Šta je biotin i kako se koristi?

Često se priča o biotinu i njegovim benefitima za zdravlje kose. Zbog toga, šamponi ili balzami namenjeni za rast i jačanje kose često imaju biotin u svom sastavu. Međutim, postavlja se pitanje da li je biotin zaista tako dobar i da li stvarno doprinosi rastu kose.

Često se priča o biotinu i njegovim benefitima za zdravlje kose. Zbog toga, šamponi ili balzami namenjeni za rast i jačanje kose često imaju biotin u svom sastavu. Međutim, postavlja se pitanje da li je biotin zaista tako dobar i da li stvarno doprinosi rastu kose.

Možemo ga koristiti kao suplement, nalazi se u nekim namirnicama, a možemo ga i stavljati na kosu. U ovom članku saznaćete više o tome šta je biotin za kosu, da li je stvarno toliko bezbedan i efikasan za rast kose, kao i da li sprečava njen gubitak.

Šta je biotin?

Izvor

Biotin je zapravo vitamin H (tačnije vitamin B7), i spada u grupu B vitamina. Svi oni pomažu našem telu da pretvara ugljene hidrate u energiju. Vitamini B kompleksa pored toga pomažu u tome da telo metaboliše proteine i masti. Sem toga, vitamini B kompleksa utiču na kosu i kožu, kao i nokte i oči, ali i zdravlje jetre i nervnog sistema i omogućavaju njihovo pravilno funkcionisanje.

Vitamin B7 se rastvara u vodi poput svih vitamina B kompleksa, što znači da telo ne skladišti biotin, ali bakterije u crevima takođe imaju mogućnost da ga stvore. Biotin je bitan kada je u pitanju pravilan rast embriona, što znači da biotin takođe igra veoma veliku ulogu u trudnoći i može pomoći trudnicama.

Simptomi nedostatka biotina su:

 • Suva koža koja se ljušti
 • Gubitak kose
 • Pucanje na uglovima usana
 • Bolan i natečen jezik crvene boje (glositis)
 • Suvoća očiju
 • Pad apetita
 • Umor
 • Nesanica
 • Depresija

Na nedostatak biotina u organizmu treba da obrate pažnju osobe koje su uzimale intravensku ishranu duži period, kao i osobe koje uzimaju lekove protiv epi napada i antibiotike. Kronova bolest takođe otežava apsorpciju hranljivih materija, pa osobe sa tom bolešću rizikuju od nedostatka biotina.

Kako biotin utiče na rast kose?

Izvor

Biotin za kosu ima mnogo uloga i prednosti, ali primarno je to što pomaže u proizvodnji keratina. Keratin je protein koji veoma znači za kosu, kožu i nokte.

Iako je retkost, nedostatak biotina za funkcionisanje organizma se takođe nekada desi, a tada nam je potreban u vidu suplemenata i proizvoda za kosu sa njegovim dodatkom.

Suplementacija biotinom utiče na rast kose kod osoba kao što su one koje imaju nedostatak biotina u organizmu. Biotin stvarno utiče na rast kose, povećava volumen i gustinu dlake, ali uglavnom onda kada nam taj vitamin fali.

Nije rađeno mnogo studija o biotinu, tako da nema mnogo čvrstih dokaza koji podržavaju biotin za kosu, kao ni preparati za negu kose sa ovim vitaminom koji promovišu rast. Biotin jeste preporučen od strane mnogih lekara, ali svakako je bitno proveriti njegovo stanje u organizmu pre nego što krenete da ga koristite.

Biotin i opadanje kose

Iako nema mnogo dokaza o tome da biotin za zdravlje kose i njen rast igra veliku ulogu, kada je u pitanju opadanje kose, postoji nešto više dokaza o njegovim benefitima. Suplement biotina će sprečiti opadanje kose najviše kod osoba koje imaju nedostatak biotina u telu.

U studiji kod žena koje su se žalile na gubitak kose, primećen je nedostatak biotina kod 38%, čime se pokazala veza između opadanja kose i nedovoljnih nivoa biotina u telu. Sem nedostatka biotina, postoje i drugi faktori ili bolesti koji doprinose opadanju kose, kao što su:

 • Androgenetska alopecija
 • Brz i drastičan gubitak težine
 • Nedostatak gvožđa, cinka, proteina
 • Poremećaji rada hormona štitne žlezde

Kada biotin nije uzrok problema opadanja i stanjivanja kose, biotin za kosu može da odloži ili spreči odgovarajući tretman ukoliko se koristi bez potrebe, što znači da sam po sebi, biotin neće garantovati benefite za gubitak kose.

Biotin u namirnicama

Izvor

Vitamin biotin je takođe dostupan u namirnicama, i u te namirnice spadaju:

 • Goveđa đžigerica
 • Pivski kvasac
 • Sardine
 • Jaja
 • Svinjski kotlet
 • Soja
 • Mahunarke
 • Integralne žitarice
 • Karfiol
 • Banane
 • Pečurke
 • Losos
 • Semenke suncokreta
 • Batat (slatki krompir)
 • Orašasti plodovi

Ovi proizvodi, ako se konzumiraju dovoljno često mogu pomoći kod nivoa biotina, bez korišćenja tableta.

Treba znati da biotin može da se uništi obrađivanjem nekih namirnica. Ovaj vitamin za kosu ali i celokupan organizam se nekada nalazi u sirovim a nekada u namirnicama kojima je potrebna obrada.

Jaja su odličan izvor biotina, ali ukoliko se konzumiraju sirova, belanca sadrže avidin, što je vrsta šećera koja vezuje vitamin biotin i time sprečava apsorpciju u organizam, dok ga kuvanje uništava i omogućava apsorpciju biotina.

Kao što smo napomenuli, sem hrane, bakterije u crevima takođe mogu proizvesti određene količine vitamina biotina, ali njihova uloga za nivo biotina u telu je nepoznata zbog složenosti crevne flore.

Nega kose uz biotin

Izvor

Vitamin B7 (biotin za kosu) je vrlo popularan u sastavu šampona i ostalih preparata. Treba imati u vidu da Amazon proda šampon sa biotinom koji se koristi za rast i jačanje kose na svakih 30 sekundi.

Dodaje se šamponima zbog toga što jača kosu, poboljšava cirkulaciju ali i utiče na gustinu kose. Biotin se koristi kod vitaminske suplementacije, poput Viviscal Professional. Kosa kojoj je potrebna dodatna nega će biti gušća i jača koriščenjem biotina.

Pošto je rastvorljiv u vodi, pogodan je za šampone ili ostale preparate za negu kose. Šamponi sa biotinom uglavnom ne sadrže sulfate i parabene, ali sadrže kolagen i to je dobitna kombinacija kada je u pitanju jačanje kose.

Zbog toga što šamponi sa biotinom često ne sadrže štetne sastojke, biotin može da se koristi stalno i kao šampon i kao balzam jer nema nikakve neželjene efekte.

Ovi proizvodi mogu da se koriste i za svakodnevno pranje kose bez potrebe za ikakvim dodatnim proizvodima. Ipak, potrebno je nekoliko meseci upornog korišćenja šampona sa biotinom da bi se postigli najbolji rezultati.

Što se tiče rezultata kod opadanja kose, za poboljšanje stanja je potrebno od tri do šest meseci da bi se skalp i folikuli dlake oporavili. Ključ je u redovnom korišćenju i strpljivosti. Osim šampona, biotin se može naći i u ampulama obogaćenim ovim vitaminom za osobe koje imaju tanku i osetljivu kosu.

Ampula sa biotinom može ojačati kosu sve od korena, zaštititi je i nahraniti, i time doprineti prevenciji gubitka kose. Ampule treba da se koriste minimum jedan mesec, i to oko tri puta nedeljno.

Takođe, postoji i balzam sa biotinom na tržištu, koji je odličan za suvu kosu, jer čini da ona postane meka, laka za oblikovanje i bujnija. Sprej sa biotinom će dati kosi dodatni sjaj i volumen, omogućiti lakše raščešljavanje i time sprečiti lomljenje kose, stvarajući zaštitni sloj koji štiti kosu od toplotnih aparata.

Kome je biotin najpotrebniji?

Biotin igra veliku ulogu u pravilnom i normalnom funkcionisanju organizma, ne samo za kosu. Međutim, ukoliko ustanovite da imate problema sa nekim od dole navedenih, moguće je da imate i nedostatak biotina.

Alkoholizam

Alkohol sprečava normalnu apsorpciju biotina. Dugotrajno konzumiranje alkohola, što je učestalo kod alkoholizma, može biti povezano sa smanjenjem nivoa ovog vitamina.

Poremećaji ishrane i neuhranjenost

Nedostatak hranljivih materija u organizmu zbog neadekvatnog unosa hrane može doprineti i nedostatku biotina u našem organizmu.

Inflamatorna bolest creva

Kronova bolest i ulcerozni kolitis takođe mogu da smanje proizvodnju vitamina biotina u crevima i crevnim bakterijama.

Trudnoća i dojenje

U trudnoći nije reč o nedostatku koliko o povećanoj upotrebi ovog vitamina koji se pojačano troši. Zbog toga trudnice treba da ga unose u vidu suplemenata jer to može pomoći pravilnoj trudnoći, kao i dojenju.

Određeni lekovi

Antiepileptici, retinoidi, lekovi za bipolarni poremećaj i neki antidepresivi mogu da smanje nivo biotina.

Rizici i upozorenja

Kada je vitamin biotina za kosu, na primer, u vidu tableta koje su dodatak ishrani, relativno je bezbedan i dovoljno ga je tako uzimati. Teško da će imati toksične efekte jer je rastvorljiv u vodi. Ipak, ako se unese prevelika doza, veće količine biotina izazivaju preteranu žeđ, nesanicu i mokrenje.

Ako imamo visok nivo biotina u krvi, što je retko, on može ometati neke laboratorijske testove poput onih za merenje nivoa vitamina D, zdravlja srca i hormona štitne žlezde. Ako je potrebno da radite bilo kakve testove, dovoljno je da obavestite svog lekara o tome koje suplemente uzimate ili to planirate a da u sebi sadrže biotin.

Najbolje je da samo proverite nivoe biotina kao i kompletnu krvnu sliku pre nego što želite da unesete ovaj suplement da biste bili sigurni je li dovoljno da promenite ishranu ili je potrebna kombinacija ishrane i suplementacija ovog vitamina.

Benefiti biotina i njegova upotreba – je li nam potreban?

Izvor

Ne postoje konkretni dokazi koji pokazuju da biotin stvarno utiče na rast kose, ali našem organizmu je svakako potreban. Biotin, ili vitamin B7, se koristi u industriji kose najviše zbog toga što je njegov nedostatak vezan za opadanje kose.

To koliko treba da ga koristite može da utvrdi doktor ili krvna slika, a korišćenjem hrane koja je bogata ovim vitaminom možete mnogo učiniti. Ako u slučaju neke bolesti ili koriščenja lekova imate problem sa apsorpcijom biotina, nađite šampon koji ga sadrži ili ga unesite putem hrane pre nego što krenete sa suplementima.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(4 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(7 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga