Opadanje kose posle porođaja

Opadanje kose posle porođaja je učestala pojava i to je nešto što ne bi trebalo da vas brine. Tokom trudnoće u telu žene hormon estrogen se pojačano luči. Istina, on je nizak na početku trudnoće, ali kako vreme odmiče nivo ovog hormona postaje sve veći.

Opadanje kose posle porođaja je učestala pojava i to je nešto što ne bi trebalo da vas brine. Tokom trudnoće u telu žene hormon estrogen se pojačano luči. Istina, on je nizak na početku trudnoće, ali kako vreme odmiče nivo ovog hormona postaje sve veći.

Osim što utiče na telo trudnice, on sprečava opadanje kose tokom trudnoće. Već negde u drugom trimestru trudnoće ćete primetiti da vam je kosa znatno bujnija i sjajnija. Tokom trudnoće ne samo da dolazi do pojačanog lučenja estrogena već nije zanemarljiv ni porast hormona progesterona, prolaktina i oksitocina.

Međutim, odmah nakon porođaja nivo hormona brzo opada uključujući estrogen i progesteron. Usled pada pomenutih hormona kosa ne samo da se vraća u svoju normalnu fazu već ulazi u fazu opadanja. S obzirom da je prethodnih meseci bila bujna i gusta, ovo opadanje kose deluje dosta dramatičnije nego što zapravo jeste. Slažemo se, nije prijatno, ali nemate razloga za strah i paniku.

Uticaj hormona na postporođajno opadanje kose

Postporođajno opadanje kose je kao što smo već naveli posledica hormonskih promena u organizmu. U normalnim okolnostima kosa opada u malim količinima, okvirno oko 100 dlaka dnevno. Ali kako je tokom trudnoće kosa u stanju mirovanja, nakon porođaja dolazi do mnogo većeg opadanja nego što je to normalno i uobičajeno. Postporođajno opadanje kose je učestalije kod žena koje imaju dugu kosu. Intenzivno opadanje kose bi trebalo donekle da se stabilizuje već nakon 4 meseca, mada prema rečima stručnjaka ovaj proces može trajati čak i godinu dana.

U svakom slučaju budite spokojni i odagnajte strah koji se neminovno javlja gotovo kod svake porodilje. Vaša kosa se zapravo obnavlja, dok se u vašem telu sve vraća u normalu. Ovo istovremeno predstavlja priliku da povedete više računa o svojoj kosi dok uživate u majčinstvu. Možete nesmetano eksperimentisati raznim tretmanima, mada nećete uspeti u potpunosti da sprečite postporođajno opadanje kose. Korišćenjem proverenih preparata kao i pravilnom negom kose, moći ćete maksimalno da smanjite broj opalih vlasi.

Kako sprečiti opadanje kose posle porođaja?

Postoji nekoliko načina pomoću kojih ćete opadanje kose nakon porođaja moći da svedete na neku razumnu meru.

1. Proverenim šamponima sprečite postporođajno opadanje kose

Ključna stvar je odabir šampona. Ni slučajno ne biste trebali da koristite šampon koji sadrži sulfate i parabene. Nega nakon porođaja treba da bude što kvalitetnija i da se bazira na proizvodima bez štetnih hemikalija. Viviscal Densifying šampon, kao i Viviscal balzam su idealni u ovom slučaju, jer sadrže neophodne vitamine koji kožu glave čine zdravom i doprinose ubrzanom rastu kose hraneći dlaku od korena ka vrhu.

2. Redovno radite masažu glave

masaza koze glave

Redovna masaža glave osim što poboljšava cirkulaciju vrlo pozitivno utiče na brži rast kose. Bilo da odaberete masažu sa uljem ili bez, važno je da budete dosledni i da dnevno masirate vlasište najmanje 10 minuta. Osim što pozitivno utiče na rast kose masaža će vas istovremeno smiriti i opustiti.

3. Izbegavajte hemijske tretmane

U ovom periodu je posebno važno da kosu ne pretrpavate zaštitnim preparatima, jer ćete dodatno pogoršati postojeće stanje. Ako baš morate da se farbate konsultujte se sa svojim frizerom. Uticaj farbe i hidrogena može dodatno pogoršati postporođajno opadanje kose. Najbolje bi bilo da u dogovoru sa njim odaberete blagu farbu sa manjim procentom hidrogena i što je još važnije bez amonijaka.

Da li opadanje kose ima veze sa dojenjem?

Nekada se smatralo da je opadanje kose usko povezano sa dojenjem, zato što na mleko odlaze sve hranljive materije iz organizma. Ovo nije istinita tvrdnja, jer i one mame koje ne doje svoje bebe imaju postporođajno opadanje kose. Jednostavno organizam mora da izbaci istrošene vlasi koje nije odbacio tokom trudnoće. U ovom periodu mnoge žene se odlučuju na drastične promene iz straha od ćelavosti, među kojima se posebno ističe šišanje skroz na kratko. To nije loša ideja ukoliko preferirate taj stil, ali na šišanje iz straha od potpunog gubitka kose jednostavno zaboravite. Umesto toga možete prilagoditi frizuru novonastaloj situaciji u dogovoru sa svojim frizerom. Da biste podstakle rast kose i osvežile izgled frizure češće skraćujte krajeve. Možete pomoću mekih viklera praviti lokne kako bi ste dobile volumen. U svakom slučaju razloga za paniku nema.

4. Sprečite postporođajno opadanje kose pravilnom ishranom

Pravilna i kvalitetna ishrana u postporođajnom periodu je od presudnog značaja ne samo za vas već i za vašu bebu. Osim što je pravilna i redovna ishrana važna za dobrobit celog organizma, ništa manje nije važna ni za vašu kosu.

Obavezno povećajte unos vitamina, gvožđa i cinka. Kako biste sprečili prekomerno opadanje kose potrebno je da konzumirate namirnice bogate kompleksom B vitamina kao i da unosite što više vitamina C. Ove vitamine ćete naći u mahunarkama, soji, orašastim plodovima kao i u zelenom lisnatom povrću. Redovno konzumiranje ovih namirnica će vam pomoći da smanjite opadanje kose nakon porođaja.

5. Maksimalno eliminišite stres

Istina, ovo je lakše reći nego uraditi, ali složićete se nije nemoguće. Stres ima negativno dejstvo na celokupan organizam, tako da ni kosa nije pošteđena. Još ako se na sve doda postporođajni period kada su mame najčešće u grču ili neprestanom strahu da li pravilno odgajaju bebicu, onda je razumljivo što je to period pojačanog stresa. Pokušajte da odagnate stres koliko god možete, ne samo zbog kose već kako zbog svog tako i zbog bebinog zdravlja.

6. Pažljivo negujte kosu nakon porođaja

Prema kosi uvek treba postupati pažljivo, a nakon porođaja posebno kada kosa učestalo opada. Prvenstveno se misli na pravilnu negu koristeći proverene i kvalitetne preparate. Izbegavajte svakodnevno pranje kose, jer ćete stvoriti potpuno suprotan efekat. U ovom periodu je najbolje da pustite kosu prirodno da se suši uvek kada je to moguće. Nemojte je dodatno uništavati presom za kosu, jer joj toplota ni najmanje ne prija. Češljajte se sporo i to tako što ćete pažljivo rasčešljavati pramen po pramen. Izbegavajte energične pokrete i koristite četku sa debljim zupcima koji su zaobljeni na vrhu. Ukoliko vam smeta puštena kosa, posebno dok se bavite sa svojom bebom pričvrstite je laganom šnalom. Nikako ne vezujte kosu čvrsto u rep.

Kada prestaje opadanje kose nakon porođaja?

Oprečna su mišljenja po ovom pitanju, ali u proseku negde kada beba napuni 6 meseci prekomerno opadanje kose će prestati. Naravno, to ne znači da ćete odmah imati bujnu, dugu kosu, ali pravilnom negom i upotrebom odgovarajućih preparate ni to nije nemoguće.

U svakom slučaju možete biti potpuno opušteni. Uživajući u odrastanju tog malenog bića koje ste donele na svet nećete ni primetiti koliko vam se kosa brzo oporavila ukoliko budete sledile gore navedene savete.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga