Kako tretirati temenjaču kod bebe?

Nove mame su uzbuđene kada njihove bebe dođu na ovaj svet, ali su takođe vrlo često dosta oprezne i zabrinute. Ta zabrinutost oko bebinog zdravlja ume da bude iscrpljujuća i majkama je najčešće i najmanja pojava koja im nije jasna povod za brigu.

Izvor fotografije: Image by Holiak on Freepik

Nove mame su uzbuđene kada njihove bebe dođu na ovaj svet, ali su takođe vrlo često dosta oprezne i zabrinute. Ta zabrinutost oko bebinog zdravlja ume da bude iscrpljujuća i majkama je najčešće i najmanja pojava koja im nije jasna povod za brigu.

Jedna od tih pojava je temenjača (na engleskom cradle cap). Temenjača se pojavljuje u obliku žućkaste naslage na vlasištu bebe. Roditelji koji se nisu suočili sa ovim ranije često pomisle da je temenjača posledica loše higijene ili da je nešto opasno.

Temenjača je vrlo česta pojava, slično kao opadanje kose posle porođaja i nije razlog za veliku brigu. Međutim, iako je pojava vrlo bezazlena, nije nimalo lepa i zato smo ovde da objasnimo šta je tačno temenjača, zašto se pojavljuje i kako možete da je tretirate.

Šta je temenjača kod beba i kako izgleda?

Temenjača je vrlo čest problem koji se javlja kod beba između 2. i 6. nedelje života, a njen medicinski naziv je infantilni seboreični dermatitis. To je bezopasno upalno stanje koje se najčešće javlja na temenu bebine glave, ali se može proširiti i na druge delove tela i lica.

Temenjača su belo-žućkaste naslage ispod kojih teme takođe može biti crvenkasto ukoliko je koža nadražena. Bitno je da napomenemo da temenjača nije nimalo bolna za bebu i ovaj problem je striktno estetske prirode, pa roditelji uglavnom žele da uklone temenjaču jer ne izgleda lepo.

Ponekad temenjača može da se pomeša sa nekim drugim stanjima kože (najčešće sa atopijskim dermatitisom), ali ova dva stanja su dosta različita i bitno je znati da prepoznate te razlike.

Zašto se javlja temenjača kod bebe?

Lekari nisu u potpunosti saglasni zbog kojih razloga se temenjača javlja, pa postoji više pretpostavki i spekulacija. Ako primetite da je temenjača nastala na temenu glave vaše bebe, ovo su mogući razlozi:

 • Prelaz hormona. Najčešći faktor koji lekari navode kao nastanak temenjače je prelaz hormona iz majke u bebu koji se dešava pre porođaja. Zbog ovih hormona može se pojaviti preveliko lučenje hormona (ili sebuma) u folikulima i lojnim žlezdama dlake. Zbog toga te žlezde oslobađaju određenu masnu supstancu zbog koje se stare kožne ćelije ne suše i otpadaju, već ostaju pričvršćene na koži bebine glave.
 • Gljivice koje rastu u sebumu. Ponekad temenjača kod beba nastaje kada se gljivica Malassezia furfur koja već živi na našoj koži namnoži.
 • Genetska predispozicija. U određenim slučajevima genetska komponenta može biti uzok temenjače. Ako roditelji imaju osetljivu ili suvu kožu, veća je verovatnoća da će njihovo dete imati temenjaču.
 • Pogrešan šampon. Bebe imaju vrlo osetljivu kožu glave i vrlo je bitno kojim šamponom za bebe perete njihovu kosu. Dobar šampon za bebe nikad neće izazvati temenjaču, ali oni koji su previše agresivni mogu da prouzrokuju ovaj problem.

Kako tretirati temenjaču kod bebe

Izvor fotografije: Image by prostooleh on Freepik

Opšte je poznato da je zdrava koža glave osnov zdrave kose, ali temenjača nije razlog za brigu ni paniku zato što ona uopšte ne pokazuje da bebina koža glave nije zdrava. U većini slučajeva, temenjača prolazi sama od sebe i ne zahteva bilo kakav medicinski tretman.

Međutim, dosta roditelja ne želi da čeka da temenjača prođe sama od sebe, što je sasvim normalno. Srećom, postoji više načina da se temenjača tretira kod kuće i ubrza proces njenog nestajanja.

Koristite šampon

Ako ne želite da da perete kosu svojoj bebi običnim šamponom za bebe (iako ovo ne predstavlja nikakav rizik), na tržištu možete pronaći razne šampone za bebe protiv temenjače. Ova vrsta šampona uklanja višak sebuma i sprečava da se ove naslage ponovo pojavljuju na koži temena.

Ako se odlučite za ovu metodu, potrebno je da blago utrljate šampon i zatim mekanim peškirom vašoj bebi brišete glavu. Na ovaj način ćete odstraniti ljuspice.

Pre nego što kupite ovaj šampon, obavezno se posavetujte sa pedijatrom i pažljivo pročitajte uputstva na boci šampona da biste bili sigurni na koji način i koliko često možete da ga koristite.

Koristite kremu

Osim šampona, na tržištu takođe možete naći razne kreme protiv temenjače. Ove kreme su najčešće na biljnoj bazi i ne sadrže u sebi bilo kakve štetne supstance. Sam sastav kreme je prilagođen koži beba. Ne sadrži nikakve parabene, alkohole ili mirise i može se naći u većini apoteka.

Koristite ulje

Ako prve dve metode iz bilo kog razloga ne odgovaraju, možete ukloniti temeljaču sa bebine glave određenim uljima na biljnoj bazi. Dobra ulja za ovo su kokosovo, bademovo i maslinovo ulje, kao i ulje jojobe.

Ako se odlučite za ovu metodu, ulje treba da nanesete pre nego što bebi operete kosu i blago utrljate ili umasirate u zahvaćeno područje. Nakon toga, ostavite ulje da odstoji bar sat vremena. Uloga ulja je da omekša naslage temenjače koje su se pojavile na bebinoj glavi.

Vrlo je bitno da pre nego što ostavite ulje da odstoji tih sat vremena vrlo malu količinu ulja nanesete na teme i pažjivo proverite da li je bebi izašla bilo kakva alergijska reakcija. Ako posle male količine ulja nije došlo do neželjene reakcije na glavi, ova metoda je bezbedna.

Nakon što ulje odstoji na bebinoj glavi dovoljno dugo, isperite ga toplom vodom i blagim šamponom za bebe.

Koristite mekanu četku

Ako ne želite da korisite bilo kakav šampon, kremu ili ulje, možete da koristite četku protiv temenjače za bebe. Najbitnija stvar koju morate da zapamtite je da četka koju koristite mora da bude mekana i nežna na dodir da ne biste oštetili bebinu kožu glave i prouzrokovali iritaciju ili infekciju.

Kada kupujete četku, obratite pažnju na to da bude od meke dlake, najbolje bi bilo od prirodne. Postoje četke koje su napravljene baš za lečenje temenjače i najbolje bi bilo ako biste koristili takvu četku. Ako ne uspete da nadjete nešto što Vam odgovara, možete da koristite i neiskorišćenu mekanu ćetkicu za zube.

Prilikom četkanja, polako i nežno pređite preko zahvaćenog pordučja u jednom pravcu, na suvoj ili mekoj kosi. Najbitnije kod ove metode je da koristite odgovarajuću četku i da niste grubi.

Koliko dugo traje temenjača i kada je potrebno otići kod lekara?

Izvor fotografije: Image by cookie_studio on Freepik

Temenjača se javlja kod beba u prva tri meseca njihovog života i najčeće prolazi do kraja prve godine života. U vrlo retkim slučajevima, može trajati do četvrte godine.

Nema nikakvih pravila koliko dugo traje temenjača, ali ako je tretirate nekom od gorepomenutih metoda, možete da je uklonite u roku od par dana, ponekad nekoliko meseci.

Vreme oporavka će trajati duže ako čekate da prođe sama od sebe, ali možete biti sigurni da će proći.

Međutim, u nekim ekstremnim slučajevima je potrebno da se javite pedijatru:

 • Ako se temenjača širi i počne da menja izgled.
 • Ukoliko ne primećujete bilo kakve pozitivne rezultate i promene nakon što isprobate gorepomenute metode za tretiranje temenjače.
 • Ako se pojavi infekcija i zahvaćeno područje postane crveno i vruće na dodir.
 • Ukoliko primetite da se iz predela bebine glave koje je zahvaćeno temenjačom dolazi neprijatan miris.
 • Ako beba oseća svrab.
 • Ako se temenjača pojavi na mestima gde nema kose.

Ovakvi simptomi su vrlo retki, ali ipak treba obratiti pažnju na to da se ništa slično ne dogodi.

Kako sprečiti pojavu temenjače?

Stara izreka „bolje sprečiti nego lečiti“ istinita i u ovom slučaju. Srećom, postoji par metoda kojima možete smanjiti verovatnoću pojave temenjače kod bebe:

 • Redovno perite bebinu kosu šamponom koji je blag i ima prirodan sastav.
 • Nakon pranja kose, obavezno dobro isperite šampon da biste sprečili pojavu infekcije.
 • Ako beba nema mnogo kose, nakon kupanja možete da joj namažete tanak sloj bebi ulja na glavu.
 • Čak i ako beba nema temenjaču, da ne bi došlo do njene pojave, četkajte kožu glave mekanom i nežnom četkom jednom dnevno.
 • Nemojte praviti svojoj bebi duge kupke jer bi to moglo da isuši njihovu kožu i dovede do temenjače.

Bez brige, temenjača je normalna i bezopasna<

Temenjača kod beba je česta pojava i ne treba da bude razlog za brigu ili paniku, ali to ne znači da roditelji ipak neće brinuti. Kada se javi temenjača (cradle cap) na glavi deteta, važno je da zapamtite da je kod većine beba ovo pojava koja se lako leči.

Od metoda koje smo naveli, ne postoji neka koja je bolja od drugih zato što je svaka beba jedinstvena. Nekim bebama će biti potreban šampon, nekim ulja, a nekim samo nežno četkanje.

Temenjaču možete tretirati kod kuće, samo ostanite smireni i nemojte paničiti jer je ovo situacija kroz koju je bezbroj roditelja već prošlo.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 рсд

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 рсд

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 рсд

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 рсд

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Pop Up