Kortikosteroidi za kosu: Kada su ovi lekovi efikasni u lečenju kose?

Kortikosteroidi su hormonske supstance koje se koriste za lečenje različitih zdravstvenih stanja, uključujući upalne bolesti kože i alergije. Oni takođe mogu biti korisni u lečenju stanja koja utiču na kosu, poput alopecije areate.

Izvor fotografije: Image by Marfa Bogdanovskaya from Pixabay

Kortikosteroidi su hormonske supstance koje se koriste za lečenje različitih zdravstvenih stanja, uključujući upalne bolesti kože i alergije. Oni takođe mogu biti korisni u lečenju stanja koja utiču na kosu, poput alopecije areate.

Danas ćemo razmotriti kako kortikosteroidi mogu pomoći u lečenju kose i kada su oni najefikasniji. Takođe ćemo razmotriti različite vrste kortikosteroida koji se koriste za ovu svrhu, kao i njihove moguće nuspojave.

Šta su kortikosteroidi?

Steroidi su klasa lekova koje može biti teško razumeti, ali je važno znati osnove. U oblasti medicine, postoje dve glavne vrste steroida – anabolički steroidi i kortikosteroidi. Obe ove vrste steroida mogu se koristiti za lečenje raznih zdravstvenih stanja i bolesti u zavisnosti od potreba pacijenta.

Anabolički steroidi su sintetički hormoni koji oponašaju efekte testosterona, a prvenstveno se koriste za regulaciju nivoa androgenih hormona. Ovi hormoni imaju brojne uloge u telu, ali najvažnije je da znamo da androgeni mogu uticati na rast kose, posebno u slučajevima ćelavosti kod muškaraca i gubitka kose kod žena, takođe poznatog kao androgena alopecija.

Kortikosteroidi su, s druge strane, druga klasa lekova koji se mogu uzimati oralno, ubrizgavati ili primenjivati lokalno-topikalno. Obično se koriste za lečenje širokog spektra stanja kože, poremećaja krvi, stanja očiju, artritisa, pa čak i alergija.

Koja je uloga kortikosteroida?

Izvor fotografije: Image by StockSnap from Pixabay

Kortikosteroidi su klasa lekova koji imaju širok spektar upotrebe i za koje se zna da deluju na dva osnovna načina – suzbijaju upalu i odgovor imunog sistema.

Ovi lekovi se mogu koristiti za lečenje različitih stanja kao što su hepatitis, inflamatorna bolest creva (IBC), leukemija, limfom, artritis, poremećaji nadbubrežne žlezde, kožna stanja kao što je dermatitis i respiratorna stanja kao što je astma. Takođe se obično koriste u tekućem upravljanju transplantacijama organa kako bi se suzbio imuni sistem i sprečilo odbacivanje.

Međutim, uprkos mnogim prednostima koje kortikosteroidi mogu pružiti, oni takođe imaju niz štetnih efekata. To može uključivati smanjenu gustinu kostiju i razvoj osteoporoze, supresiju nadbubrežnih žlezda, povećan rizik od dijabetesa, slabost mišića, katarakte, glaukom, psihijatrijske poremećaje i oslabljen imuni sistem.

Važno je odmeriti koristi i potencijalne rizike kada se razmatra upotreba kortikosteroida kao opcije lečenja.

Kortikosteroidi u lečenju opadanja kose

Kada je u pitanju gubitak kose, efikasnost injekcija kortikosteroida kao opcije lečenja je složeno pitanje. Iako je tačno da su neki kortikosteroidi kao što je prednizon korišćeni za lečenje specifičnih stanja koja izazivaju gubitak kose kao što je alopecija areata, što je autoimuni poremećaj koji uzrokuje gubitak kose na koži glave i tela.

U ovim slučajevima, lekar može ubrizgati steroid u kožu glave kako bi pomogao u smanjenju upale i promovisanju rasta kose.

Međutim, važno je napomenuti da je efikasnost injekcija kortikosteroida kao opcije lečenja gubitka kose ograničena na specifične slučajeve alopecije areate, koja pogađa samo oko 2% populacije. Pored toga, neki kortikosteroidi mogu izazvati gubitak kose ili istanjivanje vlasišta kao neželjeni efekat, sto je potrebno da pacijenti znaju.

Američka Nacionalna medicinska biblioteka (NLM USA) je takođe primetila da neke prednosti određenih kortikosteroida koje nisu propisane mogu uključivati povećan rast kose kada je u pitanju smanjenje upale. Međutim, ove pogodnosti su ograničene na mali broj ljudi i samo kada se koriste pod medicinskim nadzorom zdravstvenog radnika.

Dakle, injekcije kortikosteroida mogu biti efikasna opcija lečenja za specifične slučajeve alopecije areate, ali se obično ne koriste kao prva opcija lečenja gubitka kose. Važno je da se konsultujete sa lekarom ili trihologom kako biste odmerili prednosti i rizike upotrebe kortikosteroida kao opcije lečenja gubitka kose.

Rizici pri korišćenju steroida za sprečavanje opadanja kose

  • Krvarenje u malim tačkama na mestima ubrizgavanja
  • Blage glavobolje i bol
  • Poremećaj pigmentacije, uključujući gubitak pigmentacije ili hiperpigmentaciju
  • Pege tipa akni ili folikulitisa (pustule)
  • Nastanak udubljenja na mestima injektiranja

Moguća apsorpcija steroida u ostatak tela, što može dovesti do neželjenih efekata kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, stanjivanje kostiju, poremećaj menstrualnog ciklusa i privremeno slabljenje imunog sistema.

Kada krenuti sa injekcijama?

Veruje se da su injekcije steroida najefikasnije u ranim stadijumima alopecije areate, u toku prvog meseca od razvoja. Ranom kontrolom upale može se smiriti imuni sistem i sprečiti dalji gubitak kose u drugim delovima kože glave. Međutim, ovo još nije konačno dokazano.

Injekcija steroida se može dati u bilo kojoj fazi po preporuci lekara, čak i jednu ili dve godine nakon što je stanje primećeno.

Važno je napomenuti da iako injekcije steroida mogu biti efikasne u lečenju alopecije areate, potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumela efikasnost i dugoročni rezultati ovog tretmana.

Kako izgleda proces tretmana?

Proces lečenja alopecije areate injekcijama steroida počinje čišćenjem zahvaćenog područja kože antiseptičkim sredstvom kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Sam tretman se izvodi tehnikom mikro-kapljica, koja uključuje upotrebu veoma fine igle za davanje male količine leka na više mesta unutar zahvaćenog područja kako bi se doza ravnomerno rasporedila i rizik od neželjenih efekata sveo na minimum.

Ovaj proces obično traje 5-10 minuta, u zavisnosti od veličine zahvaćenog područja. Za lečenje obrva može biti potrebno 6-8 malih doza, dok za deo gubitka kose veličine 5×5 cm može biti potrebno 10-15 malih doza. Injekcije mogu izazvati blagu nelagodnost, ali su kratkotrajne i ne zahtevaju upotrebu anestetika.

Alternative kortikosteroidima

Izvor fotografije: Image by Mohamed Chermiti from Pixabay

S obzirom na rizike pri upotrebi kortikosteroida, treba razmotriti druge opcije za lečenje gubitka kose.

Lokalna primena minoksidila

Kada se govori o zaustavljanju opadanja kose, mnogi spominju i lokalni minoksidil. Ali, šta je to i da li lokalni minoksidil stvarno inhibira stanjivanje kose i podstiče rast nove kose?

Alopecija areata, autoimuna bolest u kojoj imuni sistem tela napada zdrava tkiva kao što su folikuli dlake, telogeni efluvijum, u kome kosa opada po celom skalpu zbog prekida u ciklusu proizvodnje kose u telu, i anageni efluvijum, ili brzi gubitak kose izazvan lekovima, samo su neke od mnogih vrsta gubitka kose koje ovaj lek može lečiti.

Iako je tačan mehanizam delovanja ovog leka nejasan, mnogi korisnici prijavljuju primetne rezultate. Iako se izdaje bez recepta, možda ćete dobiti bolje rezultate ako ga koristite nakon posete trihologu.

Lekar može da utvrdi da li je koncentracija minoksidila od 2% ili 5%najbolja za vas i da odredi tačan uzrok gubitka kose. Pored toga, lekar vas može uputiti kako da ga pravilno primenite.

Za najbolje rezultate nanesite minoksidil direktno na kožu glave dva puta dnevno. Dostupan je u obliku pene ili tečnosti. Vreme potrebno da se kosa primetno zgusne može se kretati od četiri meseca do godinu dana.

Tretman može trajati neograničeno ako ste zadovoljni rezultatima, ali često se gubitak kose vraća nakon prekida tretmana. Iako su neuobičajeni, neželjeni efekti mogu biti rast dlaka na licu ili crvenilo i iritacija vlasišta.

Finasterid

Oralni finasterid je lek koji se izdaje na recept koji je posebno dizajniran za lečenje muškaraca koji imaju gubitak kose poznat kao androgena alopecija.

Ovaj lek deluje tako što usporava brzinu gubitka kose i stimuliše rast nove kose inhibirajući proizvodnju hormona u telu koji je odgovoran za uništavanje folikula dlake. Lek se uzima oralno, jednom dnevno, a za najbolje rezultate preporučuje se uzimanje u isto vreme svakog dana.

Može proći do četiri meseca da finasterid počne da deluje, ali može proći i do godinu dana da pojedinci primete značajan rast kose. Da bi pratio napredak, lekar će proceniti rast kose nakon šest meseci lečenja. Ako je lek efikasan, lečenje se može nastaviti koliko god je potrebno. Međutim, ako se tretman prekine, gubitak kose se može ponoviti.

Kao i svaki drugi lek, finasterid može imati neželjene efekte. Iako retki, neki mogući neželjeni efekti uključuju erektilnu disfunkciju i depresiju. Važno je razgovarati sa lekarom o potencijalnim rizicima i prednostima finasterida pre početka lečenja.

Antiandrogeni za sprečavanje opadanja kose

Inhibicija androgena, ili polnih hormona koji imaju negativan uticaj na folikule dlake, može biti potencijalna opcija lečenja ćelavosti kod žena.

Lekovi koji mogu da inhibiraju androgene, kao što su spironolakton i određene pilule za kontrolu rađanja koje sadrže estrogen, mogu se dobiti samo na recept od strane zdravstvenog radnika. Obično je potrebno oko četiri meseca da ovi lekovi počnu da pokazuju rezultate.

Međutim, važno je napomenuti da je neophodan dugotrajan tretman kako bi se sprečilo ponavljanje gubitka kose. Iako antiandrogeni mogu biti efikasni, važno je imati na umu da mogu imati neželjene efekte kao što su nepravilni menstrualni ciklusi i pospanost. Pored toga, žene koje pokušavaju da zatrudne treba da izbegavaju uzimanje antiandrogena.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga