Koje laboratorijske analize su bitne za dijagnostiku opadanja kose?

Opadanje kose, stanje s kojim se susreće značajan deo populacije, nije samo estetski izazov, već često otkriva dublje zdravstvene probleme. U proseku, 40% muškaraca do 35. godine doživi gubitak kose, a kod žena je to 80% do 60. godine. 
Biohemija i kosa

Izvor fotografije

Opadanje kose, stanje s kojim se susreće značajan deo populacije, nije samo estetski izazov, već često otkriva dublje zdravstvene probleme. U proseku, 40% muškaraca do 35. godine doživi gubitak kose, a kod žena je to 80% do 60. godine. 

Razumevanje uzroka opadanja kose ključno je za efikasno lečenje. Ovde nije reč samo o površnom rešavanju problema, već o pravom uvidu u zdravstveno stanje pojedinca. Pravilna dijagnostika, koja obuhvata detaljne laboratorijske analize, od ključnog je značaja u procesu sprečavanja i lečenja opadanja kose.

Važnost laboratorijskih analiza u dijagnostici opadanja kose

Laboratorijske analize imaju nezamenjivu ulogu u procesu dijagnostike opadanja kose. One nisu samo način za otkrivanje simptoma, već su ključne sza razumevanje uzroka problema. 

Kroz različite vrste testova, poput analiza krvne slike, hormonskih testova i testiranja za mikronutrijente, moguće je otkriti odstupanja koja bi mogla doprineti opadanju kose. Ovo može uključivati hormonalni disbalans, nutritivne deficite, ili čak indikatore skrivenih zdravstvenih stanja. 

Precizno određivanje uzroka je ključno za odabir odgovarajuće terapije, što ovu vrstu analize čini neophodnom u procesu lečenja.

Koje laboratorijske analize mogu otkriti uzroke opadanja kose?

Koje laboratorijske analize mogu otkriti uzroke opadanja kose?

Izvor fotografije

U nastavku teksta pročitajte o analizama koje mogu da ukažu na dublji problem koji uzrokuje opadanje kose.

Hormonski testovi

Hormoni štitne žlezde

Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u regulisanju metabolizma, rasta i razvoja, uključujući i zdravlje vaše kose. Testiranje na tiroidne hormone može otkriti hipotireozu ili hipertireozu, koje su često povezane s opadanjem kose. 

Testiranje obuhvata:

 • Triiodotironin (T3) i Tiroksin (T4): Ovo su glavni hormoni koje proizvodi štitna žlezda.
 • Tireostimulišući hormon (TSH): Pomaže da se utvrdi da li telo proizvodi adekvatnu količinu hormona štitne žlezde.

Polni hormoni

Testiranje na polne hormone, poput testosterona i estrogena, može otkriti androgenetsku alopeciju. Visok nivo dihidrotestosterona (DHT), derivata testosterona, posebno je povezan s ovim tipom gubitka kose.

Ostali hormoni

Takođe, evo još nekih hormona čije nivoe je potrebno analizirati:

 • Prolaktin: Povišeni nivoi mogu uticati na cikluse rasta kose.
 • Dehidroepiandrosteron (DHEA): Adrenalni hormon koji može uticati na rast kose.
 • Luteinizirajući hormon (LH) i folikulostimulišući hormon (FSH): Ovi hormoni regulišu menstrualni ciklus kod žena i mogu uticati na rast kose.

Krvna slika

CBC test

CBC test je sveobuhvatan i pruža informacije o zdravlju vaših krvnih ćelija. 

On može otkriti:

 • Anemiju: Niski nivoi crvenih krvnih ćelija mogu uticati na zdravlje kose.
 • Infekciju: Visok broj belih krvnih ćelija može ukazivati na zdravstveni problem koji može doprineti gubitku kose.

Nivo šećera u krvi

Visok nivo šećera u krvi je ključni pokazatelj dijabetesa, koji može uticati na zdravlje kose:

Dijabetes tipa 2 utiče na različite sisteme u telu, uključujući kožu i kosu. Praćenje i regulisanje nivoa šećera u krvi je ključno, posebno za osobe sa dijabetesom ili one koje su pod rizikom.

Testovi na nedostatak hranljivih materija

Zdrava prehrana je ključna za zdravlje kose. Nedostatak važnih hranjivih materija poput gvožđa, cinka, i vitamina (poput B kompleksa i vitamina D) može dovesti do opadanja kose. Laboratorijski testovi mogu precizno utvrditi ove deficite, olakšavajući ciljanu suplementaciju.

Vitamin D

Vitamin D je ključan za brojne telesne funkcije, uključujući ciklus rasta folikula dlake.

Nedostatak vitamina D je usko povezan sa sledećim stanjima gubitka kose:

 • Autoimuni gubitak kose: Vitamin D igra ulogu u modulaciji imunog sistema. Njegov nedostatak se povezuje sa autoimunim stanjima gubitka kose poput alopecije areate, gde imunološki sistem napada folikule dlake.
 • Gubitak kose kod žena: Istraživanja sugerišu da niski nivoi vitamina D mogu doprineti napredovanju ženskog obrazca gubitka kose, moguće zbog njegove uloge u zdravlju i ciklusu folikula dlake.

Važno je proveriti nivo vitamina D ako se suočavate sa gubitkom kose, jer bi suplementacija mogla biti koristan deo tretmana.

Vitamin B

Različiti tipovi vitamina B su vrlo bitni za održavanje zdravlja kose, pri čemu su neki konkretni tipovi vitamina B povezani sa gubitkom kose:

 • Folat (Vitamin B9): Nedostatak folata, ili folne kiseline, može doprineti razvoju alopecije areate. Folat je vitalan za rast i regeneraciju ćelija, uključujući ćelije u folikulima dlake.
 • Biotin (Vitamin B7): Biotin se često povezuje sa zdravljem kose, a njegov nedostatak vodi do stanjivanja i gubitka kose.
 • Vitamin B12: Kao i folat, nedostatak vitamina B12 može biti faktor u razvoju alopecije areate.

Serumsko gvožđe i feritin

Nedostatak gvožđa je čest uzrok gubitka kose, posebno kod žena. 

Ovi testovi mere:

 • Serumsko gvožđe: Nivo gvožđa u krvi.
 • Serumski feritin: Protein koji pomaže skladištenju gvožđa u telu. Niski nivoi mogu ukazivati na anemiju usled nedostatka gvožđa.

Testovi za upalne procese i autoimune bolesti

Upalni procesi i autoimune bolesti, poput lupusa ili alopecije areate, mogu uzrokovati gubitak kose. Neki konkretni testovi mogu pomoći u dijagnostici ovih stanja, čime se otvara put ka specijalizovanom tretmanu.

ESR i C-reaktivni protein

Ovi markeri se koriste za procenu nivoa upale u telu:

 • Brzina sedimentacije eritrocita (ESR): Ovaj test meri koliko brzo se eritrociti (crvene krvne ćelije) talože na dnu epruvete. Brža stopa može ukazivati na sistemsku upalu.
 • C-reaktivni protein (CRP): CRP se proizvodi u jetri kao odgovor na upalu. Povišeni nivoi CRP-a mogu ukazivati na upalne bolesti, koje mogu biti povezane sa određenim tipovima ožiljne alopecije.

VDRL Test

VDRL test (Venereal Disease Research Laboratory) se koristi za dijagnozu sifilisa, seksualno prenosive infekcije. Sifilis može izazvati gubitak kose, posebno u kasnijim fazama, što ovaj test čini relevantnim u određenim slučajevima.

Test povlačenja kose

Ovo je jednostavan fizički pregled gde lekar nežno povlači malu količinu kose (oko 40 dlaka) da utvrdi da li postoji prekomerni gubitak. Ako se lako ukloni više od tri dlake, to može ukazivati na aktivno opadanje kose ili stanje poznato kao telogeni efluvijum.

Biopsija skalpa

Biopsija skalpa može biti ključna u dijagnostikovanju upornih ili ozbiljnih slučajeva gubitka kose. 

U ovom postupku, mali deo skalpa, obično nekoliko milimetara u prečniku, uklanja se pod lokalnom anestezijom. Uzorak se potom ispituje pod mikroskopom kako bi se istražilo zdravlje folikula dlake, prisustvo ožiljaka, ili znakovi infekcija ili upalnih stanja koja bi mogla uzrokovati gubitak kose.

Tumačenje rezultata laboratorijskih analiza

Tumačenje rezultata laboratorijskih analiza je kompleksan proces koji zahteva stručan pristup. Pri tumačenju rezultata analiza, važno je uzeti u obzir celokupno zdravstveno stanje osobe, uključujući simptome, moguću istoriju bolesti i životni stil. Ovakav pristup znači da tretman ne samo da cilja rešavanju simptoma, već se bavi osnovnim uzrokom opadanja kose

Saveti za one koji se suočavaju s opadanjem kose

Saveti za one koji se suočavaju s opadanjem kose

Izvor fotografije

Na kraju, evo nekoliko saveta za osobe koje su primetile prekomerno opadanje kose.

Poseta lekaru

Poseta lekaru čim primetite simptome gubitka kose je od suštinskog značaja. Rana dijagnoza može pomoći u efikasnijem tretmanu i sprečavanju daljeg gubitka kose. Lekar može preporučiti odgovarajuće laboratorijske testove kako bi utvrdio uzrok opadanja kose i savetovati dalje korake.

Priprema za laboratorijske analize

Pre nego što obavite laboratorijske testove, važno je slediti preporuke lekara o tome da li testove treba da radite na prazan stomak kao i da li postoje određeni lekovi ili suplementi koji bi mogli uticati na rezultate testova. Takođe, pružanje bitnih informacija iz zdravstvenog kartona i o trenutnim simptomima može pomoći u preciznijoj dijagnostici.

Integrisani pristup lečenju

Ovaj pristup uključuje kombinaciju medicinskog tretmana i promena u životnom stilu:

 • Ishrana: Uravnotežena ishrana bogata proteinima, vitaminima (posebno B kompleksom i vitaminom D), mineralima (kao što su gvožđe i cink) je ključna za zdravlje kose. Izbegavanje stroge dijete i naglih promena u težini takođe može pomoći u očuvanju zdravlja kose.
 • Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost može poboljšati cirkulaciju krvi, što može pozitivno uticati na rast kose. Takođe, vežbanje može smanjiti stres, koji je često faktor u opadanju kose.
 • Stres i mentalno zdravlje: Upravljanje stresom kroz tehnike relaksacije, meditaciju ili savetovanje može pomoći u smanjenju gubitka kose povezanog sa stresom.
 • Nega kose: Koristite blage šampone i izbegavajte agresivne hemijske tretmane. Takođe, izbegavajte čestu upotrebu toplotnih uređaja kao što su pegle za kosu i fenovi.
 • Spavanje: Dovoljno kvalitetnog sna je važno za opšte zdravlje, uključujući zdravlje kose.

Otvorenost za različite tretmane

Budite otvoreni za različite tretmane koje lekar može preporučiti, uključujući lokalne tretmane, lekove, ili čak hirurške opcije u nekim slučajevima. Praćenje ovih saveta može pomoći u efikasnijem lečenju gubitka kose i u poboljšanju opšteg zdravlja.

Opadanje kose je često samo vrh ledenog brega

Kao što smo videli, opadanje kose može biti mnogo više od estetskog problema. To je često simptom dubljih zdravstvenih stanja, čije razumevanje zahteva pažljivu i detaljnu analizu. Laboratorijske analize igraju ključnu ulogu u otkrivanju ovih skrivenih uzroka, omogućavajući tako ne samo tretiranje simptoma, već i rešavanje stanja u korenu. 

Proaktivni pristup može dovesti ne samo do poboljšanja zdravlja kose, već i do opšteg poboljšanja zdravlja. Stoga je važno ne zanemariti ove simptome i posvetiti im potrebnu pažnju, kako bismo osigurali ne samo lepotu kose, već i celokupno zdravlje tela.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga