Kako preventirati gubitak kose?

Svi mi u većoj ili manjoj meri trpimo opadanje kose. Od deset hiljada dlaka, koliko se procenjuje da poseduje naše zdravo vlasište, svakog dana opadne između pedeset ili sto dlaka. Nije važno da li je vaša kosa valovita ili ravna, kratka ili duga, kada izgleda fantastično i vi se osećate mnogo bolje.

Svi mi u većoj ili manjoj meri trpimo opadanje kose. Od deset hiljada dlaka, koliko se procenjuje da poseduje naše zdravo vlasište, svakog dana opadne između pedeset ili sto dlaka.

Nije važno da li je vaša kosa valovita ili ravna, kratka ili duga, kada izgleda fantastično i vi se osećate mnogo bolje. Ali, ukoliko dnevno izgubite više od sto dlaka, na primer oko 150 dnevno, ova pojava kod vas može stvoriti zabrinutost.

Prvo pitanje koje se tada nameće jeste kako da prevenirate gubitak vaše kose. Takođe, važno je da vam napomenemo da se zdrav folikul dlake obnavlja i prosečan život naše kose je tri godine, tako da nam je potrebno izmedju dve i  sedam godina da obnovimo kosu na prirodan način jer je takav fizioloski ciklus rasta dlake.

Značajan faktor u procesu bržem gubitku kose je i genetika, koju ne možete u velikoj meri izbeći. Obično se kaže da 70% nas čini genetika, dok je 30% ono što možemo da uradimo za sebe, uključujući i svoju kosu, što nije malo.

1.KAKO SPREČITI GUBITAK KOSE I KAKO VAŠU KOSU ODRŽATI  PUNOM ŽIVOTA?

Pre svega, važno je da vaša kosa bude jaka i zdrava.  Samo je bujna kosa lepa kosa. Kako biste prevenirali nepotrebno lomljenje kose, naš prvi savet je da izbegavate jake gumice i trake za kosu koje zbog svoje čvrstine i neprirodnosti materijala od kojeg su napravljene vrše pritisak na vlas i u najvećem broju slučajeva je lome. Pokušajte da koristite kvalitetnije ukosnice od prirodnog materijala, koje će vam pomoći da lagano sakupite vašu kosu, a koje svojom primenom ne vrše jak pritisak na vašu vlas.

Drugo,  ne zaboravite da je mokra kosa ipak najosetljivija. U ovoj fazi važno je voditi računa o njenoj nezi. Prilikom sušenja kose peškirom budite pažljivi i nežni. Nije potrebno da kosu grubo trljate o vaš peškir. Dovoljno je da višak vode, koji se zadržao na vašoj kosi, pokupite blagim utapanjem kose u peškir. Vrlo često se dešava, posebno kod žena, da odmah nakon sušenja na  kosu stavljaju vrlo agresivna kozmetička sredstva, koja nisu pogodna za zrav rast i razvoj vaših novih  vlasi. U ovu grupu spadaju pena za kosu, paste za kose, lak za kosu i druga kozmetička sredstva.

Nakon toga, vrlo često se dešava da kosu sušite  veoma jakom toplotnom jačinom putem fena i na taj način oslabljujete njenu čvrstinu, stabilnost i trajnost. Ova šteta koju nesvesno stvarate  može vrlo lako da prouzrokuje početnu fazu gubitka kose. Toplota doprinosi gubitku proteina u kosi, što kasnije stvara osetljivost i lomljivost. Kad god ste u prilici, a posebno leti, omogućite vašoj kosi prirodno sušenje na suncu ili toplom letnjem vazduhu. Izuzeće svih nepotrebnih kozmetičkih preparata, kao i odmor kose od toplote fena može da doprinese boljem kvalitetu vaše kose.

Takođe, ukoliko ste navikli da često raščešljavate vašu kosu i za tim zaista imate  potrebe, potrudite se da u tu svrhu nabavite češalj koji poseduje deblje zupce za češljanje. U današnjem modernom dobu, kada su nam mnogi suplementi na raspolaganju, potrudite se da koristite dodatke ishrani koji u mnogome mogu da poboljšanju izgled vaše kose i vrate joj neophodnu živost i sjaj.

Koristite blage i  profesionalne  šampone za kosu za šene i za muškarce. Suprotno onome što mislimo, redovno pranje kose pomaže u sprečavanju gubitka vaše kose, jer se na ovaj način i koža glave, ali i kosa održavaju čistim. Naš savet su svakako provereni, visoko kvalitetni šamponi.

