Feritin i zdravlje kose

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.
Feritin za kosu

Verovatno ste upoznati sa gvožđem, ali za feritin možda niste čuli. Gvožđe je ključni mineral koji unosimo, a jedan deo gvožđa naše telo skladišti u obliku feritina.

Feritin je vrsta proteina u krvi koji skladišti gvožđe koje telo može koristiti kada mu je potrebno. Ako osoba ima nizak nivo feritina, to znači da ima i nedostatak gvožđa.

Nizak nivo feritina može dovesti do gubitka kose. Laboratorijska analiza feritina može pomoći lekaru da to utvrdi kako biste mogli pravilno da ga nadoknadite.

U ovom tekstu možete saznati više o vezi između nivoa feritina i rasta kose.

Feritin i rast kose

Gvožđe igra ključnu ulogu u mnogim ključnim telesnim procesima. Bez gvožđa, telo ne može stvarati dovoljno crvenih krvnih zrnaca.

Feritin je protein koji skladišti gvožđe da bi ga telo koristilo prema potrebi. Mnogi delovi tela sadrže feritin, uključujući slezinu, jetru, krv i folikule dlake.

Crvena krvna zrnca transportuju kiseonik po telu. Kada ima manje crvenih krvnih zrnaca, telo teže prenosi kiseonik do različitih organa i tkiva. To može izazvati niz problema, uključujući anemiju i gubitak kose.

Zašto smanjeni nivoi gvožđa dovode do gubitka kose?

Kada telo ima malo gvožđa, uzima feritin skladišten u folikulima dlake za upotrebu na drugom mestu u telu gde se on može iskoristiti za vitalne funkcije. Smanjeni nivoi feritina u folikulima dlake mogu oslabiti samu dlaku i dovesti do gubitka kose.

Telo ne može proizvesti gvožđe, pa ga mora u potpunosti dobiti kroz ishranu. Ljudi koji ne jedu dovoljno hrane bogate gvožđem mogu imati niske nivoe feritina.

Ishrana je samo jedan uzrok niskih nivoa gvožđa. 

Ostali uzroci mogu uključivati:

 • Obilno menstrualno krvarenje
 • Značajan gubitak krvi
 • Trudnoća
 • Problemima sa štitnom žlezdom
 • Celijakija ili intolerancija na gluten
 • Vegetarijansku ili vegansku ishranu

Kada lekar dijagnostikuje niske nivoe feritina, obično savetuje prilagođavanje ishrane i uzimanje suplementa gvožđa dok se nivoi ne normalizuju.

Međutim, lekari bi takođe mogli sprovesti dalje testove da bi proverili potencijalno postojanje drugih stanja, kao što su hipotireoza, hormonski disbalans ili nedostaci hranljivih materija. Ako lekar sumnja da intolerancija na hranu, kao što je intolerancija na gluten ili celijakija, izaziva simptome, on će sprovesti više testova da bi identifikovao stanje.

Ako povećanje unosa gvožđa ne reši simptome, lekari će razmotriti druge opcije, kao što su medicinski tretmani za gubitak kose ili druga moguća osnovna stanja.

Takođe, povećanje nivoa feritina neće pojačati rast kose kod onih koji imaju normalne nivoe gvožđa i feritina. Ukoliko imate normalan nivo feritina i kosa vam pojačano opada, treba da razgovarate sa lekarom o mogućim uzrocima.

Takođe je važno napomenuti da previše gvožđa može izazvati neželjene efekte, kao što su trovanje gvožđem i čak oštećenje organa i tkiva.

Koji su simptomi niskog feritina?

Simptomi niskog feritina

Izvor fotografije

Nizak feritin ometa telo u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Bez dovoljno crvenih krvnih zrnaca, organizam ne funkcioniše efikasno.

Simptomi niskog feritina su slični onima kod nedostatka gvožđa, a gubitak kose je samo jedan znak. 

Ostali simptomi mogu uključivati:

 • Vrtoglavicu
 • Ekstremni umor
 • Brujanje u ušima
 • Krhke nokte
 • Otežano disanje
 • Glavobolje
 • Manjak fokusa
 • Nemirne noge

Feritin i štitna žlezda

Gubitak kose često je jedan od prvih znakova hipotireoze, stanja koje čini da telo proizvodi manju količinu tiroidnih hormona nego što je potrebno. Takođe, nedostatak tiroidnog hormona može izazvati opštu tromost, suvu kožu i netoleranciju na hladnoću. Uobičajeno je i povećanje telesne težine.

U nekim slučajevima hipotireoze, gubitak kose možda nije direktno povezan sa nedostatkom tiroidnih hormona, već sa nedostatkom gvožđa. To zauzvrat čini da se nizak feritin i hipotireoza javljaju istovremeno.

Kada nema dovoljno feritina u telu, štitna žlezda nije u stanju da proizvede dovoljno tiroidnog hormona.

Feritin i druge promene na kosi

Osim gubitka kose, osoba sa niskim nivoom feritina može doživeti i druge promene na svojoj kosi.

Pojedinačne dlake mogu postati tanje, slabije i sklonije lomljenju ili mogu izgubiti svoje prirodne kovrdže. Neke osobe kažu da im se čini kao da im kosa više ne raste.

Ako niski nivoi feritina izazivaju gubitak kose, obnavljanje nivoa gvožđa u telu može biti dovoljno da se to preokrene. Međutim, može proći neko vreme pre nego što ponovo izraste nova, zdravija kosa.

Ako je gubitak kose povezan sa niskim feritinom, onda bi kosa trebalo ponovo da raste nakon što se reši osnovni nedostatak gvožđa. Ipak, može proći nekoliko meseci pre nego što kosa ponovo počne da raste, pa je strpljenje ključno.

Izbegavajte upotrebu bilo kakvih tretmana za rast kose, osim ako vam lekar ne kaže drugačije. U slučaju većeg gubitka kose, minoksidil može pomoći.

Ishrana i suplementi

Feritin - Ishrana i suplementi

Izvor fotografije

Najbolji način za lečenje gubitka kose prouzrokovanog feritinom je povećanje nivoa gvožđa. Lekar bi mogao da vas posavetuje o uzimanju suplemenata ako ne jedete dovoljno namirnica bogatih gvožđem (kao što su jetra i govedina).

Iako meso sadrži više nivoa gvožđa od biljnih namirnica, i dalje možete dobiti nešto gvožđa jedući žitarice od celog zrna, orašaste plodove i mahunarke. Istovremeno unošenje namirnica bogatih vitaminom C i gvožđem takođe može pomoći telu da bolje apsorbuje gvožđe.

Ako se sumnja na preosetljivost na hranu, vaš lekar može preporučiti analizu krvi ili određenu dijetu.

Suplement koji se pokazao izuzetno delotvornim za poboljšanje rasta kose je Viviscal. Ove tablete iznova i iznova dokazuju zašto su među najpopularnijim suplementima za rast kose na svetu.

Rizici i mere opreza

Prekomerno uzimanje gvožđa odjednom ili tokom produženog perioda može izazvati probleme, čak i kod osobe sa nižim nivoom gvožđa.

Prekomerno uzimanje gvožđa može izazvati simptome kao što su:

 • Bolovi u stomaku
 • Ubrzan rad srca
 • Nizak krvni pritisak
 • Povraćanje
 • Krvave ili crne stolice

Gvožđe je oksidans, što znači da može reagovati sa drugim molekulima u telu. Previše gvožđa u telu može dovesti do ozbiljnih problema u jetri i drugim organima. Vremenom, to može dovesti do prestanka rada organa, pa čak i smrti.

Svako ko sumnja da ima nizak nivo gvožđa treba da uradi analizu krvi. To je jedini način da lekar tačno dijagnostikuje da li neko zaista ima niske nivoe feritina.

Kosa zahteva negu i strpljenje

Ukoliko primećujete gubitak kose ili promene na kosi, trebalo bi da posetite lekara radi dijagnoze.

Postoji očigledna veza između niskih nivoa gvožđa i gubitka kose. Ako lekari otkriju niske nivoe feritina kod osobe sa gubitkom kose, mogu im savetovati da povećaju unos gvožđa.

S druge strane, ukoliko lekari otkriju znake drugih osnovnih stanja, predložiće odgovarajuće korake za lečenje.

Poboljšanje zdravlja kose i njen ponovni rast zahtevaju vreme, pa je strpljenje ključno. Kod nekih mogu biti potrebno meseci pre nego što primete značajno poboljšanje u zdravlju svoje kose. Sačekajte najmanje tri meseca kako biste dali suplementima i promenama u ishrani šansu da deluju.

Ako ne vidite nikakva poboljšanja u gubitku kose nakon ovog vremena, pitajte svog lekara da li bi trebalo ponovo testirati vaše nivoe feritina i gvožđa. Takođe, treba napomenuti da regulisanje stresa, vežbanje i redovan san takođe mogu imati pozitivne efekte na kosu.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(8 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije je važan aspekt oporavka pacijenata koji prolaze kroz ovo intenzivno medicinsko lečenje. Hemioterapija, iako efikasna u borbi protiv malignih ćelija, u nekim slučajevima dovodi do privremenog

Saznajte više...
Nega kose u trudnoći

Nega kose u trudnoći

Negovanje kose tokom trudnoće je vrlo specifično zbog promena koje se dešavaju u organizmu. Hormonske promene mogu uticati kako na kvalitet i teksturu kose, tako i na brzinu njenog rasta.

Saznajte više...