Kreatin za kosu – Keratinsko ispravljanje kose da ili ne?

Keratinsko ispravljanje kose je tretman koji pripadnice nežnijeg pola sa kovrdžavom kosom prosto obožavaju. To je jedan od najpoznatijih tretmana za postizanje sjajne i ravne kose. Ovaj tretman je najbolje raditi u salonu, ali ukoliko ste upoznati sa procedurom ovog tretmana, moguće je odraditi ga i kod kuće.

Keratinsko ispravljanje kose je tretman koji pripadnice nežnijeg pola sa kovrdžavom kosom prosto obožavaju. To je jedan od najpoznatijih tretmana za postizanje sjajne i ravne kose. Ovaj tretman je najbolje raditi u salonu, ali ukoliko ste upoznati sa procedurom ovog tretmana, moguće je odraditi ga i kod kuće.

Posle keratinskog tretmana, kosa je trajno ispravljena, i bez problema se može izaći na kišno ili vlažno vreme bez bojazni da se frizura pokvari. Međutim, postoji sve više nedoumica da li je keratinski tretman za svakoga, a u ovom blogu ćete dobiti odgovore koji će pomoći da sami zaključite da li je keratinski tretman ono što je potrebno Vašoj kosi.

Šta je keratin zapravo?

Izvor

Keratin je vlaknasta struktura proteina u organizmu i predstavlja zaštitu epitelnih ćelija koje se oštećuju usled stresa ili drugih spoljašnjih uticaja. On je glavna komponenta kose, kože i noktiju.

Osim što deluje na spoljašnju zaštitu kose, nalazi se i u samom korenu vlasi. Zapravo, reč je o proteinu koji sprečava isušivanje i lomljenje kose i zaslužan je za jaku, sjajnu i svilenkastu kosu.

Međutim, keratin se godinama troši, tako da postepeno nestaje iz našeg tela. Razlozi su brojni, počev od stresa, izloženosti suncu, slanoj vodi, kao i usled raznih hemijskih procesa ili fizičkih oštećenja. 

Učestalo farbanje kose kao i tretiranje agresivnim sredstvima neminovno dovodi do gubitka prirodnog keratina u kosi. Njegovim gubitkom kosa je isušena, sklona krzanju i pucanju. A takvu kosu koja se lako lomi ne želi niko od nas.

Upravo iz tog razloga, žene se sve češće odlučuju za keratinsko ispravljanje kose koje je trend u poslednje vreme. Žene sa ravnom kosom čeznu za kovrdžama, dovijajući se na razne načine da ih naprave, a one koje imaju prirodno kovrdžavu kosu pate za ravnom kosom, tako da je keratin za kosu pravo olakšanje za njih.

Trajno keratinsko ispravljanje kose obnavlja kosu, vraća joj sjaj i omogućava lakše stilizovanje. Zahvaljujući njemu, znatno se poboljšava kvalitet kose i ona će se opet sijati i biti obnovljena, bilo da se odlučite na profesionalni tretman u salonu, ili kvalitetnu keratinsku masku koju možete koristiti i kod kuće.

Vrste keratinskog tretmana

Izvor

Pre nego što se upustite u ovaj poduhvat, ne bi bilo loše da naučite nešto više o njemu. Postoje tretmani koji dovode do regeneracije kose, oni su na bazi prirodnog keratina i oni revitalizuju kosu. Osim njih postoje i keratinski tretmani za trajno keratinsko ispravljanje kose koji osim keratina sadrže i formaldehid.

Pre nego što odlučite da li ćete tretirati svoju kosu keratinom, naš savet je da se podrobno raspitate o vrsti tretmana u frizerskom salonu. Odaberite frizerski salon od poverenja kako biste bile sigurne da nećete pogrešiti.

Ne ustručavajte se da proverite da li su sertfikovani i priznati, pošto je u današnje vreme to veoma bitno. Iako je želja da promenite svoju kosu nekad veoma jaka, ne bi trebalo da prepustite svoju kosu bilo kome zbog toga što je usluga na popustu. Da bi kosa bila zdrava, potrebno je da se pravilno tretira.

Keratinski tretman za oporavak kose

Kako je kosa napravljena od keratina koji se vremenom gubi, ovaj tretman može pomoći da uspešno oporavite kosu i popunite dlaku, čineći je čvršćom i jačom. Na ovaj način, uz keratinski tretman kosa se obnavlja i revitalizira.

Koliko će se ona oporaviti veoma zavisi od toga koji proizvod koristite. Svetski priznati preparati iz kolekcije Viviscal rađeni na bazi prirodnog keratina su idealni za oporavak kose. Gorgeous Growth Densifying šampon kao i Gorgeous Growth Densifying balsam su idealno rešenje. 

Ovi sjajni preparati osim što hrane vlas, kosi daju zaštitni sloj i sprečavaju promene u njenoj teksturi. Kako je hidrolizovani keratin komponenta ovih proizvoda, onda je potpuno jasno zašto su ovi proizvodi neophodni za kosu.

Keratinsko ispravljanje kose

Ovaj tretman se radi u salonima, ali kao što smo već napomenuli, neophodno je da se podrobnije raspitate pre nego što nekome ukažete poverenje. Keratinski tretman za ispravljanje kose sadrži i formadelhid, i zahvaljujući hemijskoj vezi njega i molekula keratina, kosa ostaje prava i ne kovrdža se do narednog tretmana.

Za razliku od tretmana za oporavak kose, ovim tretmanom ćete dobiti delimično oporavljenu kosu koja će biti potpuno ravna bez kovrdža.

Nakon keratinskog ispravljanja, kosa će delovati zdravo, biće glatka i ravna. Ovakvo ispravljanje kose je intenzivnije nego tretman za oporavak, i zbog toga se radi u profesionalnim frizerskim salonima uz pomoć profesionalnih keratinskih preparata.

Kako izgleda keratinsko ispravljanje kose u salonima?

Izvor

Kod ovog tretmana najpre dolazi do dubinskog pranja kose i sušenja fenom. Na osušenu kosu se nanosi keratin za ispravljanje kose i to tako što se nanosi po pramenovima uz pomoć četke. Potrebno je da odstoji sat vremena kako bi se sjedinio sa kosom.

Od presudnog značaja je količina keratina koja se nanosi, tako da je bitno da ovaj tretman uradi profesionalac u koga imate poverenja. Ukoliko se nanese mnogo keratina, kosa će biti slepljena, a to je poslednje što biste želeli. Takođe je važno da se keratin za kosu ne nanosi od samog korena, jer u tom slučaju će kosa uvek biti masna.

Kada je proces premazivanja keratinom završen, sledeći korak je grejanje. Najčešće grejanje kose ide ispod haube, jer je važno da se dobro zagreje. Dalji postupak se nastavlja presom ili fenom u zavisnosti od toga kako ste se dogovorili sa frizerom. To je ceo postupak ovakvog ispravljanja kose koji zaista dugo traje ali zauzvrat pruža zadivljujući efekat.

Ovakav tretman nije ni najmanje neprijatan ili bolan, ne postoje negativni efekti u vidu peckanja ni tokom nanošenja a ni posle tretmana. Efekat traje od tri do šest meseci, u zavisnosti od kvaliteta Vaše kose, kao i toga da li ćete se pridržavati nege koja je potrebna posle stavljanja keratina.

Održavanje kose i trajanje keratinskog tretmana

Nakon keratinskog ispravljanja, naredna četiri dana ne smete prati kosu, jer u suprotnom tretman neće imati nikakav efekat. Kosu nakon keratinskog tretmana obavezno perite prirodnim šamponima bez sulfata. Ukoliko koristite šampone sa jakim sastojcima, efekti ispravljanja kose će ubrzo nestati.

Kako keratinski tretman isparava a pri tom štipa za oči, grlo i nos, preporučljivo je da nosite masku i da obavezno kod sebe imate maramice. Istina, ovo se dešava samo dok se keratin za kosu premazuje, tako da nije nešto što je dugotrajno.

Jedno od često postavljanih pitanja je koliko dugo ćete moći da uživate u svojoj kosi pre nego što ponovite tretman. Precizniji odgovor na ovo pitanje će dati frizer. Mada, ono što treba da znate je svakako činjenica da trajanje keratinskog tretmana najviše zavisi od Vas, odnosno od toga koliko ćete je pravilno i redovno negovati.

Ukoliko želite da Vaša kosa uvek bude ravna, onda bi neko optimalno vreme za ponovljeni tretman moglo biti oko tri meseca, ali je to ipak individualno. Svakako će kosa duže zadržati sjaj i izgledati zdravije uz adekvatnu kozmetiku.

Da li je keratinsko ispravljanje kose pravo rešenje za Vas?

Izvor

Kao što smo pomenuli na početku teksta, jedan od sastojaka keratina za ispravljanje kose je formaldehid. Upravo zbog njegovog dejstva dolazi do iritacije očiju, grla i nosa, a u retkim slučajevima i do otežanog disanja. Takođe može dovesti i do opekotina na koži i pojave glavobolje, pa se neke pripadnice nežnijeg pola ne usuđuju da rade keratinsko ispravljanje kose.

Ipak, danas na tržištu postoje i tretmani bez formaldehida, tako da pre nego što se odlučite za ovaj tretman detaljno proverite reputaciju frizerskog salona.

Ukoliko razmišljate o keratinskom tretmanu za ispravljanje kose, ovo je ipak odluka koju morate doneti sami. Dok ga jedni svesrdno preporučuju, drugi ga osporavaju. Odabir frizerskog salona, profesionalnost frizera, kao i proizvodi koji se koriste za izvođenje celog tretmana bi trebalo da budu presudni pri donošenju konačne odluke.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

4.490,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Feritin za kosu

Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Saznajte više...