Kovrdžava kosa – Sve što treba da znate

Svako od nas je poseban i jedinstven na svoj način, a to se najbolje ogleda u prirodnim razlikama koje su sastavni deo našeg identiteta. Jedan od tih aspekata je tip kose, a kovrdžava kosa je zaista poseban dar prirode.

Izvor fotografije: Photo by Zoran Borojevic on Unsplash

Svako od nas je poseban i jedinstven na svoj način, a to se najbolje ogleda u prirodnim razlikama koje su sastavni deo našeg identiteta. Jedan od tih aspekata je tip kose, a kovrdžava kosa je zaista poseban dar prirode.

Ona je prepoznatljiva, često živopisna i bogata, ali takođe donosi određene izazove.  Kovrdžave vlasi su često osetljivije, zahtevajući posebnu negu i pažnju kako bi zadržale svoju vitalnost i lepotu.

Ovaj članak je namenjen svima koji su blagosloveni ovom prelepom vrstom kose, kao i onima koji žele bolje da razumeju i cene njenu jedinstvenost. Istražićemo sve što treba da znate o kovrdžavoj kosi: njenim specifičnostima, izazovima sa kojima se možete susresti, savetima za pravilnu negu, proizvodima posebno formulisanim za njeno održavanje, kao i kako je stilizovati i održavati njeno zdravlje.

Kovrdžava kosa i njena posebnost

Pre nego što se upustite u pravilnu negu kovrdžave kose, važno je razumeti njenu prirodu i specifičnosti. Kovrdžava kosa se razlikuje od ravne kose po tome što ima izraženiji oblik i teksturu. Ova posebnost proizlazi iz oblika i ugla rasta dlake na glavi.

Kovrdžave vlasi imaju tendenciju da budu suvlje i osetljivije zbog svoje zakrivljene strukture, koja može otežavati distribuciju prirodnih ulja dužinom vlasi, što može dovesti do suvoće. Kovrdžava kosa može varirati od nežnih valova do velikih kovrdža ili malih prirodnih kovrdža, a svaka vrsta ima svoje jedinstvene potrebe kada je u pitanju nega.

Kovrdžava kosa i izazovi

Kovrdžava kosa

Izvor fotografije: Photo by Tamas Pap on Unsplash

Kovrdžava kosa može pružiti lepotu, ali i niz izazova:

 • Prvi je suvoća. Zbog svoje strukture, kovrdžava kosa može biti suva i sklonija lomljenju. Ovo može dovesti do povećanja friz efekta i oštećenja, što može otežati stilizovanje.
 • Drugi izazov je održavanje definicije kovrdža. Bez pravilne nege, kovrdžava kosa može izgubiti svoj oblik, što može dovesti do mlohavih kovrdža.
 • Treći izazov je ispravljanje i stilizovanje. Kovrdžava kosa može zahtevati više vremena i pažnje prilikom stilizovanja, posebno ako želite da je ispravite.

Saveti za negu kovrdžave kose

Pravilna nega je ključna za održavanje zdrave kovrdžave kose. Evo nekoliko saveta za negu kovrdžave kose:

 • Pranje kose: Kovrdžava kosa ne treba da se pere svakodnevno. Preporučuje se pranje ne češće od 2 puta nedeljno kako bi se izbeglo isušivanje kose.
 • Hidratacija: Kovrdžavoj kosi treba dodatna hidratacija. Koristite proizvode kao što su Viviscal regenerator i maske za dubinsku hidrataciju da bi kosa ostala meka i zdrava.
 • Stilizovanje: Koristite proizvode kao što su pene i gelovi za oblikovanje kovrdža. Takođe, razmotrite prirodno sušenje ili korišćenje difuzera na niskim temperaturama da biste izbegli oštećenje kose toplotom.

Preporučeni proizvodi za kovrdžavu kosu

Kada se radi o proizvodima za kovrdžavu kosu, važno je odabrati one koji su specifično formulisani za negu i hidrataciju kovrdžave kose. Regenerator za kovrdžavu kosu je jedan takav proizvod, a najbolji bi bilo da je obogaćen arganovim uljem. Ovaj proizvod smanjuje zamršenost, dodaje sjaj i definiše kovrdže.

Takođe, proizvodi kao što su krema za definisanje kovrdža mogu pomoći u hidrataciji, definisanju kovrdža i pružanju fleksibilnosti. I naravno, proizvodi koji sadrže aloe veru i provitamin B mogu pomoći u jačanju kovrdža.

Kovrdžava kosa – frizure

Kovrdžava kosa pruža veliku raznolikost kada su u pitanju frizure za kovrdžavu kosu i stilizovanje. Evo nekoliko preporučenih frizura i saveta za stilizovanje:

 • Prirodni izgled: Najbolji način da istaknete svoju kovrdžavu kosu je da je prihvatite onakvom kakva jeste. Prikazivanje kovrdžave kose u punom sjaju može biti vrlo atraktivno i sofisticirano.
 • Pletenice: Pletenice su sjajan način za kontrolu kovrdžave kose. Ovo može biti posebno korisno tokom vlažnih ili vetrovitih dana kada kosa može postati neuredna.
 • Bob/Pixie kosa: Bob i pixie frizure su odlične opcije za one s kovrdžavom kosom. Ove frizure mogu pružiti strukturu i definiciju kovrdžama, dok istovremeno smanjuju količinu neophodne nege.
 • Mokri izgled: Za posebne prilike, mokri izgled može dodati sofisticiranost i eleganciju kovrdžavoj kosi.
 • Konjski rep: Repovi su idealni za isticanje šminke i oblikovanje lica.

Tehnike sušenja kovrdžave kose

Sušenje kovrdžave kose može biti komplikovano, ali uz prave tehnike i alate, proces može biti znatno jednostavniji i efikasniji:

 • Prirodno sušenje: Jedna od najboljih tehnika za sušenje kovrdžave kose je da je pustite da se prirodno osuši. Ova metoda smanjuje oštećenje kose i omogućava kovrdžama da zadrže svoj prirodni oblik.
 • Korišćenje difuzera: Difuzer je odličan alat za sušenje kovrdžave kose. Koristi blagi toplotni protok koji raspršuje vazduh ravnomerno po vašim kovrdžama, smanjujući frizz i pomažući u definisanju kovrdža. Kada koristite difuzer, preporučljivo je da postavite fen na nisku temperaturu i brzinu kako biste izbegli oštećenje kose.
 • Plopping metoda: Ova tehnika uključuje korišćenje pamučne majice ili mikrofiber peškira za sušenje kose. Kosa se umota u majicu ili peškir i ostavi se da se suši na taj način nekoliko sati ili preko noći. Plopping metoda smanjuje frizz i pomaže u održavanju definicije kovrdža.
 • Korišćenje pamučnih peškira: Umesto klasičnih peškira, koristite pamučne peškire ili majice za sušenje kose. Ovi materijali su blaži prema kosi i smanjuju frizz efekat.
 • Korišćenje proizvoda za zaštitu od toplote: Ako morate koristiti toplotne alate za sušenje kose, uvek koristite proizvode za zaštitu od toplote. Oni mogu smanjiti oštećenje koje toplota može prouzrokovati..

Održavanje zdravlja kovrdžave kose

Održavanje zdravlja kovrdžave kose zahteva pažljivu njegu i pravilne proizvode.

 • Pranje kose: Pranje kose bi trebalo ograničiti na dva puta nedeljno. Ovo će pomoći u očuvanju prirodnih ulja u kosi i sprečavanju isušivanja.
 • Hidratacija: Kovrdžavoj kosi treba dodatna hidratacija. Koristite dubinske maske za kosu jednom nedeljno.
 • Stilizovanje: Budite nežni prilikom stilizovanja kose. Koristite proizvode za oblikovanje kose kao što su pene i gelovi, ali u umerenim količinama.
 • Domaće maske za kosu: Domaća maska za kosu sa maslinovim uljem, ricinusovim uljem, medom i žumancetom može nahraniti kosu i pomoći u održavanju njenog zdravlja.
 • Redovne posete frizeru: Redovni odlasci kod frizera mogu pomoći u održavanju željenog oblika, frizure i zdravlja kose.

Kovrdžava kosa donosi dosta izazova, ali je prelepa

Iako kovrdžava kosa može doneti izazove, važno je zapamtiti da je svaki pramen kose simbol vaše jedinstvenosti i individualnosti. Sa pravim proizvodima i negom i malo strpljenja, kovrdžava kosa može biti vaša kruna koja zrači lepotom i samopouzdanjem.

Takođe, vaša kosa je deo vas i odražava vaše unutrašnje zdravlje, te ne zaboravite da održavanje kose ide ruku pod ruku sa održavanjem vašeg celokupnog zdravlja. Izazovi sa kojima se suočavate prilikom održavanja kovrdžave kose su prilika za učenje i rast, a svaka kovrdža je podsetnik na lepotu prirode i divljenja vrednu raznolikost koju ona pruža.

Bilo da vaša kosa pravi male, sitne kovrdže ili velike, bogate lokne, važno je da je volite i prihvatite takvu kakva jeste. Sve što treba je malo razumevanja i pravilna nega da bi vaša kosa zablistala u punom sjaju.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga