Da li je ćelavost nasledna

Često postavljano pitanje je da li ćelavost ima veze sa genetikom, odnosno da li je nasledna? Istina, proces gubitka kose predstavlja vrlo neprijatno iskustvo koje dovodi do gubitka samopouzdanja. Istovremeno, ćelavost predstavlja kako estetski tako i fizički problem.

Često postavljano pitanje je da li ćelavost ima veze sa genetikom, odnosno da li je nasledna? Istina, proces gubitka kose predstavlja vrlo neprijatno iskustvo koje dovodi do gubitka samopouzdanja. Istovremeno, ćelavost predstavlja kako estetski tako i fizički problem.

Ćelavost

Nije genetika jedini faktor koji dovodi do ćelavosti, već opadanje kose zavisi od disbalansa hormona, neadekvatne nege a često je i posledica stresa. Kada je u pitanju nasledna ćelavost istraživanja pokazuju da se veliki broj muške populacije suočava sa ovim problemom.

U medicinskim krugovima ovaj pojam se naziva androgena alopecija. Pogađa oba pola, ali različit tok bolesti kao i posledice se razlikuju. Manifestuje se tako što se folikuli dlake smanjuju i slabe nakon čega prestaju da isporučuju nove vlasi.

Muška nasledna ćelavost je često prisutna sa tendencijom porasta, jer pored naslednog faktora veliku ulogu ima nezdrav način života, stres, upotreba određenih lekova kao i neadekvatna nega. Može se pojaviti već u ranim dvadesetim godinama, mada se kod većine muškaraca završava već u četrdesetim godinama života.

Kako se prepoznaje nasledna ćelavost?

Nasledna ćelavost se može pojaviti u brojnim oblicima, ali postoji nekoliko zajedničkih obrazaca koji je karakterišu. Prvi i osnovni je taj što se povlači linija rasta kose. Kod muškaraca se ovo manifestuje kao proređivanje i povlačenje kose u čeonom i slepoočnom delu glave kao i gubitak kose na temenu. Proces se može nastaviti sve dok ne dođe do potpunog spajanja ovih zona.

Za razliku od muškog dela populacije, kod žena se početni stadijum nasledne ćelavosti ispoljava u vidu tanke i slabe kose a najčešće se javlja u menopauzi. Tokom procesa opadanja kose, kosa koja ostaje na glavi znatno gubi na kvalitetu, a dlaka postaje sve tanja.

Krajnji rezultat je potpuni gubitak kose kod muškaraca, dok kod žena posledice nisu tako drastične. Nasledna ćelavost ili androgena alopecija ponekad može da ukazuje i na neke druge zdravstvene probleme koji nisu na prvi pogled tako vidljivi kao što je opadanje kose.

Kako bismo shvatili suštinu problema bitno je da znamo kako izgleda normalan ciklus rasta kose. Naime, svaka vlas se nalazi u folikuli, odnosno u sićušnoj kapsuli koja je zadužena za zaštitu korena. Svaka dlaka u folikuli prolazi kroz ciklus rasta koji traje između dve  i šest godina.

Nakon završenog ciklusa, vlas ulazi u proces mirovanja i za nekoliko meseci ispada iz svoje folikule, posle čega  upražnjena folikula počinje sa procesom stvaranja nove dlake.

U proseku svakodnevno sa naše glave opadne do 100 dlaka, što predstavlja zanemarljivu činjenicu u poređenju sa brojem dlaka koje se nalaze na glavi. Naravno, nije svako opadanje kose alarm za uzbunu, međutim ukoliko primetite veći broj dlaka na jastuku ili pod rukom tokom pranja kose možda je vreme da reagujete.

Može li se izlečiti muška nasledna ćelavost?

Ovo je takođe često postavljano pitanje, što je i razumljivo. Kada je reč o naslednoj ćelavosti, veoma je važno na vreme započeti lečenje. U početnim stadijumima se postiže najbolji efekat i od ključne važnosti je na vreme prepoznati problem i odmah reagovati.

Za lečenje androgene alopecije, odnosno nasledne ćelavosti potrebno je vreme a potpuni rezultati su vidljivi nakon 6 meseci. U lečenje muške nasledne ćelavosti se uključuju specijalna sredstva za negu kose, medikamenti kao i savremeni tretmani protiv opadanja kose. U zavisnosti od stepena opadanja kose može se kombinovati više različitih tretmana.

Ali ukoliko je u pitanju zadnji stadijum alopecije, odnosno kada je gubitak kose u završnoj fazi jedina opcija koja je na raspolaganju je transplatacija kose. Upravo iz tog razloga je važno pravovremeno reagovati kako biste uspeli da sprečite dalji gubitak kose.

Da li se  ćelavost može izlečiti prirodnim putem?

Ukoliko na vreme primetite pojačano opadanje kose ili ako već znate da imate genetske sklonosti ka opadanju kose, važno je pravilno tretiranje kako biste sprečili pojačano opadanje. Viviscal šampon protiv opadanja kose je širom sveta prepoznat kao idealno rešenje.

Pogodan je za svakodnevnu upotrebu, održava kožu glave zdravom, ishranjuje dlaku od korena do vrha vraćajući joj potrebne vitamine i minerale. Redovnom upotrebom ovog šampona obezbeđuje se zdrava struktura dlake i što je veoma bitno vraća se bujnost istanjenoj kosi. Ono što se takođe preporučuje je unos Vitaminske suplementacije za rast kose. Ovaj suplement vraća kosi debljinu i volumen  održavajući normalan ciklus rasta.

Maslinovo i ricinusovo ulje u borbi protiv opadanja kose

Maslinovo ulje se od davnina smatralo velikim lekom za skoro sve probleme sa kosom. Prvenstveno povećava rast kose na mestu gde se pojavljuje ćelavost. Da bi ste napravili ovu smesu potrebni sastojci su: maslinovo ulje, jedna kašičica cimeta, 2 kašičice meda i blagi šampon bez sulfata.

U zagrejano maslinovo ulje dodajte med i cimet, dobro izmešajte a zatim nanesite na kosu. Ostavite da odstoji na kosi 20 minuta a nakon toga je operite proverenim šamponom. Ovaj tretman koristite 2 do 3 puta nedeljno.

Ricinusovo ulje je izuzetno dobro za rast kose. Sadrži minerale, proteine, vitamin E kao i antibakterijska svojstva zahvaljujući kojima se koža uspešno čisti od infekcija. Istovremeno poboljšava cirkulaciju krvi u folikulu dlake negujući vlasište. Doprinosi jačanju kose i sprečava njeno lomljenje. Dovoljno je da zagrejano maslinovo ulje utrljate u teme a zatim umotate kosu i ostavite tako da prenoći. Efekat će biti vidljiv već nakon nekoliko tretmana.

U svakom slučaju ćelavost nije nerešiv problem. Bitno je da reagujete pravovremeno kako ne biste došli u fazu u kojoj je transplatacija kose jedino moguće rešenje. A najbitnije od svega je da ne dozvolite da vam gubitak kose naruši samopouzdanje. I ćelavost može biti šarmantna, zar ne?

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga