Balzam za kosu – zašto je bitan?

Balzam za kosu je proizvod koji se nanosi nakon šamponiranja, a njegova svrha je da hidrira, omekša i zaštiti kosu. Balzami za kosu sadrže razne sastojke, kao što su emolijenti, humektanti i proteini, koji deluju na različite načine da bi poboljšali zdravlje i izgled kose.
Balzam za kosu - Zašto je bitan

Šta je balzam za kosu?

Balzam za kosu je proizvod koji se nanosi nakon šamponiranja, a njegova svrha je da hidrira, omekša i zaštiti kosu. Balzami za kosu sadrže razne sastojke, kao što su emolijenti, humektanti i proteini, koji deluju na različite načine da bi poboljšali zdravlje i izgled kose.

Balzami za kosu se razlikuju od šampona po tome što ne sadrže deterdžente. Deterdženti su sastojci koji čiste kosu od prljavštine i masti, ali mogu takođe da je isuše i oštećuju. Balzami za kosu, s druge strane, sadrže sastojke koji hidriraju i štite kosu od oštećenja.

Neki drugi proizvodi za kosu, kao što su serumi i masti, takođe sadrže sastojke koji hidriraju i štite kosu. Međutim, balzami za kosu su napravljeni tako da se lako nanesu i isperu, što ih čini praktičnijim za svakodnevnu upotrebu.

Emolijenti

Emolijenti su sastojci koji omekšavaju kosu. Oni to čine tako što formiraju zaštitni sloj na površini kose, koji je štiti od oštećenja i čini je mekšom i sjajnijom. Emolijenti su posebno važni za suvu i oštećenu kosu, jer joj pomažu da zadrži vlagu i da se popravi.

Humektanti

Humektanti su sastojci koji privlače i zadržavaju vlagu u kosi. Oni to čine tako što se vezuju za molekule vode u kosu i ne dozvoljavaju im da ispare. Humektanti su posebno važni za suvu kosu, jer joj pomažu da ostane hidrirana i elastična.

Proteini

Proteini pomažu da se poprave oštećenja na kosi i da ona ojača. Oni to čine tako što se vezuju za keratine, a to su proteini koji formiraju strukturu kose. Proteini su posebno važni za oštećenu i farbanu kosu, jer joj pomažu da se oporavi od oštećenja i zadrži boju.

Zašto je balzam bitan za negu kose

Balzam za kosu - Zašto je bitan?

Izvor fotografije

Balzam za kosu je važan deo nege kose, jer donosi mnoge prednosti za njeno zdravlje i izgled. Osim što je hidrira i omekšava, evo još nekih prednosti balzama za kosu.

  • Balzam čini kosu lakšom za raščešljavanje tako što smanjuje trenje između pramenova kose. To je posebno važno za suvu, oštećenu kosu, koja je sklona mršenju. 
  • Balzam za kosu stvara zaštitni sloj na površini kose, koji je štiti od spoljašnjih faktora, kao što su toplina, sunce, hlor i zagađenje. To je posebno važno za kosu koja je izložena čestom stilizovanju i farbanju. 
  • Balzami za kosu sadrže sastojke koji štite kosu od toplote, UV zraka i drugih štetnih uticaja.

Pored prednosti navedenih gore, balzam za kosu takođe može da:

  • Smanji frizz efekat
  • Doda sjaj i volumen
  • Zaštiti boju farbane kose
  • Smanji lomljenje kose
  • Spreči ispucale krajeve

Vrste balzama i njihova upotreba

Postoji mnogo različitih vrsta balzama za kosu, a svaki ima posebnu formulu i upotrebu. Pri izboru balzama za kosu, važno je da uzmete u obzir svoj tip kose.

Balzam za suvu kosu

Balzami za suvu kosu sadrže više hidratantnih sastojaka (kao što su humektanti i emolijenti) nego balzami za druge tipove kose. Balzami za suvu kosu takođe mogu da sadrže sastojke kao što su shea puter, arganovo ulje i avokado ulje, koji su bogati hranljivim materijama i pomažu da se suva kosa hidrira i oživi.

Balzam za oštećenu kosu

Balzami za oštećenu kosu sadrže sastojke koji pomažu da se poprave oštećenja na kosi i učine je jačom. Proteini pomažu da se popuni poroznost oštećene kose i čine je jačom i otpornijom na oštećenja.

Balzam za tanku kosu

Balzami za tanku kosu sadrže sastojke koji daju kosi voliumen i čine da izgleda gušće. Pantenol je jedan od najčešćih sastojaka balzama za tanku kosu, a on se vezuje za kosu i stvara voluminozni sloj. Balzami za tanku kosu takođe mogu da sadrže sastojke kao što su biotin i kolagen, koji pomažu da se kosa učvrsti i da se smanji lomljenje kose.

Balzam za farbanu kosu

Ovi balzami sadrže sastojke koji štite farbanu kosu od izbleđivanja i oštećenja. UV filteri su mežu najvažnijim sastojcima ovih balzama, jer štite kosu od štetnih UV zraka, koji mogu da uzrokuju izbleđivanje. Balzami za bojanu kosu takođe mogu da sadrže sastojke kao što su keratin i arganovo ulje, koji pomažu da se kosu zaštiti od oštećenja i da se zadrži farba.

Druge vrste balzama

Postoji još mnogo različitih vrsta balzama za kosu, koji su dizajnirani za različite potrebe kose. Neki od njih su balzam za kosu sa ispucalim krajevima, perut na vlasištu, kao i za kosu koja se previše masti.

Pravilna upotreba balzama 

Da biste maksimalno iskoristili prednosti balzama za kosu, važno je da ga pravilno koristite.

Nanesite balzam nakon šamponiranja, dok je kosa još uvek vlažna. Šamponiranje otvara kutikulu kose, što omogućuje balzamu da uđe dublje u vlas i bolje hidrira kosu.

Nanesite balzam od sredine kose do krajeva. Krajevi kose su najstariji i najoštećeniji deo kose, pa im je potrebna dodatna hidracija i zaštita. Izbegavajte da nanosite balzam na skalp, jer to može da oteža kosu i učini je masnom.

Ostavite balzam da deluje 2-3 minuta. To je dovoljno vremena da balzam prodre u kosu i deluje.

Isperite balzam mlakom vodom. Previše topla voda može da otvori kutikulu kose i učini je oštećenijom, a mlaka voda je dovoljna da ispere balzam iz kose i da ona ostane hidrirana i meka.

Greške koje treba izbegavati 

Na kraju, evo nekoliko grešaka koje treba izbegavati kada koristite balzam za kosu.

Nanošenje balzama na skalp

Skalpi proizvodi sebum, prirodno ulje koje štiti i hidrira kosu. Međutim, previše sebuma može da oteža kosu i učini je masnom. Balzam može da zatvori pore na skalpu i da spreči sebum da prodre u kosu, što može da dovede do suve i oštećene kose.

Prekratko ostavljanje balzama na kosi

Balzam treba da deluje dovoljno dugo da ima vremena da prodre u kosu i učini je mekšom i sjajnijom. Većini balzama treba oko 2-3 minuta da deluju, ali neki balzami, kao što su oni za oštećenu kosu, mogu da zahtevaju i više vremena.

Previše balzama

Koristite dovoljno balzama da prekrijete sredinu i krajeve kose. Ukoliko stavljate previše balzama, kosa može da postane teška i masna.

Češljanje vlažne kose

Češljanje vlažne kose može da je ošteti i da izazove lomljenje kose. Sačekajte da se kosa potpuno osuši pre nego što je počnete češljati.

Toplotno oblikovanje

Istina je da toplota može da otvori kutikulu kose i da učini da balzam prodre u kosu dublje. Međutim, to takođe može da ošteti kosu, pa je najbolje da izbegavate tretmane za toplotno oblikovanje kose (pegla, figaro) nakon što nanesete balzam.

Balzam je neizostavni deo nege kose

Balzam za kosu je neophodan deo nege kose, jer ima mnoge prednosti za njeno zdravlje i izgled. Hidrira kosu, čini je mekšom i sjajnijom, lakšom za raščešljavanje i štiti je od oštećenja.

Izbor pravog balzama za kosu je važan, jer različite vrste balzama imaju različite formule i prednosti. Postoje balzami za suvu kosu, oštećenu kosu, tanku kosu, bojanu kosu, i drugi. Važno je izabrati balzam koji je prilagođen vašem tipu kose i potrebama.

Ako redovno koristite balzam za kosu, videćete da je kosa zdravija, mekša, sjajnija i lakša za raščešljavanje.

Proizvodi:

Viviscal Professional (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola)

8.890,00 RSD

(5 recenzije korisnika)

Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca

Viviscal Man

5.890,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Viviscal Woman – Suplementi za kosu kod žena

Viviscal Woman

5.890,00 RSD

(3 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening šampon

1.690,00 RSD

(8 recenzije korisnika)

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose

Viviscal Thickening Serum

2.990,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Viviscal Strengthening kondicioner

Viviscal regenerator za kosu

1.690,00 RSD

(2 recenzije korisnika)

Još objava:

Podeli:

Ostalo
sa bloga

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije

Nega kose nakon hemioterapije je važan aspekt oporavka pacijenata koji prolaze kroz ovo intenzivno medicinsko lečenje. Hemioterapija, iako efikasna u borbi protiv malignih ćelija, u nekim slučajevima dovodi do privremenog

Saznajte više...
Nega kose u trudnoći

Nega kose u trudnoći

Negovanje kose tokom trudnoće je vrlo specifično zbog promena koje se dešavaju u organizmu. Hormonske promene mogu uticati kako na kvalitet i teksturu kose, tako i na brzinu njenog rasta.

Saznajte više...