Koja količina gubitka kose je normalna?

Prirodan proces obnavljanja kose podrazumeva njenu kontinuiranu regeneraciju. Dlake sa kojima smo rođeni nisu one dlake koje će nas pratiti tokom celog života, jer se naša vlas kontinuirano obnavlja.

Prirodan proces obnavljanja kose podrazumeva njenu kontinuiranu regeneraciju. Dlake sa kojima smo rođeni nisu one dlake koje će nas pratiti tokom celog života, jer se naša vlas kontinuirano obnavlja.

Svaka kosa živi od dve do šest godina i prolazi kroz tri faze životnog ciklusa, koji uključuje rast, stagnaciju i opadanje. Izgubljena kosa se neprestano obnavlja sem ukoliko ne postoji evidentan uzrok za njeno opadanje. Ovo je normalan proces, koji je posebno vidljiv u jesenje doba jer nam tada opada veća količina kose. Procenjuje se da čovek ima oko sto hiljada dlaka, a svakodnevno gubimo od pedeset do stotinu dlaka.

Neuobičajen  i ne toliko zdrav gubitak kose smatra se kada količina izgubljene kose pređe stotinu dlaka dnevno. Kako biste sami proverili i testirali u kojem je trenutnom stanju vaša kosa, pokušajte sa laganim povlačenjem kose. Ukoliko se tokom ovog procesa odvoji i u vašoj šaci ostane više od cetiri ili pet dlaka, može se smatrati da je opadanje ipak intenzivnije u vašem slučaju.

Ukoliko vam se ovo dešavalo, potrebno je da o novoj situaciji obavestite vašeg doktora ili da posetite specijalizovane klinike za transplantaciju kose i lečenje opadanja kose  koje će vam dati adekvatne  odgovore na sve vaše nedoumice i otkloniti vaš strah povodom nastale situacije. Za neke ljude gubitak kose može biti uznemirujući, zato je važno da popričate sa stručnim licem.

Da biste predupredili gubitak kose, potrebno je da preduzmete nekoliko koraka u cilju prevencije. Kosu možete prati ređe od uobičajenog tempa na koji ste do sada navikli, truditi se da koristite profesionalne šampone i balzame  za rast i obnovu kose, smanjiti upotrebu fena i potpuno ukloniti razne vrste trakica za kosu koje vrše pritisak na samu dlaku i na taj način je kidaju i  lome.

1. U KOJIM SITUACIJAMA MOŽE DOĆI DO VEĆEG GUBITKA VAŠE KOSE?

Postoje različite situacije koje mogu dovesti do povećanog gubitka kose. Prva situacija je preterana upotreba kozmetičkih preparata za oblikovanje kose. Važno je da zapamtite da kozmetički preparati nisu lekoviti. Njihova jedina funkcija je da poboljšaju spoljni izgled vaše kose i da doprinesu vašoj boljoj estetici. Na primer, ukoliko koristite penu za kosu ona vam samo može povećati volumen kose, ali značajno može doprineti njenom lomljenju, a kasnije i opadanju.

Efekte koje postižete upotrebom kozmetičkih preparata su zaista kratkotrajni i ako ste u mogućnosti, poslušajte naš savet i iz vaše navike izbacite korišćenje veštačkih i bespotrebnih preparata.

Takođe, ukoliko ste u prethodnom periodu bili pod određenom restrikcijom u ishrani ili ste na sopstvenu odgovornost bili na dijeti, možete primetiti veće opadanje kose. Ovo se događa jer je vaša kosa u periodu manjeg unosa potrebnih kalorija izgubila neophodne hranljive sastojke.

Vaša kosa tada trpi u pogledu debljine i kvaliteta. Nedostatak vitamina u telu naziva se hipovitaminoza, a glavni uzorci gubitka kose su nedostatk vitamina A, B, C, kao i nedostatak gvožđa, cinka i bakra. Zato je važno, ukoliko želite da sprovedete postupak dijete, da ona u sebi uključuje ove navedene vitamine i minerale i da nikako ne bude rigorozna.

2. UTICAJ STRESA NA GUBITAK VAŠE KOSE

Ispostavilo se da neprekidna količina izloženosti stresu dovodi do povećanog gubitka kose, njene istrošenosti ali i starenja, pa se na taj način stvaraju slobodni radikali. To su oblici kiseonika koji su u integraciji sa drugim molekulima u telu i menjaju ih i tako ih čine beskorisnim. Dakle, može se lako zaključiti da život pod stresom stvara slobodne radikale na telu. Ako živite sa stresom izgubićete više kose, ali i više zdravih folikula.

3. UTICAJ HORMONA NA GUBITAK VAŠE KOSE

Dobro je poznato da osobe sa hormonalnim problemima imaju veću sklonost i podložnost ka gubitku kose. Pored drugih hormona, veoma značajni hormoni za celokupno naše zdravlje su hormoni štitaste žlezde, koji mogu da uzrokuju višestruke promene u procesu rasta vaše kose. Na primer, hipotireoza uzrokuje debljanje, lako opadanje kose i netoleranciju tela na hladnoću.

Suprotno tome, hipertireoza uzrokuje lomljenje kose, drhtanje pacijenta i gubitak težine. Gen za alopeciju i rad stitaste zlezde je identican, zato su ova dva stanja toliko usko povezana. Takođe, lekovi kojima se tretira nepravilan rad žtitaste žlezde dovode do opadanje kose.

4. UTICAJ ODREĐENIH LEKOVA NA GUBITAK VAŠE KOSE

Gubitak kose može biti posledica uzimanja određenih vrsta lekova koji sadrže litijum, beta blokatore, varfarin, heparin, amfetamine i levodopa. Takođe, posledicu gubitka kose mogu izazvati lekovi koji se koriste u fazama  lečenja najtežih bolesti poput  karcinoma, kao i  prilikom hemoterapije.

5. NASLEDNA ĆELAVOST

Veoma česta pojava je androgena alopecija  ili nasledna ćelavost  posebno kod muškaraca i može se javiti u bilo kojem životnom dobu, a česta je i kod adolescenata. Nasledna ćelavost je obično uzrokovana interakcijom tri faktora: nasledna sklonost ćelavosti, muški hormoni i povećanje starosti. Od nasledne ćelavosti nisu izuzete žene. Sa godinama mnoge od njih mogu razviti poneki oblik ćelavosti.

6. KADA JE VREME ZA UZBUNU I BRIGU POVODOM OPADANJA KOSE?

Prvi znak da se nešto dešava sa vašom kosom je onaj trenutak kada sami uočite velike razlike u izgledu i obliku vaše kose. Ali, nemojte odmah paničiti i pomisliti da zaista imate ozbiljnih problema sa opadanjem kose, jer ne smete zaboraviti na činjenicu da ženama opada kosa u večoj količini  nego muškarcima sa kratkom kosom, a takodje vise se pirmecuju duze, zenske dlake.

Međutim, kada je reč o sezonskoj promeni, i muškarci gube identičan broj dlaka, samo što je taj gubitak kod njih ne toliko vidljiv u odnosu na vašu dugu kosu koju zateknete na vašem češlju ili u tuš kabini. Da biste sebe smirili i proverili koju količinu kose zaista gubite uradite jedan manji test. Pogledajte svoje fotografije od prošle godine i uporedite koja količina kose je tada bila, a koja je sada.

Znak za uzbunu bi trebao da bude trenutno stanje, tj. gubitak kose na većim površinama na vašoj glavi, kada na glavi vidite jasnija područja. Ukoliko zaista vidite manje kose ovo je signal za vašu reakciju i tada vam savetujemo da se obratite stručnjacima, koji vam mogu u mnogome pomoći.  Viviscal uskoro saradjuje sa najboljim ekspertima u lečenju opadanja kose i rado ćemo vas uputiti kod stručnjaka.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up