritiskanje i otpuštanje: Ova tehnika uključuje pritisak na različite tačke kože glave, zadržavanje pritiska nekoliko sekundi i zatim otpuštanje. Prilikom pritiska, važno je ne koristiti previše sile kako ne bi došlo do nelagodnosti.
 • Češljanje: Koristeći širokozubasti češalj, lagano češljajte kosu od korena prema vrhovima. Ovo može da pomogne koži glave i podsticanju bolje cirkulacije.

Korišćenje ulja i proizvoda za masažu

Ulja sa masažu

Izvor fotografije

Pravilnim odabirom ulja i kozmetičkih preparata za masažu kože glave dovodi se do poboljšanja cirkulacije, opuštanja mišića i zdravlja kože.

Prirodna ulja

Koristeći prirodna ulja poput bademovog, kokosovog ili ulja jojobe, postiže se hidratacija kože glave i jača tekstura kose. Ova ulja su obično bogata vitaminima i antioksidansima, što ih čini idealnim za primenu u masaži. Ulje za masažu s matičnjakom može se koristiti za relaksaciju i smirenje, a matičnjak kao sastojak unapređuje mentalno stanje i umanjuje stres.

Kozmetički preparati

Kozmetički preparati za masažu kože glave uključuju šampone, balzame i serume obogaćene aktivnim sastojcima. Odabrati proizvode koji su prilagođeni tipu kože i kose važno je za maksimalan efekat. 

Neki od preparata mogu sadržati specifične sastojke poput peptida ili biljnih ekstrakata koji stimulišu folikule za rast kose. Odabir pravih proizvoda za opuštanje tokom masaže zavisi od individualnih potreba i tipa kože.

Učestalost i vreme trajanja masaže

Prilikom praktikovanja masaže kože glave, pravilno određivanje učestalosti i trajanja je ključno za postizanje optimalnih rezultata.

Preporučena učestalost

Učestalost masaže kože glave varira u zavisnosti od individualnih ciljeva i potreba. Za osobe koje ciljaju na poboljšanje cirkulacije i rasta kose, preporuke ukazuju na masažu nekoliko puta nedeljno. Međutim, za one koji koriste masažu kao deo tretmana za smanjenje glavobolja ili stresa, dnevna masaža može biti efikasnija.

Optimalno vreme trajanja

Trajanje jedne sesije masaže trebalo bi da bude dovoljno da se pokriju sve oblasti kože glave, što obično iznosi između 5 i 20 minuta. Neki terapeuti preporučuju masaže koje traju najmanje 10 minuta dnevno kako bi se regulisao krvni pritisak i poboljšao rad srca. U praksi, kraće sesije mogu biti korisne za brzo olakšanje, dok duže sesije mogu doprineti dubljem opuštanju i terapeutskom efektu.

Masaža kože glave kod kuće

Masaža kože glave kod kuće

Izvor fotografije

Masaža kože glave kod kuće može se obaviti jednostavnim tehnikama i pružiti slične pogodnosti kao profesionalni tretmani. Povećanje cirkulacije i osnaživanje korenja kose su dve ključne prednosti.

 • Prvo, pronađite mirno okruženje gde se možete opustiti i sedite udobno.
 • Počnite sa blagim pokretima vrhovima prstiju, krećući se u krug.
 • Koristite kružne pokrete za stimulaciju folikula dlaka.
 • Dodajte nekoliko kapi ulja ruzmarina ili eukaliptusa za dodatno stimulišući efekat.

Saveti za samostalnu masažu

 • Masažu obavljajte redovno, na primer, svaki put kada perete kosu ili u večernjim satima pre spavanja.
 • Pritiskajte čvrsto, ali nežno.
 • Za dodatne prednosti, uključite i piling kože glave, kako biste se otarasili nečistoća i pomogli u regeneraciji kože.

Profesionalna masaža kože glave

Profesionalna masaža kože glave predstavlja tretman koji se obavlja u salonima lepote, wellness i spa centrima. Specijalno obučeni terapeuti primenjuju različite tehnike kako bi poboljšali cirkulaciju, stimulisali folikule dlake i opustili mišiće.

Neki saloni nude dodatne opcije, kao što su upotreba esencijalnih ulja, što može poboljšati iskustvo i dodatno stimulisati čula. Trajanje tretmana varira, ali se preporučuje da traje oko 30 minuta kako bi se postigli optimalni rezultati.

Pre početka tretmana, savetuje se konsultacija sa stručnjakom o bilo kakvim specifičnim potrebama ili stanjima kože glave. Poželjno je izabrati salon koji ima dobre ocene i prethodno proveriti iskustva drugih klijenata. Detaljne informacije o tehnikama i prednostima profesionalne masaže kože glave često se mogu pronaći na stranicama salona.

Mogući rizici i greške

Masaža kože glave može imati brojne prednosti, ali ne smemo zanemariti ni moguće rizike i situacije u kojima bi trebalo biti oprezan.

Kontraindikacije za masažu

 • Kožne bolesti: Prisustvo psorijaze, ekcema ili infekcija na koži glave treba da bude razlog za izbegavanje masaže.
 • Vaskularne bolesti: Osobe koje imaju problema sa cirkulacijom ili one sa dijagnostikovanim vaskularnim boljkama trebalo bi da izbegavaju masažu ili je primenjuju samo uz medicinski nadzor.

Česte greške i kako ih izbeći

 • Prekomerna sila: Masaža treba da bude nežna i umirujuća, nikako gruba ili sa previše pritiska.
 • Nepravilna tehnika: Upotreba pogrešnih tehnika ili alata može dovesti do iritacije kože glave. Pre primene tehnika, informišite se ili konsultujte stručnog masera.

Masaža kože glave ima brojne prednosti

Masaža kože glave ne samo da stimuliše rast kose, već takođe pomaže u poboljšanju cirkulacije i može doprineti smanjenju učestalosti glavobolje. Preporučljivo je primenjivati masažu redovno kako bi se postigli optimalni rezultati.

Takođe, pravilnom tehnikom, masaža može delovati kao prirodan lifting lica i umanjiti izraženost bora. Ona olakšava oslobađanje od stresa, što indirektno može podstaći rast kose i dovesti do opuštanja celog tela.

Kako bi se masaža pravilno izvela, potrebno je slediti određene korake. Ona treba da bude nežna, ali efikasna. Uz pravilnu primenu, prednosti masaže kože glave su brojne i dugotrajne. Ona predstavlja zdravu praksu koja može poboljšati kvalitet života i unaprediti ličnu negu.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(8 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije je važan aspekt oporavka pacijenata koji prolaze kroz ovo intenzivno medicinsko lečenje. Hemioterapija, iako efikasna u borbi protiv malignih ćelija, u nekim slučajevima dovodi do privremenog

Saznajte više...
Nega kose u trudnoći

Nega kose u trudnoći

Negovanje kose tokom trudnoće je vrlo specifično zbog promena koje se dešavaju u organizmu. Hormonske promene mogu uticati kako na kvalitet i teksturu kose, tako i na brzinu njenog rasta.

Saznajte više...