Da li blanš oštećuje kosu – kako je negovati nakon blajhanja

Ustaljeno je mišljenje da blanš oštećuje kosu, tako da je to jedan od razloga što se mnoge pripadnice nežnijeg pola ne usuđuju da naprave željenu promenu na svojoj kosi. Istina, dugo je vladalo mišljenje da blajhanje oštećuje kosu koju je nakon toga gotovo nemoguće oporaviti.

Ustaljeno je mišljenje da blanš oštećuje kosu, tako da je to jedan od razloga što se mnoge pripadnice nežnijeg pola ne usuđuju da naprave željenu promenu na svojoj kosi. Istina, dugo je vladalo mišljenje da blajhanje oštećuje kosu koju je nakon toga gotovo nemoguće oporaviti. Vreme je da razbijemo te predrasude i da vidimo šta zaista blanš radi našoj kosi, kao i kako da je pravilno negujemo.

Šta je blanš i kako deluje?

Blanš je preparat koji razgrađuje pigment vlasi kako bi se posvetlele. U zavisnosti da li želite samo da prikrijete sede vlasi ili da posvetlite celu kosu koriste se različite smese blanša.  Uloga blanša je da uklanja melanin iz kose, potpuno uništavajući kutikulu kose usled čega se menja njena struktura.

Zbog ovih štetnih elemenata blanš ima lošu reputaciju i vezuje se za oštećenje kose. Uz blanš se uvek koristi hidrogen različite jačine, odnosno u zavisnosti od toga koliko želite da posvetlite kosu.

Blajhanje kose može dovesti do privremenog isušivanja kose, ali to nije tako alarmantno kako se često misli. Istina je da nakon blanša kosa postaje osetljiva i potrebna joj je posebna nega. Ali ono što je veoma bitno kada je blajhanje u pitanju je da se u tom procesu ne gubi keratin u samoj vlasi.

Koji je postupak blajhanja?

Ukoliko ste čvrsto rešili da blajhate kosu naš savet je da to uradite u proverenom frizerskom salonu. U zavisnosti od toga da li samo prekrivate izrastak ili planirate da farbate celu kosu frizer će odabrati blanš u prahu ili u vidu kreme. Za izrastak se koristi blanš u kremi, jer on služi za izbeljivanje korena.

Ako imate u planu izvlačenje belih pramenova sasvim je sigurno da će frizer koristiti blanš u prahu. Mada, u zavisnosti od toga koju boju želite da dobijete profesionalni frizer će uraditi ono što je najbolje za vašu kosu. Naravno, ključnu ulogu u svemu ima vaša prirodna boja kose, jer samo odgovarajućim blanšom ćete izbeći pojavu žutih i narandžastih tonova kose.

Odabir hidrogena je takođe važan, jer on predstavlja bazu blanša i neophodan je u samom procesu blajhanja. U zavisnosti od prirodne nijanse vaše kose kao kvaliteta i gustine frizer će proceniti da li će koristiti hidrogen od 6, 9 ili 12 procenata.

Prema mišljenju stručnjaka hidrogen od 6% je idealan za obnavljanje i osvežavanje boje, odnosno za prelive. Nešto jači hidrogen je potreban za prelazak u svetlije nijanse od postojeće. Previše jak hidrogen isušuje kosu, tako da je savet izbegavati ga.

Izuzetno je važno da proces blajhanja kose prepustite profesionalcu, jer koliko god da je blanš bezbedan, nikada ne znate da li bi mogao izazvati alergijsku reakciju i isušiti kožu glave, oštećujući vlasi. Iskusan frizer svakako ništa ne prepušta slučaju, već sve vreme kontroliše reakciju kose i kože.

Vreme trajanja blajhanja zavisi od strukture kose. Tako da ukoliko imate gustu ili kovrdžavu kosu ovaj proces će znatno duže trajati nego ako vam je kosa tanka i retka.

Kako blanš utiče na kosu?

Bez obzira na ustaljeno mišljenje da blanš u velikoj meri oštećuje kosu i da nakon blajhanja kosa ne može biti zdrava, to nikako nije tačno. Istina je da blanš menja teksturu kose i da je nakon blajhanja kosa porozna i manje elastična.

Što je kosa poroznija, kutikula kose je otvorenija tako da dolazi do rascvetalih krajeva, učestalijeg lomljenja kao i opadanja kose. Osim toga hemikalije za prosvetljenje prodiru duboko u dlaku, razgrađuju prirodne masne kiseline usled čega dlaka postaje slabija i tanja.

Međutim, ništa od ovoga ne znači da će vam kosa biti trajno oštećena, jer uz odgovarajući tretman možete imati zdravu, lepu i negovanu kosu bez obzira na prethodno blajhanje.

Kako tretirati kosu nakon blajhanja?

S obzirom da kosa nakon blajhanja menja strukturu i gubi hidrataciju od presudne važnosti je pravilna nega. Upotrebom prirodnih šampona bez sulfata vaša kosa će dobiti sjaj, postaće lepršava i što je najvažnije zdrava. Svetski priznati preparati iz Viviscal kolekcije će vašu kosu osvežiti dajući joj zaštitni sloj. Istovremeno smanjuju listanje dlake vraćajući kosi neophodan sjaj i volumen.

Viviscal šampon u kombinaciji sa balzamom iz istoimene kolekcije održava kožu glave zdravom, ishranjujući dlaku od korena do vrha pri čemu joj obezbeđuje neophodne minerale i vitamine. Zahvaljujući AnaTel kompleksu vitamina koji su sastavni deo ovih preparata, produžava se faza rasta dlake i smanjuje se njeno opadanje. Ovi proizvodi su preporučljivi za svakodnevnu upotrebu.

Šta još treba da znate pre nego se odlučite za blajhanje kose

Kao što znate, toplota je neprijatelj kose. Nakon blajhanja se potrudite da što manje koristite fen, jer česta upotreba fena dovodi do isušivanja kose. Ne zaboravite da i bez upotrebe fena možete vrlo lepo stilizovati kosu. Uvek kada ste u situaciji pustite da vam se kosa prirodno osuši kako biste je hidrirali na potpuno prirodan način.

Obratite pažnju na ishranu. Neophodno je ishranu obogatiti vitaminima kao što su vitamin A, B, C i D. Konzumirajte što više voća,  povrća kao i morskih plodova i vrlo brzo ćete uvideti da je vaša kosa znatno otpornija. Osim toga možete bez bojazni koristiti Viviscal suplemente koji sadrže sve potrebne vitamine i minerale zahvaljujući kojima će vaša kosa biti zdrava, kvalitetna i bujna.

Iz svega navedenog vidimo da je blanš neopravdano ozloglašen, tako da se možete blajhati bez bojazni da će vam kosa biti uništena. Naravno, obavezno nakon toga tretirajte kosu proverenim preparatima kako biste joj priuštile odgovarajuću negu.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(8 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije je važan aspekt oporavka pacijenata koji prolaze kroz ovo intenzivno medicinsko lečenje. Hemioterapija, iako efikasna u borbi protiv malignih ćelija, u nekim slučajevima dovodi do privremenog

Saznajte više...
Nega kose u trudnoći

Nega kose u trudnoći

Negovanje kose tokom trudnoće je vrlo specifično zbog promena koje se dešavaju u organizmu. Hormonske promene mogu uticati kako na kvalitet i teksturu kose, tako i na brzinu njenog rasta.

Saznajte više...