Česta upotreba hemikalija, poput farbe za kosu može znatno oštetiti vašu kožu glave, posebno ako one u sebi sadrže amonijak. Potrudite se da ne farbate ni da tretirate vašu kosu četiri do šest nedelja. U ovom procesu ključno je koristiti i adekvatna pakovanja za kosu, ali i maske koje mogu povratiti njen sjaj i nekadašnji  izgled na koji ste već navikli. Pored farbanja, žene su često sklone izbeljivanju kose kako bi na taj način postigli željenu boju.

Izbeljivanjem kose uklanjamo prirodni pigment vaše kose, koji je ključan za njeno zdravlje. Nanete hemikalije prodiru do kože glave i na taj način menjaju strukturu kose, čineći je sklonijom i podložnijom dodatnom pritisku i oštećenju. Neophodno je posle farbanja dobro isprati farbu sa koze glave. Neretko farba ostaje nedeljama na kozi glave i ima nepovoljno hemijsko dejstvo na rast kose.

Toplotni aparati, koji doprinose estetskom izgledu vaše kose, uvijači i pegla za kosu, mogu na kratko da vam ulepšaju kosu, ali da ostave i pogubna i dugotrajnija oštećenja. Ovi kozmetički proizvodi ponekada prekidaju unutrašnje veze kose da bi je preoblikovali na drugačiji način od prirodnog, a time je činite slabom i lomljivom.

2. DA LI ZDRAVA ISHRANA DOPRINOSI KVALITETNIJEM IZGLEDU VAŠE KOSE?

Mnogi od nas već odavno znaju da zdrava ishrana doprinosi boljem zdravlju vašeg celokupnog organizma. Da li ste znali da ishrana može znatno poboljšati i izgled vaše kose? Da biste kosi omogućili hranljivije sastojke, neophodne za njen blistav izgled i neverovatan sjaj, pokušajte da vašu ishranu obogatite proteinima poput piletine, ribe ili proteina biljnog porekla koji su najhranljiviji.

Takođe, nedostatak minerala u svakodnevnoj ishrani može doprineti pogorsanju stanja vaše kose. Pošto je današnji savremeni način života ubrzao naš tempo i na taj način nam onemogućio da našem telu darujemo adekvatne vitamine i minerale, naš savet je da uz pomoć  visoko kvalitetne suplementacije osigurate sve što je vašem telu, ali i kosi zaista neophodno. Mogućnost uzimanja dodatne suplementacije štedi vaše dragoceno vreme i pruža vam veliku sigurnost, ali i adekvatnu estetiku, kao jedan od osećaja kojem težimo, barem kada je kosa u pitanju.

3. KOLIKI JE DOPRINOS MASAŽE GLAVE U PREVENCIJI GUBITKA KOSE?

Masaže su, bez sumnje,  najbolji način za ublažavanje napetosti  i vrlo lokalizovanog bola. Poznato je da masažom glave pomažete bržem rastu kose, jer na taj način stimulišete cirkulaciju krvi. Glavobolja je povezana sa vaskularnim i mišićnim napetostima, onima koji izazivaju toliko umora i patnje. Osim toga, masaža glave je savršen način ublažavanja stresa. Naučno je dokazano da je stres jedan od glavnih okidača koji doprinosi opadanju kose.

4. UBLAŽAVANJE STRESA U BORBI PROTIV OPADANJA KOSE

Stres i gubitak kose su povezani. Dobra vest je da stres i gubitak kose ne moraju biti trajan proces. Ako se izborite sa stresom kosa može ponovo da poraste. Razgovarajte sa svojim lekarom ukoliko primetite nagli povećani gubitak kose od uobičajenog.

Ukoliko je potrebno, vaš lekar će predložiti adekvatno lečenje. Ono što vi možete da uradite do tada jeste da se što više opuštate, meditirate i pokušate da svašu svakodnevnicu obogatite lepim stvarima koji  isključuju stres odnosno modifikuju vas odgovor na ono sto se tradicionalno smatra stresnom situacijom.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(8 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije je važan aspekt oporavka pacijenata koji prolaze kroz ovo intenzivno medicinsko lečenje. Hemioterapija, iako efikasna u borbi protiv malignih ćelija, u nekim slučajevima dovodi do privremenog

Saznajte više...
Nega kose u trudnoći

Nega kose u trudnoći

Negovanje kose tokom trudnoće je vrlo specifično zbog promena koje se dešavaju u organizmu. Hormonske promene mogu uticati kako na kvalitet i teksturu kose, tako i na brzinu njenog rasta.

Saznajte više...